fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Glosofobie. Cum scapi de frica de a vorbi în public?

glosofobia sau cum scapi de frica de a vorbi in public - aica ivan foto pexels

Imaginează-ți acest scenariu. Ai de susținut un discurs peste un minut, peste o oră, peste o zi. Nici nu contează când. Poate fi un interviu pentru job-ul pentru care ai muncit, să susții un curs sau poate acea cauză de care îți pasă atât de mult. E atât de important și, totuși, numai gândul de a vorbi în public, de a vorbi în fața multor oameni,  te blochează și  îți dă o senzație de rău fizic.  Simți că această teamă te ține pe loc din evoluție, poate fi chiar mai profund de atât pentru tine, dar cum poți să scapi de frica de a vorbi în public?

Nu, nu este doar un scenariu. Este una dintre cele mai comune fobii. 

Este frica de a vorbi în public o fobie comună?

Stai liniștit, nu ești singurul/ singura care întâmpină această temere. Dacă ai văzut filmul ”Discursul Regelui”  , se poate întâmpla la case mai mari, mai acut decât la tine (regele suferea și de balbism – bâlbâială, de aici frica de a vorbi în fața oamenilor pe care îi conducea) și cu efecte istorice profunde. De fapt, studiile arată că între 75% și 80% dintre oameni se confruntă cu frica de a vorbi în public. Are și o denumire științifică: glosofobie. 

Partea bună este că această fobie nu este o tulburare sau o afecțiune și există multe modalități eficiente, unele relativ rapide și cu efort mic, de a scăpa de această frică. 

Ce este glosofobia sau frica de a vorbi în public?

Potrivit DEX glosofobia este

”GLOSOFOBÍE s. f. teamă patologică de a vorbi, prezentă în nevrozele motorii. (< fr. glossophobie)”

Glosofobia, frica de a vorbi în public, nu este o tulburare în sine, ci o teamă profundă care ascunde alte multe frici și, în unele cazuri, este asociată anxietății sociale.

 Din acest motiv, te poți elibera de aceasta prin diferite forme de terapie.

glosofobia sau cum scapi de frica de a vorbi in public - aica ivan foto pexels

Care sunt cauzele fricii de a vorbi în public?

Cauzele fricii de a vorbi în public sunt incerte. De fapt, oamenii au cauze și forme variate de manifestare. Pentru unii este frica de a fi judecați, să nu spună lucruri care să le afecteze imaginea sau cariera, teama de respingere ca un tot. Pentru alții sunt experiențe din trecut care se reflectă în acțiunile prezente.  Glosofobia poate avea și cauze genetice (sursă) afirmă cercetătorii. 

Care sunt simptomele? Recunoști manifestările care apar la frica de a vorbi în public?

Glosofobia nu se manifestă la toți oamenii la fel, dar unele simptome sunt comune și ai putea recunoaște inclusiv ce ți se întâmplă ție. Enumerăm câteva dintre acestea:

  • Respirația devine sacadată ca după alergare;
  • Poți avea dureri în piept;
  • Ți se usucă gura;
  • Crește presiunea sangvină;
  • Ai fluturi în stomac;
  • Simți cum transpiri;
  • Apare starea de vomă chiar;
  • Mușchii spatelui se rigidizează și te simți înțepenit;
  • Poți să ai chiar stări de leșin. 



Cum îți afectează viața glosofobia?

Tu știi cel mai bine cum.  Evoluția social media și a tehnologiei implică progresiv mai mult expunerea publică, indiferent de domeniul de activitate în care activezi. Când teama de a vorbi cu oameni te blochează, ușile oportunităților pe care aceștia le aduc se închid. 

Nu la toți se manifestă teama de a vorbi în public pe canalele social media la fel. În timp ce unele persoane consideră sigur să vorbească online, fiind un canal mediat, alte persoane văd lipsa prezenței fizice drept o barieră de comunicare. De fapt chiar este, pentru că nu poți intui reacția oamenilor din spatele monitoarele care, de multe ori, sunt oprite.

Frica de a vorbi în public te poate afecta în carieră, te limitează să cunoști mai mulți oameni și este ca o continuă limitare a oportunităților. 

Încrederea în tine scade, iar de aici poți afecta și alte paliere de viață, diferite de cel profesional. 

frica de a vorbi in public - terapie

 Cum depășești, până la urmă, frica de a vorbi în public?

Sunt mai multe modalități prin care poți să înfrângi această frică, iar terapia poate juca un rol important. Glosofobia se vindecă, dar nu se tratează. Aceasta pentru că nu implică tratament medicamentos. 

Sunt online cursuri și recomandări cum să vorbești în public. Glosofobia nu ține de tehnici de a vorbi, ci mai degrabă de a fi în echilibru în fața audienței. Cursurile ar putea ajuta să te expui,  la desensitivizare, dar inclusiv acestea implică să te expui în fața unui public.  

Ce terapii te ajută să scapi de teama de a vorbi în fața oamenilor?

Sunt mai multe tipuri de terapii care te ajută să te eliberezi de frică, enumerăm o parte dintre ele, acelea prin care noi te putem fi alături de tine.

Psihoterapie cognitiv- Comportamentală

Psihoterapia cognitiv comportamentală te ajută prin identificarea problemelor și aducând răspuns soluții specifice ție și comportamentelor tale. 

Terapia VR (realitate virtuală) împotriva fobiilor

Terapia VR este cea mai modernă și, poate, rapidă cale de a scăpa de  această frică, mai ales când este combinată cu psihoterapie. 

Ce face de fapt tehnologia VR în fobii? Este o metodă de desensitivizare la frică. Te expune în mod sigur, virtual prin tehnologie, la situația de a vorbi în public. Tu știi că publicul pe care îl vezi este virtual și depășești frica.După o perioadă de terapie (care durează de la caz la caz) când ești expus situației reale vei vorbi fără temere. 

Hipnoza clinică

Hipnoza clinică este un instrument foarte util în fobii și dependențe. Aceasta pentru că în hipnoză, persoana, tu – ești ghidat să răspunzi unor sugestii ce aduc modificări pozitive unor percepții, senzații și comportamente. 

Această terapie a născut multe mituri, dar starea de transă hipnotică este naturală și poate apărea de-a lungul unei zile în mod firesc. Despre  hipnoza poți citi mai multe aici. 

Neurofeedback

Noi combinăm terapia și tehnologia pentru rezultate remarcabile. Neurofeedback este, în acest caz, un instrument ajutător ca tu să recâștigi echilibrul și să diminuezi stările de anxietate. 

Acestea sunt metodele noastre de terapie și suntem alături să te eliberezi de această frică. Primul pas îl faci tu în a cere ajutorul. Ultimul pas e tot al tău, cu un discurs în fața publicului tău.

Resurse:

https://www.psycom.net/glossophobia-fear-of-public-speaking

https://dexonline.ro/definitie/glosofobie

https://ameliavirtualcare.com/ 

Sursa foto: pexels.com

Vrei o programare?