Hipnoza astazi nu mai este un secret si nici un mister. De altfel, niciodata nu a fost.
Ea a imbracat atat de multe fete, forme, explicatii si dimensiuni- e o meditatie, e o poveste, e o sugestie, un exercitiu de vizualizare sau unul de relaxare… Este, de fapt, cate putin din toate acestea.
Viata a fiecaruia dintre noi este o transa. Fiecare traieste in propria lume cu propriile credinte si convingeri. Isi creeaza propria realitate prin lentilele sale unice. E bine? E rau? Nu are importanta. Si oricum, cine sunt eu sa decid asta? Asadar, eu nu vreau sa va conving de ceva anume sau sa va spun ce e bine sau ce e rau, ci doar sa va orientez catre a va privi viata dintr-o alta perspectiva . Acelasi lucru face si hipnoza.
Credintele si asteptarile noastre sunt cele mai puternice forte ce ne anima existenta. Ce te anima pe tine? In ce crezi tu? Si dincole de aceste raspunsuri care-ti pot aparea in minte da-mi voie sa-ti ma adresez o intrebare: Sunt acestea ale tale? Si indiferent de raspuns, poti vedea daca ele sunt constructive sau distructive, eficiente sau ineficiente ?
Si asta este hipnoza.
Lasa-te purtat de-a lungul a ceea ce voi scrie si, in timp ce faci acest lucru, te invit sa devii constient de modalitatea corpului tau de a se simti asa cum doreste el. Acest mesaj se adreseaza unei minti ce are tendinta de a deveni critica dar care prin acesasta critica va desparti adevarul de minciuna. Dar ce e adevarul? Si ce e minciuna? Nu sunt ele doar constructe ce ghideaza mintea ta constienta ? Da-mi voie sa-ti usurez dilema printr-un simplu exemplu. Cu un cutit poti taia paine saracilor sau gatul dusmanului. Nu instig la nici un act de violenta, ci incerc sa argumentez doar faptul ca sensul lucrurilor este dat de modul in care le utilizam. Eu chiar nu stiu cum vei utiliza aceste informatii sau unde , in ce coridor al mintii tale vor face sa apara noi moduri de a precepe realitatea . Dar ce stiu sigur e ca daca ele vor reusi acest lucru tu vei vedea lucrurile dintr-o alta perspectiva. Este aceasta persuasiune? Dar oare nu faci acest lucre tu insuti de fiecare data cand alegi sa crezi sau sa nu crezi ceva ? Foarte bine !
Asadar, ce este hipnoza?
Hipnoza este o relatie in primul rand unul dintre doi oameni, ce mai apoi va deveni relatia ta cu tine insuti, folosita pentru diminuarea durerii ( fizice si/sau psihice), pentru intarirea eului, pentru cresterea stimei de sine, pentru depasirea anumitor complexe sau frici/fobii, depresie, pierdere si doliu, reducerea nivelului de stres, imbunatatirea nivelului performantelor etc.
Imaginatia este principala unealta cu care opereaza Hipnoza. Dar de fapt nu orice se bazeaza pe acest aspect?
Nu suntem cu totii prizonierii propriilor noastre minti? Ce paradox: daca suntem cu totii in aceeasi barca ne mai putem numi prizonieri? Lasa-ma sa reformulez. Cu totii functionam prin aceleasi modalitati de existenta, cu totii suntem din acelasi material ce se divide intr-un infinit de forme si dimensiuni.
Hipnoza este o stare in care mintea critica alege sa se relaxeze
Hipnoza este o stare prin care mintea critica, conditionata, alege sa se relaxeze, sa se linisteasca si, ca un om care, dupa ce s-a hotarat sa se aseze la poalele unui copac de a carui umbra se bucura, priveste mai atent sau mai neatent la peisajul minunat ce i se asterne in fata, se lasa purtat de ceea ce simte in acel moment. De aici un infinit de posibilitati apar. Iar noi suntem acolo pentru a le explora, gasind noi sensuri si/sau modalitati de percepere, de raportare, de intelegere a realitatii.
Este ceva misterios aici? Nici vorba. Este cel mai simplu si la indemana instrument de dezvoltare, deoarece, fara sa stim, il folosim deja dintotdeauna.
Aboneaza-te la newsletterul nostru și vei primi instant un eBook gratuit despre neurofeedback pe adresa de email.