Despre…Meditatie si Mindfulness
Ce este mindfulness si de ce avem nevoie de mindfulness?
Raspundeti rapid la urmatoarele 3 intrebari:
- Ce faceti in clipa asta?
- La ce va ganditi in clipa asta?
- Ce simtiti in clipa asta?
Daca raspunsurile la primele doua intrebari sunt diferite, inseamna ca mintea voastra este in alta parte decat la ceea ce faceti in acest moment. Si de cate ori nu se intampla asta? Va spun eu: mai mult de jumatate din timp. Ceea ce insemana ca noi nu suntem prezenti in viata noastra mai bine de jumatate din ea. Ce pacat! Cate momente pierdute! Cate sentimente irosite pe ganduri aiurea in loc sa fie oferite momentului prezent!
Apoi stresul…viata in ziua de azi este guvernata de stres, iar noi nu ne descurcam foarte bine cu asta. Cautam tot felul de surogate, de inlocuitori, de compensari ( cumparam compulsiv, bem compulsiv, pana si distractia este compulsiva, muncim compulsiv, etc. etc.), toate in speranta prinderii unei clipe de fericire…
Asadar, ce este mindfulness?
Mindfulness este o practica foarte veche care ne ajuta sa ne antrenam atentia catre noi insine in momentul prezent. Esenta acestei practici consta in constientizarea momentului prezent. Cat de usor pare! Si adevarul este ca nici nu e greu, doar ca noi suntem prea obisnuiti sa dam voie mintii sa “bantuie”, tragandu-ne de multe ori dupa ea, cu o intreaga pleiada de sentimente ce nu au nicio legatura cu realitatea.
Mindfulness este o forma de meditatie inspirata de practicile budiste, in care ne centram pe noi catre noi si catre lumea interioara a gandurilor si emotiilor. Este o tehnica prin care suntem atenti, constienti si nu judecam. Suntem observatori ai propriei lumi interioare , lumea prezentului de aici si acum.
Daca ar fi sa reduc mindfulness la un concept de baza, mindfulness este starea primara de a fi total prezent si constient, de a accepta si a nu reactiona.
Meditatie si mindfulness
Mindfulness este o stare de existenta, aici si acum, fara judecata si in deplina acceptare. Meditatia este o forma de analiza, de explorare a ceea ce esti, a cum te simti in acea clipa. Poti sa iti concentrezi atentia asupra corpului, a respiratiei sau a unei emotii.
Ce face meditatia mindfulness? In noianul de ganduri, doar observi cum esti, fara a judeca.
Beneficiile mindfulness
Mindfulness ne poate ajuta foarte mult sa redevenim stapanii vietii noastre, sa readucem bucuria autentica in viata noastra, linistea si pacea interioare. Cercetarile din ultimii 30 de ani arata foarte clar ca practica mindfulness poate reduce semnificativ nivelul de stress precum si simptomele depresiei si anxietatii.
Tot ce face mindfulness este sa ne aduca in prezent, in aici si acum. Oriunde am fi, orice am face, orice am simti. A cunoaste realitatea interna inseamna a cunoaste realitatea externa.
Mindfulness te ajuta sa fii prezent, in pace cu tine. Observand si acceptand nu veti mai reactiona automatizat.
Mindfulness pentru incepatori
Mindulness este o forma de meditatie prin intoarcerea in prezent, acum si aici, o eliberare de mintea noastra care tinde sa ne duca spre taramul gandurilor pe care ea le cauta si de care se agata. Este un mod de a iesi din acea stare de roboti, de functionare pe pilot automat in virtutea obisnuintelor. Este o forma de constientizare, nu de opozitie.
In mintea ta intotdeauna exista o avalansa de ganduri. Pana si povestirile romanesti spun zboara precum gandul… Mindfulness isi propune sa accepte gandurile, nu sa le schimbe sau sa le critice. Este o forma de acceptare a prezentului, de constientizare a emotiilor asociate gandurilor si de acceptare ca tot ceea ce se intampla acum si aici este exact ce trebuie sa fie. Nici mai bine, nici mai rau, fara judecati de valoare. Tot ce trebuie sa faci este sa le observi si sa accepti ca ele sunt.
Pana la urma, intr-o lume a galagiei exterioare, digitale si a lumii interioare pline de ganduri pline de critica si prejucata (pana la urma , frica!), mindfulness este provocarea de a-ti controla mintea si gandurile prin observare, de a nu te lasa atras in capcana automatismelor si de a nu permite gandurilor sabotoare sa te traga dupa ele in zona fricii, a incertitudinii si construirii unei realitati bazata pe amintirile trecutului si asteptarile viitorului. Pana la urma, singura certitudine este momentul prezent, singura realitate pe care o ai este in interior, nu in exterior. Pentru a practica mindfulness ca incepator tot ce trebuie sa faci este sa fii atent, constient si sa accepti toate gandurile si emotiile tale fara a le judeca, fara a te judeca.
Mindfulness in Romania
In lumea budista mindfuless este o practica traditionala. In lumea occidentala, studii de amploare au aratat beneficiile mindfulness, iar companiile si scolile au inceput sa introduca aceasta practica pentru a reduce nivelul de stres si pentru a creste nivelul de fericire.
In Romania, mindfulness a aparut mult mai tarziu, inclusiv la nivel de concept ( care, intre noi fie vorba, de multe ori este inteles gresit, cu prejudecata). Exista persoane care tin sesiuni de mindfulness, dar multe dintre ele nu sunt pregatite in psihologie, iar aceasta poate conduce la riscuri. Astfel, se poate intampla ca in locul acceptarii sa apara frustrarea. Va repet, in midfulness nu exista judecata, ci doar acceptare. La fel este si in fericire si prin mindfulness ne propunem sa atingem o stare de fericire calma, diferita de exuberanta.
Pe scurt, daca in occident si Asia exista scoli dedicate, Mindfulness in Romania este o practica mai rar intalnita si sesiunile de meditatie nu sunt intotdeauna conduse de persoane abilitate.
Tabere de dezvoltare spirituala si mindfulness
Tocmai pentru ca avem nevoie de pacea mintii pentru a fi alaturi de voi cu experienta de psiholog si acreditat mindfuless.
Am creat retragerile spirituale in care mindfulness este o componenta principala a programului. Va sunt trainer, gazda si prieten. Am ales locuri pline de liniste, pentru ca voi sa va gasiti linistea.
Un lucru vreau sa subliniez, le numesc tabere spirituale pentru ca va ajuta sa va regasiti pe voi si lumea voastra interioara si sa o acceptati asa cum este. Este o abordare stiintifica, sunt psiholog de profesie. Ce propun prin aceasta tabara este o aliniere a voastra cu sinele vostru, de aici i-am atribuit o componenta spirituala. Iar pentru aceasta folosesc toate cunostintele si experienta de psiholog, dobandita in timp.
Ce nu sunt taberele si retragerile spirituale pe care le organizez? Taberele spirituale nu au componenta religioasa, paranormala sau ezoterica. Nu sunt guru, sunt psiholog.
Daca esti in cautarea a cine esti si vrei descoperi, iti sunt alaturi. Daca vrei sa se intample minuni, nu te pot ajuta.
Exercitii de mindfuless
Respiratia este certa, este aici si acum. Este viata. Ori de cate ori va copleseste stresul concentrati-va asupra respiratiei. Concentrati-va asupra respiratiei voastre, fara judecata. Fiti acolo cu ea, asa cum se intampla, analizand fiecare parte a corpului implicata in respiratie, fara a judeca. Doar observati.
Iar daca sunteti la inceput, provocarea mea pentru voi este: opriti-va de-a lungul unei zile de cateva ori si puneti-va cele trei intrebari de la inceput. Notati-va raspunsurile intr-un jurnal si observati cum, pe masura ce faceti exercitiul acesta mai des, raspunsurile vor incepe sa coincida, iar emotiile atasate actiunii si gandului vor fi in concordanta cu acestea.
Succes si… liniste! ☺