Mindfulness este despre atentie – practica atentiei constiente. Si ce poate fi mai benefic decat a sti, a fi intr-un permanent contact cu tine insuti? A sti/ a fi constient de ceea ce simti, gandesti, traiesti, mirosi, gusti, faci. Adica A FI in totala si absoluta prezenta.
Iata cinci exercitii ce sunt extrem de simple…de facut. Dar nu chiar atat de simple totusi… Veti vedea de ce.
-
A observa fara a judeca
Luati loc pe o banca in parc sau stati la geam si priviti trecatorii sau ridicati-va ochii din calculator si priviti-va colegii de birou. Uitati-va la ei cat mai atent, observati cat mai multe detalii, fara sa emiteti nicio judecata. Ex: Maria are o bluza alba cu flori rosii ( observatie). Se asorteaza cu cerceii (judecata). Hm, si pantofii ei rosii imi plac (judecata). O suvita de par I s-a desprins din coada ( observatie).
Ati prins ideea.
Faceti-va din a observa un obicei. Pe strada, acasa, la service. Ramaneti observatorii realitatii voastre.
-
Respirati
Respiratia este fluxul care uneste corpul cu mintea. In respiratie se afla viata insasi.
Inchideti ochii si respirati. Inspirati adanc, de preferat abdominal, si observati cum si ce se intampla (cum se umfla abdomenul, cum se ridica pieptul, cum aerul proaspat intra in nari). Mentineti aerul inauntru pentru cateva secunde ( 2-3 la inceput, apoi puteti mari timpul) si observati cum va simtiti, ce senzatii apar. Apoi expirati lung, mult mai lung decat ati inspirat si observati cum se modifica senzatiile, cum se misca aerul si cum va simtiti acum.
Repetati exercitiul de 3-4 ori.
-
Observarea gandurilor
Stati linistiti cu ochii inchisi. Observati ce ganduri va apar. Ramaneti atenti la ele. Nu mergeti dupa ele, nu le judecati (” asta e un gand prost, nu am nevoie de el”), nu le schimbati. Lasati-le sa se deruleze ca pe ecranul unui cinematograf. Ca si cum sunteti spectatorii propriei voastre minti. Dupa un timp, incepeti sa va spuneti, de fiecare data cand apare cate un gand: Acesta este doar un gand.
Constientizarea gandurilor noastre ne face stapanii propriei minti. Gandurile genereaza emotii, iar emotiile genereaza actiuni. Gandurile neconstientizate genereaza emotii necontrolate ce duc la aparitia unor actiuni/comportamente nefericite sau inconstiente sau nu tocmai benefice.
-
Practicati concentrarea
Aprindeti o lumanare si priviti flacara ei. La un moment dat, pleoapele vor avea tendinta sa se inchida. Lasati-le sa se inchida in timp ce mentineti vie in ”fata” ochilor imaginea flacarii. Ganduri vor veni si vor pleca. Lasati-le sa vina si lasati-le sa plece. Ramaneti atenti doar la flacara lumanarii voastre.
-
Mancand constient
Luati un fruct si, inainte de a-l manca, simtiti-i textura si mirosul, admirati-i culoarea. Bucurati-va de fructul pe care il aveti in mana. Acum, incet, fara sa grabiti, muscati din el. Incet, incepeti sa il mestecati. Iar in timpul acesta ramaneti atenti la fiecare senzatie ( dulce, amar, moale, tare, amarui, acru etc) Procedati la fel cu fiecare muscatura. Ramaneti in contact cu simturile voastre, cu mirosul, cu vazul, cu gustul. Fiti 100% prezenti in aceasta actiune simpla. Pofta buna!
Aici puteti descarca e-book-ul 12 Provocari in drumul catre tine, un program de dezvoltare personală pe care îl puteți face singuri acasă.
Iar dacă vă doriți să vă auto-descoperiți, să găsiți liniștea și împlinirea, vă puteți alătura grupului nostru de Practică mindfulness.