Hipnoza: Ce este, Mituri, Tehnici și Cum te ajută în vindecare
Tu ce știi despre hipnoză? Ce îți imaginezi când spui hipnoză? Ai avea încredere să fii hipnotizat? Ce gândești că ți s-ar putea întâmpla în starea de transă hipnotică?
Se vorbește mult despre hipnoză, dar informațiile nu sunt întotdeauna corecte. De aici s-a dezvoltat o adevărată mitologie în jurul hipnozei, chiar o frică de necunoscut. Un lucru este cert: hipnoza este un instrument folosit eficient în psihoterapie, în mod științific, care nu are de a face cu regresia în viețile anterioare sau cu alte practici ezoterice. Tocmai pentru a clarifica acest aspect, vă facem o introducere în hipnoză pornind de la practica mea de psiholog și materiale documentate de personalități din domeniu.
Ce este hipnoza?
Hipnoza este o componentă clinică și terapeutică, științifică, care implică aplicarea unor proceduri și sugestii care conduce persoana hipnotizată să trăiască experiențe imaginative. De-a lungul transei hipnotice persoana hipnotizată își concentrează atenția asupra unui subiect, concentrându-se mai puțin asupra stimulilor externi.
Transa hipnotică are loc și în viața de zi cu zi, apărând în clipa în care o persoană este absorbită de ceea ce face și nu mai conștientizează trecerea timpului.
În hipnoza “o persoană (subiectul) va fi ghidată de o altă persoană (hipnotizatorul) să răspundă la sugestii care aduc modificări ale unor experiențe subiective ce vizează percepțiile, senzațiile, emoțiile, gândurile și comportamentele. Persoana își poate însuși o tehnică de auto-hipnoză care presupunea administrarea sugestiilor respective de către hipnoterapeut.” (“Hipnoza în psihoterapie” – Irina Holdevici și Barbara Crăciun).
Inducerea transei hipnotice
În transa indusă persoana ghidată este ghidată de către un specialist folosind strategii variate precum: relaxarea musculară progresivă și concentrarea atenției asupra relaxării; concentrarea privirii asupra unui punct fix sau concentrarea asupra respirației. Există tehnici variate, despre care voi scrie într-un articol următor.
Există strategii specifice de adâncire a stării de transă, folosindu-se aceleași repere sugestive, prin numărare. Spre exemplu, dacă în inducție ai imaginat marea, hipnotizatorul îți va sugera să numeri valurile, dacă în sugestie cobori pe o scară, vei număra treptele, astfel cu fiecare etapă vei intra mai profund în transă.
Hipnoză sau transă hipnotică?
Hipnoza, procedeul în sine, transa hipnotică este starea în care se află persoana în timpul acestui demers pe care o puteți considera o călătorie imaginativă. Transa hipnotică reprezintă o modificare de conștiință.
Tocmai acest termen declanșează mituri, frici și povești. Pe de o parte sunt persoane cărora le este teamă să intre în transă gândind că ar putea fi determinate să facă lucruri pe care nu și le-ar dori. La extrema opusă sunt oamenii care supradimensionează efectele transei hipnotice, având așteptări nerealiste de la această metodă terapeutică.
Transa permite clientului hipnotizat să destructureze comportamente și asocieri care nu îi sunt folositoare, precum o traumă, dependențe etc și să creeze noi atitudini și comportamente. Aceasta se realizează cu ajutorul sugestiilor directe sau indirecte ale hipnoterapeutului.
Asemănări între hipnoză și meditație
Pentru că meditația este progresiv mai des menționată de lideri ca firmă de dezvoltare personală și mai ușor asimilată de către publicul larg, consider oportun să fac un paralelism între meditație (sau mindfulness) și transa hipnotică.
Marea asemănare între meditație și hipnoză este starea de modificări ale conștiinței care încep printr-o stare de totală relaxare, după care urmează concentrarea atenției asupra unei teme sau imagini date.
Autohipnoza ghidata de relaxare – video
“Ecologia” hipnozei. Aspecte pe care le va comunica un psihoterapeut bun clientului
Sunt o mulțime de idei preconcepute legate de hipnoză, de aceea îți spun ce nu se întâmplă pe durata unei ședințe de hipnoză::
- Nu vei spune secrete pe care nu vrei să le împărtășești
- Nu vei face nimic din ceea ce nu îți dorești sau nu ai face în mod obișnuit
- Nu vei rămâne în acea stare.
- Nu vei pierde auto-controlul.
- Îți vei aminti doar cât dorești să îți amintești de pe parcursul hipnozei.
- Poți ieși din transă în orice moment.
Prin ce ajută hipnoterapia și când se folosește?
După cum arată inclusiv denumirea, hipnoterapia este o formă de terapie, hai să spunem o formă de vindecare, deși este exagerat cuvântul.
Hipnoza este utilă în diferite aspecte ale vieții și spre deosebire de mitologia propagată în jurul transelor, aceasta reprezintă un instrument de dezvoltare personală.
Cum și la ce ajută hipnoza?
- Poate ajuta persoana să dezvolte abilități de comunicare mai bune.
- Ajută la creșterea încrederii în sine a persoanei.
- Poate fi o modalitate terapeutică pentru managementul anxietății și a tulburărilor de somn.
- Poate îmbunătăți autocontrolul asupra emoțiilor.
- Îmbunătățește performanțele persoanei pe diverse paliere de viață sau activitate.
- Poate ajuta la reducerea durerilor acute.
- Ajută la accesul și vindecarea proceselor psihice inconștiente.
Cum este folosită hipnoza de către psihologi?
Hipnoza este utilizată ca terapie în situații variate, dar enumăr doar cele mai des întâlnite cazuri:
- Terapia traumelor
- Terapia fobiilor
- Terapia dependențelor
- Terapia insomiilor
- Terapie în tulburări obsesiv – compulsive
- Terapie pentru tulburări psihosomatice
- Terapia tulburarilor de stres posttraumatic
- Terapie pentru reducerea sau chiar combaterea durerilor.
- Dezvoltare personală.
Există multe aplicații ale hipnozei clinice, dar mă limitez la enumerarea acestora.
Parerea clientilor nostri despre hipnoza. In loc de testimonial
„De ce hipnoza? Pentru ca nu e Vodoo, dar poate avea efect magic prin modul in care imaginatia iti creeaza un nou prezent. In care poti, meriti si nu iti e frica. Pe mine m-a ajutat sa vad limitarile si relatiile toxice. Mai mult chiar, mi-a dat viziunea unui nou drum in care lucrurile sunt posibile pentru ca am eliminat frici. Evident, lucrurile nu se intampla singure, nici peste noapte. Dar aparent am un alt „motor” interior care ma ajuta sa stapanesc din frici si sa gasesc resurse.„SC- Antreprenor , Bucuresti
Mituri despre hipnoză
Pentru că hipnoza este un subiect pe care mulți îl văd asociat ezotericului și nu științei (după cum se întâmplă atunci când nu există o înțelegere profundă asupra unei teme) și pentru a fost subiect de film în repetate rânduri în scene în care persoana hipnotizată devenea un fel de victimă a hipnotizatorului, s-au născut tot felul de idei greșite, dezvoltându-se chiar frici în ce privește transa.
Ideile greșite sunt, după cum spuneam, la extreme, iar acestea sunt izvorâte din faptul că prea puțini oameni știu că au fost demonstrate științific efectele terapeutice ale hipnozei.
Este hipnoza o modalitate științifică de terapie?
Spre deosebire de multe idei greșite față de hipnoză, aceasta este o modalitate științifică, fiind testată în studii multiple de-a lungul anilor. Primele analize au fost realizate în anii 1950, dar certitudinea că hipnoza poate fi un demers terapeutic a fost arătat în 1996 de către un Institut de sănătate din Statele Unite care a arătat că hipnoza poate reduce durerile persoanelor bolnave de cancer.
Mituri despre transa hipnotică
De la șarpele hipnotic din desenele animate, la tot felul de filme cu criminali, menirea hipnozei a fost deturnată de la efectul ei terapeutic în psihoterapie sau sănătate. Astfel, fiind considerată un fel de hocus- pocus al minții, hipnoza este subiectul multor percepții greșite. În continuare desființăm unele dintre ele.
Mit: Hipnotizatorul are deplin control asupra minții persoanei hipnotizate
Adevărul este că în terapie se stabilește o relație de colaborare între hipnotizator și persoana aflată în transă, aceasta din urmă concentrându-se asupra sugestiilor date de către psihoterapeut. Persoana este tot timpul în control și întotdeauna va face doar ceea ce în mod normal ar face.
Mit : nu mai poți ieși din această stare
Adevărul este persoana aflată în stare de transă hipnotică nu face nimic din ceea ce nu ar face în mod obișnuit. În plus, studiile clinice au arătat că durata hipnozei este limitată. Hipnoterapeutul este cel cel anulează transa și aduce persoana în starea obișnuită, din acest motiv hipnoterapia trebuie efectuată de un psiholog, de o persoană avizată.
Un hipnoterapeut bun va explica clientului că poate ieși din această stare de transă în orice moment.
Mit: hipnoza este somn
Starea de transă este una de relaxare, dar aceasta nu înseamnă că persoana adoarme. De cele mai multe ori subiectul hipnotizat este conștient de tot ce se întâmplă în jur.
S-a arătat în urma unor studii prin care se analiza electroencefalograma unor persoane aflată în transă că creierul în timpul hipnozei emite unde cerebrale alfa, care sunt diferite de cele emise în timpul somnului.
Totuși, dacă persoana adoarme în timpul hipnozei, ea se va trezi într-o stare normală, obișnuită.
Mit: O bună parte a populației nu poate fi hipnotizată
Acesta este mit născut tocmai din frica față de hipnoză. Adevărul e că orice persoană sugestibilă poate fi hipnotizată. Cei care nu pot fi hipnotizați sunt puțini, iar aceștia fac parte din rândul celor care au deficiențe de concentrare.
Tehnici de hipnoză
Deși foarte multe persoane caută lecții de hipnoză, nu urmăresc în acest articol să vă învăț autohipnoza, ci dimpotrivă, să vă arăt că hipnoza ar trebui ghidată, cel puțin într-o etapă primară, de către o persoană avizată, existând anumite tehnici specifice de inducție hipnotică. Altfel spus, nu există trucuri legate de hipnoză, ci este o adevărată știință.
În acest articol vă enumăr principalele tehnici de hipnoză, urmând ca în unul dintre articolele următoare să vă dau detalii despre acestea. Un lucru doresc să subliniez: cum părintele hipnozei moderne este Milton Erickson, metoda larg cunoscută ( și dezbătută) este hipnoza ericksoniană.
În continuare vă enumăr câteva tipuri de tehnici de inducție hipnotică:
- Inducția de tip conversațional;
- Inducția hipnotică naturală;
- Inducția hipnotică de tip directiv;
- Inducția hipnotică- metaforică;
- Inducția prin întreruperea unor comportamente.
Surse care au stat la baza articolului:
Hipnoza în psihoterapie – Irina Holdevici și Barbara Crăciun
Hipnoza clinică – Ion Dafinoiu, Jeno- Laslo Varga
Alte aplicatii ale hipnozei si resurse:
Controlul durerii – ”Percepția și modularea durerii la conștiență și hipnoză: semnificație funcțională a oscilărilor de gamă ordonate pe faze”
Controlul și aplicabilitatea hipnozei (studiu multiplu): ”Hipnotizabilități multiple: diferențierea blocurilor de reacție hipnotică”
***
Acesta articol este doar o prezentare a ceea ce înseamnă hipnoza prin care doresc să evidențiez caracterul științific și terapeutic al acestei metode și, în același timp, să desființez mituri. În articolele următoare voi aprofunda subiectul, așadar urmărește-mă dacă vrei să afli mai multe despre hipnoză.
Iar dacă ai nevoie de un psihoterapeut în București, sună-mă să stăm de vorbă. Putem la fel de bine să vorbim online.
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.