Se spune ca doar daca nu iubesti nu esti gelos. Oare asa sa fie? Mi-am pus intrebarea aceasta pentru ca am cunoscut situatii in care cei doi, desi nu se iubeau ( chiar deloc) erau foarte gelosi, suspiciosi unul fata de celalalt si mereu la panda vis-à-vis de celalalt.
Ce este gelozia?
Asadar…ce este gelozia? Este ea un sentiment obligatoriu, parte a iubirii sau poate o fateta a ei? Este ea folositoare? Am citit undeva ca gelozia este foarte buna deoarece ne mentine conectat cu celalalt. Este adevarat? In ce masura aceasta ”conectare” este benefica?
Ce se intampla cand suntem gelosi?
Ce se intampla de fapt atunci cand suntem gelosi? Este vorba despre celalalt sau despre noi?
Cand iubesti este vorba despre noi doi, cand esti gelos este vorba despre tine.
Iubirea este un sentiment ce se construieste in timp, ca o casa vie a carei fundatie este increderea- in mine si in tine. Atunci cand iubesti te simti frumos, atragator, dezirabil, incantator. La fel il vezi si pe celalalt. Ideal este ca acest sentiment, acest mod de a te vedea, sa existe si in afara unei relatii. Insa asta este o alta poveste… Sa revenim acum la iubire. Si la gelozie- acest monstrulet ce isi face simtita prezenta uneori prea usor si prea repede.
La baza geloziei sta neincrederea– si nu neaparat in celalalt, cat mai ales in noi insine. De ce spun asta? Pentru ca gelozia apare atunci cand apare comparatia. Daca ai fi doar tu si cu el/ea pe o insula pustie, gelozia nu ar exista. Insa aici, printre atat de multi oameni, multi mai tineri, mai frumosi, mai bogati, mai destepti etc, pare usor ca el/ea sa fie atras de altcineva. Si cum ajungem la concluzia asta? Prin comparatie.
Stima de sine e un aspect important
De aceea, stima de sine este un aspect atat de important. Dar de ce ea/el? Cu ce e mai bun/-a? E mai tanara, mai slaba? Oricine poate fi mai bun sau mai slab, poate avea picioare mai lungi sau mai multe masini. Important pentru noi este sa stim cine suntem ca fiinte individuale, cine vrem sa fim, cine vrem sa ramanem, ce avem de oferit si ce dorim sa primim, ce stim si ce facem. Sigur ca mereu este loc de mai bine, de imbunatatit, insa increderea pe care ne-o acordam noi insine nu ne-o poate lua nimeni- niciun alt om. Si atunci, de ce apare infidelitatea? De ce apare gelozia?
De ce apare gelozia? Dar infidelitatea?
Infidelitatea apare atunci cand celalalt are nevoi sau dorinte ce fie nu simte ca ii sunt satisfacute in cadrul cuplului, fie nu isi mai doreste sa fie satisafacute in cadrul cuplului. Infidelitatea este oarecum decizia celuilalt.
Gelozia este a ta
Gelozia, insa, este a ta. Este despre tine. Nu este vorba despre faptul ca nu ai incredere in celalalt, ci despre faptul ca nu ai incredere in tine. Comparatia distruge, dupa parerea mea, sistemul propriu de valori si repere. Suntem unici, deosebiti fiecare in felul lui. Ce comparam de fapt? Lungimea picioarelor? Anii? Culoarea pielii sau nivelul coeficientului de inteligenta? Ca si cum toate acestea conteaza in alegerea partenerului ( uneori conteaza, dar nu ma refer la acele situatii, ci doar la relatiile ce se bazeaza pe sentimente).
Este adevarat ca ne alegem partenerii in functie de unele preferinte personale, insa relatia se creeaza pe baza sentimentelor ce apar dincolo de aceste preferinte. Putem ramane surprinsi uneori cand suntem atrasi de cineva care chiar nu corespunde tipului de om pe care credeam ca il placem. Si totusi… Pentru ca iubirea sau atractia nu are la baza calcule, dimensiuni sau culori, ci emotii, trairi, priviri.