fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Terapie de cuplu

Ce se intampla in interiorul unui cuplu, in spatiul acela intim creat intre cei doi? Cum arata relatia lor? Cum ii poate cineva ajuta?

Cine poate sti cum arata de fapt relatia? Nimeni. Acesta este adevarul. Nimeni din exterior nu poate sti ce se intampla cu adevarat in interiorul unui cuplu, care este dinamica relationala si cum se aseaza straturile comportamentale si afective intre cei doi.

Si atunci, ce rost mai are sa vina la terapie cuplul? Aveti dreptate sa va puneti aceasta intrebare.

Este eficienta terapia de cuplu?

Asadar… De ce vin cuplurile la terapie? Este eficienta oare terapia pentru cupluri?

Cuplurile vin la terapie de obicei…prea tarziu. Cel putin in Romania, unde terapia este inca un domeniu relativ nou. Stiti vorba aceea cu spalatul rufelor in familie? Se aplica foarte des. Si eu sunt o persoana discreta si nu imi place sa vorbesc in dreapta si stanga despre relatia mea. Insa, in cee ace priveste terapia, eu consider ca este extrem de utila, mai ales atunci cand cuplul respectiv apeleaza la ea inca de la primele semne de disfunctionalitate. Cuplurile apeleaza de regula la terapie in clipa cand unul dintre cei doi parteneri este deja iesit din relatie sau chiar se discuta serios despre divort. Adica…de multe ori, prea tarziu.

De aceea, terapia este lipsita de sens, deoarece ai nevoie de doi pentru a crea o relatie si tot de doi pentru a o repara. Fiecare dintre cei doi parteneri nu poate face mai mult decat partea sa. Si spun aceasta pentru ca nu este niciodata doar vina unuia dintre ei, indiferent de cum arata relatia aceea. Faptul ca s-a ajuns la un blocaj este o problema a ambilor parteneri.

Care sunt aspectele generale pentru care se ajunge la terapie de cuplu?

Problemele uzuale ale cuplurilor sunt, de regula, de doua feluri- cele din zona dinamicii sexuale sau cele legate de infidelitate. Desigur a exista si exceptii, insa eu ma refer la modul general.

Se crede ca infidelitatea este cauza principala divorturilor. Dar nu este asa. Infidelitatea nu face decat sa arate ca exista o problema a relatiei. Nimeni nu inseala degeaba, daca este fericit in relatia in care se afla. Iar daca este fericit si totusi inseala, inseamna ca sunt alte cauze de natura psihologica ale persoanei respective (complexe de inferioritate, stima de sine foarte scazuta etc).

Infidelitatea – una dintre cauzele pentru care se apeleaza la terapie de cuplu.

Se poate trece peste infidelitate? Multi clienti ma intreaba acest lucru. DA, se poate. Cei doi insa vor incepe o noua relatie, pentru ca ei nu mai sunt la fel si nici relatia nu mai poate fi la fel.

Sunt multe mituri legate de relatii ce ne influenteaza viata si deciziile.

Aveti curaj sa va considerati unici, la fel cum sunt si relatiile voastre. Aveti curaj sa va doriti mai mult, sa va doriti sa fiti fericiti in relatia pe care o aveti si nu doar sa va multumiti cu o stare de oarecare stabilitate.  

Oricand simtiti ca intampinati o provocare si terapia de cuplu este raspunsul, ma gasiti aici. Scrieti-mi la contact @ aidaivan.ro sau programati o sedinta, iar daca nu va puteti deplasa la cabinet, ne putem desfasura terapia online.