fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Puterea de a iesi dintr-o relatie toxica

Vorbeam intr-un articol precedent despre ce se ascunde de fapt in spatele unei relatii toxice. Ei bine, nimic nu este mai toxic decat nefericirea, lipsa poftei de viata, imposibilitatea de a primi si de a oferi afectiune, lipsa iubirii etc. 

 

Cand se instaleaza nefericirea  este momentul sa revizuim relatia

Un om poate fi minunat pentru cineva si imposibil pentru altcineva. Suntem personalitati unice, cu trasaturi distincte. Atunci cand simtim ca se instaleaza distanta, nefericirea, este momentul fie sa revizuim relatia, fie chiar sa punem punem punct. Pentru multi insa, acest ultim pas este foarte greu de facut. De ce? De ce atat de multi oameni descopera ca, desi le este foarte greu sa mai traiasca langa cineva, nu au puterea de a iesi din cercul vicios in care se afla? Iar acesta nu este valabil doar pentru relatiile personale, ci si pentru cele profesionale. Cati dintre noi nu detestam fie ceea ce facem, fie locul de munca si totusi… 20 de ani mai tarziu vom face exact acelasi lucru sau vom fi in acelasi loc ori unul identic. In relatiile romantice este la fel. 

Asadar, cum sa gasim in noi puterea de a iesi dintr-o relatie nefericita? 

Omul este o fiinta orientata catre evolutie. Iar atunci cand se afla intr-o relatie unde nu „creste”, incepe sa se simta din ce in ce mai rau. Fie ca se este vorba despre abuz ( de orice fel, insa cel mai subtil si mai periculos pentru psihic este cel emotional care, de altfel, apare in toate celelalte forme de abuz), fie ca este vorba despre simbioza ( formarea unei relatii simbiotice, in care cei doi isi pierd autonomia, autenticitatea si independenta devenind parca una si aceeasi persoana), fie ca este vorba despre o relatie de subordonare ( in care unul este mai „puternic” decat celalalt), fie de dependenta ( de la dependenta financiara pana la cea emotionala). 

Toate acestea sunt relatii toxice, sunt relatii in care oamenii „se pierd” pe ei insisi, se anuleaza efectiv ca personalitati. 

 

Puterea de a scapa din ”relatii toxice” e in noi

Puterea de a scapa insa este in fiecare dintre noi. Forta vitala este cea care ne face sa ne trezim in fiecare dimineata. Devino constient de ea! Si devino constient de tine si vei reusi. Sigur, nu spun ca este usor. Vei avea nevoie de suport, de iubire, de intelegere doar pentru a putea invata din nou cum sa le regasesti in tine. 

Pas cu pas, vei putea sa te recentrezi, sa te uiti la situatia ta detasat, iesit din cercul nefericirii, vei putea sa intelegi ca ceea ce traiesti nu are nicio legatura cu iubirea. Si acesta este poate cel mai important pas: intelegerea faptului ca iubirea nu poate fi toxica, ea nu poate aduce niciodata si in nicio situatie nefericire, ea nu te poate tine pe loc din evolutie, ea nu iti fura independenta si libertatea. Iar daca simti toate acestea, atunci sa fii sigur ca ceea ce traiesti nu este iubire. 

 

Simti ca ai nevoie de ajutor sa prinzi puterea de a iesi dintr-o relatie toxica si sa incepi un nou drum al implinirii? Doar contacteaza-ma!

 

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.