Ai grijă ce-ți doresti căci s-ar putea să ți se întâmple
Coachingul este despre viitor, despre dorintele omului si despre resursele de care el dispune pentru a le implini. Coachingul este despre despre ceea ce vrei, despre cum ai vrea sa se intample si despre cum poti face aceasta.
Asadar, ce iti doresti cu adevarat? Ce este cu adevarat important pentru tine? De la dorinta pornim calatoria- acesta este punctul de plecare ce ne orienteaza resursele catre implinire si satisfactie.
Coachingul este un proces ce se bazeaza pe stimularea sentimentului ca noi ne cream propria viata pornind de la ceea ce ne dorim cu adevarat.
Spre deosebire de psihoterapie, unde focusul este in general orientat catre trecut, catre analiza evenimentelor semnificative din copilarie sau catre o simptomatologie specifica, coachingul este orientat catre crearea viitorului prin perspectiva prezentului. Desigur ca, in functie de tipul de psihoterapie, o serie de instrumente folosite in coaching pot fi regasite si in cadrul spatiului terapeutic. Specifica insa, coachingului, este folosirea puterii dorintelor omului pentru crearea sau recreerea unui viitor mai satisfacator. La aceasta se adauga, evident, capacitatea omului de a-si influenta propria viata. Tot ce ii ofer eu este un cadru in care el sa o poata face liber, analizand si testand in siguranta diversele variante ce pot sa apara.
O alta caracteristica ( si o deosebire fata de terapie) a coachingului este durata procesului. In timp ce in cazul terapiei, aceasta de obicei, se desfasoara pe termen mediu si lung, in cazul coachingului se pot oferi pachete de 6-8 sedinte in functie de obiectivele clientului. Desigur, in cazul in care apar noi obiective sau teme de lucru, durata poate creste.
La coaching vin oameni ce vor sa schimbe ceva in cariera, ce vor sa schimbe chiar domeniul de activitate, sa isi gaseasca noi obiective, noi moduri de rezolvare a problemelor, sa isi gaseasca un partener/-a si/sau sa invete noi sau diferite metode de relationare.
Adulti sau adolescenti, parinti ( pentru ca poate nu stiai ca intrebarile din coaching sunt extrem de utile in interactiunea cu copiii) sau manageri, barbati sau femei- toti au usa coachingului deschisa si pot beneficia de efectele extraordinare pe care aceasta metoda de dezvoltare personala le aduce in viata lor.
Imi numesc metoda mea de lucru Love Coaching pentru ca, dupa parerea mea, motorul oricarei actiuni este iubirea. Iubirea este cea care “misca”lucrurile, este cea care ne ofera speranta, viziune, dorinte, scopuri; este cea care ne modeleaza viata pana in cele mai fine detalii. De aceea, prima intrebare pe care o pun clientului venit la coaching este “Ce iubesti tu cel mai mult?”.
Si astfel, o lume intreaga se deschide. Oameni, dorinte, idei, valori, credinte, motivatii- toate incep sa apara sis a ne ajute sa definim mai intai si apoi sa exploram multiplele fatete ale vietii.
Este o practica noua, dar destul de frecventa, ca organizatiile sa investeasca in sedinte de coaching atat pentru management/leadership cat si pentru angajati. De asemenea, se pot face sedinte de coaching de grup, acolo unde tematica este comuna, sau sedinte de coaching individual ( fie la cererea expresa a angajatului, fie trimis de catre conducere).
Si aici, exista o paleta larga de teme ce pot fi abordate in cadrul acestui proces.
***
Avantajul meu- sunt inclusiv consilier/terapeut si coach, iar aceasta ma ajuta foarte mult deoarece aduc in procesul de coaching mult mai multa cunoastere a naturii si psihicului uman, intelegand cu mai multa acuratete limbajul non-verbal, emotional si cognitiv al clientului, eventualele rezistente ale acestuia precum si limitele si problemele ce pot sa apara. Coachingul este un process motivational si de schimbare si nu unul de vindecare. Uneori este nevoie mai intai de vindecare si apoi de schimbare. Alteori, insa, nu.
Aboneaza-te la newsletterul nostru și vei primi instant un eBook gratuit despre neurofeedback pe adresa de email.