fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Ce se ascunde de fapt in spatele asa-ziselor ”relatii toxice”?

despre relatii toxice

Cum pot fi  relatiile toxice? Imaginati-va un gaz acid, incolor, pe care nu il vedeti, dar va taie rasuflarea si va stinge clipa de clipa, inspiratie cu inspiratie. La fel si relatiile nocive, posibil sa nu le vezi ca exista, dar la un moment dat simti ca nu mai poti trai astfel. De fapt, in spatele toxicitatii exista dependenta si insuficienta iubire de sine. 

 

Relatiile, prin natura lor bidirectionala, necesita implicare si adaptare, fiecare partener (indiferent ca vorbim despre iubit, iubita, mama, fiica sau prieteni) daruieste mai mult, se implica mai mult. Relatiile nu sunt perfecte, dar ele trebuie sa tinda spre armonie si echilibru.

 

De ce sunt numite relatii toxice?

dependenta de o persoana / relatii

 

Nu de putine ori auzim despre cineva ca se afla intr-o relatie toxica. Adevarul este ca in spatele unor relatii disfunctionale lucrurile sunt mult mai profunde. Inclusiv notiunea de relatie poate cuprinde relatii intre parteneri, dar si intre  parinti si copii, rude si prieteni. 

 

Relatiile sunt toxice pentru ca unul dintre parteneri isi pierde identitatea si tinde sa nu ii mai pese deloc de sine, de nevoile lui. Celalalt partener este un campion al unei competitii imaginare in cuplu. 

 

 Uneori aceasta subminare a sinelui celuilalt este evidenta, prin violenta si umilire, alteori este mult mai subtila. Sunt multe cupluri  in care aparenta sugereaza un cuplu ideal, dar adevarul din spatelor usilor inchise demasca manipulare, vinovatie si invinovatire, un simt al inutilitatii si epuizarii de a mai fi. 

Ce este pana la urma o relatie toxica?

dependenta de o persoana = lipsa de incredere

O relatie toxica ascunde lipsa increderii de sine si o relatie de dependenta fata de partener. Nu este intotdeauna o relatie de victima- agresor care sa implice neaparat violenta.Uneori persoanele afectate de relatii toxice pozeaza aparenta unor relatii normale, pana unul dintre cei doi cedeaza. 

 

Intr-un fel, la nivel psihic,  chiar exista o relatie agresat – agresor si uneori e reciproca. Pe de o parte unul cultiva vina, nesiguranta si il face pe celalalt sa se simta vinovat. Celalalt il agreseaza pe partener printr-un sentiment al auto-invinovatirii si culpabilizarii. 

 

Cum realizezi ca esti intr-o asa numita relatie toxica?

 

Posibil ca o vreme indelungata sa fii si sa nu realizezi ca esti intr-o relatie toxica. Poate ti se pare firesc ca celalat sa fie puternic dominator sau tu sa sa te sacrifici ca lucrurile ”sa mearga”. Poate, uneori, vii din familie cu credinte de genul ”relatia cere sacrificii”, ”femeia intotdeauna cedeaza”, ”asa sunt barbatii/femeile”, iar acestea fiind inradacinate la nivel de credinta sa le consideri normale. De fapt, in relatie nu este despre sacrificii si nici despre a ceda, partenerii adevarati, cu principii sanatoase, vor tinde spre echilibru, balanta intre a da si a primi, balanta acceptarii reciproce. 

cum realizezi ca esti intr-o relatie toxica

Semnele unei relatii disfunctionale sunt: lipsa increderii de sine, certurile (nu neaparat, dar in multe situatii sunt), un sentiment de oboseala si inutilitate, o continua vinovatie, nu iti mai pasa cum arati, uneori nu mai stii cine esti, te simti inutil(a) si incapabil(a), dar in acelasi timp simti mereu sa il aperi pe celalalt. 

 

Pe alta parte, el este dominator,  manipulator, critica incontinuu, desconsidera lucrurile importante pentru tine, vede relatia cu tine ca pe un teren de alergare in care el trebuie sa ajunga primul, te provoaca sa te implici in toate treburile casei, ca ulterior sa critice (din nou). 

 

Tipuri de, asa numite, relatii toxice

 

Toate relatiile de dependenta de o persoana sunt toxice. Este dificil sa vezi o relatie ca o forma de dependenta, ca oricare alta – de tutun, de alcool etc, dar in spatele relatiei toxice exista dependenta si neincredere in sine. 

 

Termenul  ”relatie toxica” este preluat in limbajul nostru uzual, asadar nu are cum sa existe o clasificare clara. Cert este ca toxicitatea se poate manifesta in orice relatie, dar este mult mai vizibil si mai dureros in relatiile sot- sotie, iubit- iubita. 

 

In relatiile toxice, apar tot felul de comportamente si difera de la cuplu la cuplu. Poti sa le privesti ca pe un joc de rol, un joc de rol al relatiei nefiresti: manipulator- manipulat,  agresor- agresat si un numitor comun: dependenta ca un gol emotional, ca o lipsa a iubirii de sine.  

Dependenta care atrage co-dependenta

despre relatii toxice

Sunt relatii de tip – sot sotie in care o dependenta atrage si codependenta. Spre exemplu, sotul alcoolic, tine sotia, de multe ori victima abuzata intr-o relatie de co-dependenta. Continuu manipulat(a), amagit (a) ( auto-amagit/a) ca partenerul se va indrepta.  Ea isi pierde identitatea, tot ce vede ca ea este salvarea lui si uita sa se mai gandeasca la sine ca o persoana. 

 

Genul acesta de relatii de co-dependenta au loc si in alte relatii, sotie- sot sau parinti -copii. Toxicitatea ”cronicizata” duce la pierderea identitatii de sine, anxietate sau depresii. O dependenta atrage alta, dependenta de omul dependent de alaturi. 

 

Exista barbati ”toxici”, dupa cum exista femei ”toxice”

 

Am rasfoit articolele care abordeaza ”relatiilor toxice” si in majoritatea barbatii erau toxici. Barbatii pot fi ”toxici”, dupa cum si femeile sunt toxice in relatiile lor. Uneori se intampla ca ambii parteneri sa fie nocivi, uneori chiar unul cu celalalt, pe rand.  

 

Iar relatiile acestea nepotrivite sunt preluate mai apoi de copii, care duc mai departe un set de credinte. De aceea va sfatuim sa aveti grija la relatiile voastre de cuplu si de familie, in general. 

Gestionarea ”relatiilor toxice”

 

Cel mai bun ”leac” in orice relatie disfunctionala este iubirea de sine. Intreaba-te cine esti si recastiga-ti locul in viata ta. Nu e simplu, nu se intampla peste noapte, posibil sa doara ca orice schimbare. Însă la final iti vei trai viata fericit (a), iar daca partenerul accepta provocarea de a participa la gasirea echilibrului in cuplu, veti fi fericiti.

 Poate ca nu vei fi in acelasi cuplu sau, poate, vei fi in acelasi cuplu… și totusi altul. 

 

Ce poti face pentru a te vindeca sau iesi dintr-o relatie toxica?

  • Terapie de cuplu (pentru a intelege dinamica relationala).
  • Hipnoza (pentru intarirea eului si pentru cunoastere de sine).
  • Meditatie mindfulness (pentru a cultiva o relatie frumoasa cu tine si pentru a redobandi increderea). 

Gaseste puterea de a iesi dintr-o relatie toxica –

program de psihoterapie, hipnoterapie si neurofeedback pentru tine

Puterea de a iesi dintr-o relatie toxica

 

Mindfulness (meditatie) pentru a iesi din relatii nepotrivite

Mindfulness te aduce aici si acum, in acest moment. Meditatia mindfulness te face constient si te aduce catre sine, acel sine, care devine difuz intr-o relatie toxica. Devenind tu insuti, iubindu-te, poti sa gestionezi orice situatie mai bine, inclusiv relatiile de cuplu. 

 

Eu te astept in fiecare duminica, la ora 11.00 la mindfulness. 

https://www.aidaivan.ro/practica-meditatie-mindfullness/

 

Sursa foto: Pixabay.com