fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Psiholog pentru copii și adolescenți

Liniștea sufletească este importantă pentru copii în aceeași măsură în care este pentru adulți. Poate chiar mai importantă pentru că adolescenții sau copiii de azi sunt adulții de mâine.  Tinerii trăiesc cu o pasiune aparte, au problemele lor și uneori o mână întinsă face diferența. La fel de importantă este și experiența specialistului psiholog, în special fiindcă este vorba despre copii și adolescenți. La fel este și dragostea pentru cei mici, iar la mine, este la nivel de vocație. 

Am 15 ani de experiența ca psiholog în școală, ani care s-au transformat într-o bună înțelegere a felului în care tinerii gândesc și felul în care ei se raportează la viață.  15 ani în care am lucrat cu drag cu tinerii, practică pe care o continui cu aceeași dragoste în cabinet. 

Când ducem copilul sau adolescentul la psiholog? 

 Vizita copilului sau a adolescentului la psiholog  nu respectă o rețetă, o vârstă.  Starea copilului nu e un standard, dar e bine să îl cunoașteți și să știți când ceva e diferit la el.  Programarea este binevenită în special atunci când cel mic trece prin schimbări, fie ca v-ați mutat, sau ca a fost transferat la o altă școală, ar putea fi orice. In cazul adolescentilor, relațiile toxice sau despărțirile pot avea impact semnificativ.

Chiar dacă un transfer la o altă școală poate părea ceva mic pentru adulți, sunt mulți factori care pot afecta adolescentul / copilul. Poate că nu se integrează sau nu face față ritmului în care se învață și predă în noua clasă și așa se nasc frustrări care pot evolua.  

Un alt fenomen prezent în școli este numit „bullying”. Se traduce prin batjocură, umilire, glume la adresa copilului, marginalizare. Există efecte pe termen lung, printre care si încrederea de sine scăzută, interiorizare sau chiar anxietate. Copilul poate ajunge la concluzia că el este de vină, că face ceva greșit și asta e cauza tratamentului primit, motiv pentru care se închide și poate evita subiectul acasă.  În unele situații este chiar mai grav de atât, iar urmările îl pot urmări în toată viața de adult. 

Semne că un copil are nevoie de consiliere 

Fiecare mamă își cunoaște copilul mai bine decât oricine iar semnele pot să varieze. Orice schimbare în comportamentul obișnuit poate fi un semn că trece prin ceva, că duce o povară pe umeri. Se întâmplă ca cel mic să spună ce îl supără, dar nu este o regulă. Dacă observați schimbări de comportament sau simțiți că are ceva pe suflet, recomandăm să considerați consilierea psihologică pentru adolescentul sau copilul vostru. 

Terapia pentru adolescenți, un suport pentru o etapă a schimbării

Consilierea psihologică pentru adolescenți este primul pas către schimbare și către armonie. Poate că la început adolescentul nu va primi bine vestea sau nu va accepta ideea, e cumva firesc. Însă, în timp, se va simți eliberat, va înțelege de ce se întâmplă unele lucruri și cum să le facă față. 

Evaluarea psihologică la copii și adolescenți – primul pas spre comunicare

Copilul poate ține pentru el și pentru că nu consideră că problema lui este suficient de importantă. Terapia deschide porți și încurajează tinerii să comunice cu psihologul, dar și cu părinții. Am dezvoltat și într-un articol anterior – „Un pas înainte pentru adolescenți prin terapie: De la lasa-mă în pace la hai să comunicăm”. 

Poate nu îți e simplu să admiți că e timpul să îl duci la psiholog, dar o faci ca el să fie bine.  Iar dacă nu poți ajunge la cabinet, putem face terapie online pentru adolescenți și copii. Hai să comunicăm.

***

Daca simti ca ai nevoie de suport si ai nevoie de consilierea mea, sunt aici sa iti raspund. Contacteaza-ma si voi iti sunt alaturi cu emaptie si profesionalism.

Dupa ce vorbim stabilim un plan de terapie, tarife si unde vom tine sedintele – online sau la cabinet.