fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Despre sindromul burnout, oboseala si stres

sindromul burnout

Saptamana trecuta am vorbit cu o prietena draga a carei voce nu am recunoscut-o la telefon, atat era de schimbata, de lipsita de energie. Imi spunea cum se simte- extenuata, depersonalizata parca, lipsita de orice urma de empatie sau de grija ( atat fata de sine cat si fata de ceilalati), iar la servici pare ca nu ii mai iese nimic- pierdea termene limita, uita efectiv ce se vorbise la sedinta, statea minute intregi cu privirea in gol, pierduta etc. 

Stiam ca are un job cu un nivel de stres destul de ridicat, dar ei ii placea foarte mult ceea ce facea, era implicata, vesela, nu se dadea in laturi de la nimic. Acum pur si simplu nu ii mai pasa. Era stresul? Era oboseala? Avea oare nevoie de o vacanta, de o pauza? 

Burnout – sindromul epuizarii profesionale- dincolo de oboseala sau stres

Ei bine, nu. Ea avea nevoie de mult mai mult. Trecuse demult de faza oboselii fizice si psihice sau de cea a stresului. Avea toate semnele sindromului de burnout. 

sindromul burnout

Cateva cifre si efecte ale burnout

Statisticile sunt foarte dure in ceea ce priveste aparitia acestui sindrom in contextul societatii in care traim- 210 milioane de oameni din toate lumea si peste 11 milioane de americani sufera de burnout ( indiferent de domeniul de activitate), iar o vacanta nu e destul. Nici pe departe. Este nevoie de mult mai mult pentru a readuce echilibrul la nivel fizic, psihic si emotional. Deoarece efectele sunt serioase, de la aparitia bolilor cardio-vasculare, a tulburarilor psihice de tot felul si chiar pana la cedare totala a organismului. 

 

Acele lucruri care conteaza

Sigur ca stim cu totii ca traim intr-o lume a vitezei, a performantei, a multi-tasking-ului, a competitiei si a succesului (sau a interpretarii lui intr-o anumita forma). Si nu spun ca este ceva gresit in toate acestea. Doar ca din tot acest peisaj lipsesc cateva aspecte foarte importante- Echilibrul, bucuria reala, calmul, relatiile autentice, iubirea. 

Goana dupa performanta, teama pierderii locului de munca, dorinta de avansare ( pentru a putea face un nou credit, pentru o noua masina, pentru un nou Obiect), indepartarea si chiar alienarea de Sine, toate acestea reprezinta fundatia pe care se aseaza nestingherit acest sindrom- al epuizarii totale. 

 

Burnout este oboseala?

Oboseala? Sunt oboseli si oboseli. Cele mai multe se rezolva prin odihna, detasare, rupere totala sau partiala de sursa aparitiei, schimbare in program sau chiar a locului de munca. Insa unele oboseli, atunci cand devin cronice, nu mai ” trec” atat de usor. O vacanta, o meditatie, un pescuit, un program flexibil sau un loc de munca cu responsabilitati mai putine ( sa zicem), nu vor rezolva mare lucru. Deoarece au loc modificari la nivel neurologic, este nevoie de un tratament pe masura.

Ce te poate ajuta in sindromul burnout?

Exista clinici specializate in tratarea acestui sindrom in multe tari. La noi, deocamdata, nu. Exista insa oameni care pot ajuta- psihoterapia, tehnicile de neurofeedback, meditative, modificarea dietei si a stilului de viata in general, camera hiperbarica etc. 

Se poate face un program personalizat si aplicat nevoilor si situatiei fiecarei persoane in parte. Retragerea undeva in Alpii Elvetiei este ideala insa exista si alte metode ce ajuta la fel de mult. 

Voi reveni cu detalii concrete despre burnout- ce este si ce nu este, ce  simptome apar, cum se evalueaza si ce efecte are pe termen scurt, mediu si lung.

Pana atunci va invit sa fiti putin atenti la viata voastra si sa vedeti daca exista echilibru in viata voastra. Si nu uitati ca este mult mai usor sa previi decat sa tratezi.

Va imbratisez cu mult drag!

Aida