fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Cele mai frecvente întrebări despre Neurofeedback și Brain mapping

Deși fiecare pacient este unic, învățând mai multe despre cum funcționează neurofeedback-ul și ce poate face pentru tine, te poate ajuta să iei o decizie informată legată de acest proces. Ne-am gândit să facem o selecție din cele mai comune întrebări și să le răspundem, pentru recenzia dumneavoastră. Sperăm ca aceste detalii să vă ajute să învățați mai multe despre cum funcționează neurofeedback-ul și sunt gata să vă răspundă altor întrebări sau curiozități pe care le aveți.

  1. Ce este Neurofeedback?

Numită și neuroterapie sau EEG biofeedback, neurofeedback-ul utilizează o tehnologie care identifică tipare și neregularități ale creierului. Odată ce un tiparul sau o problemă este detectată, îi poate fi modificată frecvența, prin utilizarea unor serii de imagini și sunete care să modifice sincronizarea și activarea tiparelor din creier.

Neurofeedback nu se limitează în a trata o anume afecțiune, ci în schimb ghidează treptat creierul să revină în intervale normale, oferindu-i șansa de a se întoarce întru-un tipar sănătos. În timp, acest proces de a găsi și corecta tipare greșite, poate ajuta la ameliorarea problemelor asociate cu o varietate de afecțiuni, rezultând în eliminarea durerii fără medicamente sau substanțe chimice. Neurofeedback-ul nu este ceva nou, a fost utilizat timp de zeci de ani în a ajuta pacienți cu o gamă largă de diagnostice și afecțiuni, și continuă să se îmbunătățească și să evolueze.

  1. Ce afecțiuni pot fi tratate prin Neurofeedback?

Neurofeedback este utilizat pentru a restabili creierul într-un tipar sănătos și a oferi alinare pacienților care suferă de afecțiuni precum anxietate, depresie, tulburare obsesiv-compulsivă (OCD), tulburare deficitară de atenție (ADD), tulburare de atenție și hiperactivitate (ADHD), atac cerebral, tinitus, pierderea memoriei, insomnie și altele. Pe lângă aceste afecțiuni, neurofeedback este recunoscut în acești ani în a fi considerat tratament pentru leziuni cerebrale (inclusiv comoții) și autism. În timp ce neurofeedback-ul este adesea utilizat pentru a ajuta persoanele care suferă de o gamă largă de afecțiuni medicale, de asemenea, este utilizat și pentru a îmbunătății performanțele, a spori claritatea și a obține rezultatele dorite. Sportivii, elevii și alți experți în domeniul lor utilizează neurofeedback-ul ca metodă de a-și optimiza creierul pentru a obține performanța de vârf.

 
  1. Oare mă va ajuta Neurofeedback-ul?

Neurofeedback are o rată de succes ridicată pentru multe afecțiuni, în special anxietate/depresie și ADD/ADHD și o rată de succes semnificativă pentru alte condiții. Neurofeedback-ul ajută atât persoanele adulte, cât și copii (de orice vârstă ), care se confruntă cu multe afecțiuni ale unui creier dezechilibrat. Cea mai bună metodă de a confirma eficiența neurofeedback-ului asupra ta este să programezi o consultație. Vei avea oportunitatea de a explica prin ceea ce treci și învăța cum acest proces te poate ajuta. Având în vedere că fiecare caz este unic, este posibil să îți fie recomandată o evaluare inițială a creierului, care să determine ce proces te va ajuta să te simți mai bine sau care să îți reducă semnificativ simptomele, ajutându-te să obții o viață de care să te bucuri. Această evaluare va produce o hartă a creierului tău, care va indica posibila existență a unui model neregulat de unde cerebrale, ce ne va ajuta să stabilim dacă neurofeedback-ul este cea mai bună opțiune. 

  1. Ce este Brain Mappingul?

Brain Mappingul arată rezultatele obținute în urma evaluării creierului care sunt folosite pentru a determina și evalua starea actuală a creierului. Va descoperi tiparului oricărei unde cerebrale care îți cauzează probleme. În timpul scanării EEG  vor fi lipiți temporar o serie de electrozi de scalp, iar senzorii incorporați vor asculta, monitoriza și măsura activitatea electrică a creierului tău. Această scanare nu cauzează niciun fel de durere, stres și durează aproximativ 40 de minute. O evaluare a creierului este primul pas în procesul de neurofeedback și este folosită pentru a-ți evalua starea actuală prin măsurarea a 5 tipuri de unde cerebrale. Odată ce scanarea este completă, vom evalua rezultatele prin accesarea detaliilor despre fiecare undă în parte, inclusiv oricare ar putea fi în dezechilibru, și vom viza tratamentul pentru rezultate optime.

  1. Neurofeedback-ul îmi va influența personalitatea?

Neurofeedback nu îți va influența personalitatea, pur și simplu îți va antrena creierul să lucreze mai eficient și îmbunătăți echilibrul mental general și starea de spirit. Majoritatea pacienților se simt mai calmi, mai puțini stresați și simt că se pot concentra mult mai bine după ce încep sesiunile de neurofeedback, dar procesul nu schimbă personalitatea de bază, credințele sau memoria.

  1. Cum se desfășoară o ședință tipică?

Vei începe cu o evaluare inițială și o analiză care să determine cum te poate ajuta neurofeedback-ul în cel mai bun mod. În următorul pas, echipa noastră va crea un protocol care va avea ca țintă afecțiunile și simptomele tale. Odată ce avem un plan de tratament, vei vizita cabinetul nostru 1-2 ori pe săptămână, pentru a avea o ședință de neurofeedback de aproximativ 45 de minute. Pe durata sesiunii, te vei relaxa,  vei viziona și asculta imagini și sunete la alegerea ta, în timp ce vei avea câțiva senzori pe cap, care vor monitoriza zonele creierului antrenate. Vei găsi această experiență odihnitoare și plăcută, ca o modalitate de a te opri și „a-ți reîncărca bateriile”, în timp ce tratamentul lucrează la ameliorarea simptomelor pe care le experimentezi. Pe măsură ce participi la sesiunile de neurofeedback într-un ritm constant, creierul tău va deveni din ce în ce mai expert în a menține un tipar sănătos al frecvențelor creierului, fără asistență.

Neurofeedback e stiinta. Aceasta este imaginea unui grafic EEG. Asadar, neurofeedback doar ”citeste” informatii.

  1. Cum pot să încep ședințele de Neurofeedback?

Să începi este foarte simplu. Contactează-ne la numărul oferit pe site-ul nostru și împreună vom stabili o programare pentru a ne întâlni și discuta ceea ce experimentezi. De asemenea este și momentul potrivit pentru a primi răspunsuri la alte întrebări pe care le ai și a învăța mai multe despre neurofeedback.

Îndată ce obții informațiile pe care le cauți și decizi ca vrei să începi terapia prin neurofeedback, noi îți vom programa o evaluare a creierului sau brainmapping, pentru a determina condiția ta actuală și modul în care te putem ajuta cel mai bine. Apoi, vom crea un plan de antrenament care va ținti specific afecțiunile tale.

  1. Cum este determinat ceea ce am nevoie?

Odată ce avem evaluarea sau “ harta” creierului tău și detalii despre ceea ce experimentezi, vom compara rezultatele tale cu baza noastră extinsă de date, pentru a vedea care parte specifică a creierului tău are nevoie de echilibrare. 

  1. Când o să simt schimbările?

Majoritatea pacienților simt că procesul și antrenamentul de neurofeedback este unul relaxant, iar unele persoane simt o eliberare imediată și rezultate instante, dar fiecare pacient este diferit. Cei mai mulți dintre clienții noștri încep să simtă beneficiile antrenamentului de neurofeedback în 3-4 săptămâni sau 6-8 ședințe.

  1. Cât timp se mențin rezultatele neurofeedback-ului?

Având în vedere faptul că neurofeedback-ul lucrează în a-ți antrena creierul pentru a face conexiuni mai eficiente și a crea schimbări pozitive, rezultatele se mențin. Încheierea procesului de neurofeedback este echivalent cu învățarea unei noi abilități, de la a merge pe bicicletă, la a înota sau a croșeta, iar odată ce vei obține această abilitate o vei păstra permanent. Unii pacienți doresc să se întoarcă și să verifice situația generală, în special clienții din cadrul pediatriei, deoarece ei experimentează schimbări și evoluții constante.

  1. Va interfera neurofeedback-ul cu medicația  mea?

Luând în considerare faptul că terapia prin neurofeedback este un tratament care nu necesită administrarea pastilelor sau a substanțelor, aceasta nu interferează cu medicația ta curentă. Anumite medicamente precum clasa benzodiazepamelor pot influența rezultatele neurofeedback-ului.

  1. Neurofeedback are efecte secundare?

În decursul a 4 decenii au fost raportate foarte puține efecte adverse, iar neurofeedback-ul este considerat sigur pentru toți pacienții.