Zgomotul masinilor de pe strada, usile trantite, televizorul care se aude mai tare decat ti-ar fi placut, muzica din castile colegilor de birou, telefoane ale caror notificari nu se mai opresc. Toate acestea fac parte din viata noastra de zi cu zi si sunt factori care produc ”nervi”, frustrari, stres si anxietate. Astfel, incepi sa suferi de insomnii, te trezesti ca te enervezi chiar si pentru cele mai nesemnificative lucruri, esti mereu obosit si ai da orice sa existe un remediu care sa te scape de toate acestea.
Auzi vorbindu-se despre medicamente minune dar acestea rezolva problemele doar pe moment. Meditatia este mai mult decat o forma de terapie, este solutia pentru a te feri de toti acesti factori de stres, fiind totusi in mijlocul lucrurilor
Ce este meditatia?
Daca faci o scurta cercetare in mediul online despre ce inseamna meditatia, atunci vei gasi numeroase definitii. Motivul pentru care exista atatea semnificatii ale meditatiei se datoreaza faptului ca exista mai multe tipuri de meditatie si se aplica in mai multe feluri.
Nu putem sa controlam tot ce se intampla in jurul nostru, dar putem sa controlam propria minte si propriile reactii. Acest lucru poate fi obtinut prin meditatie. Ideea este de a incerca sa te distantezi de tot ce se intampla in jurul tau si sa te concentrezi asupra propriei minti, a propriului corp sau a respiratiei – singura certa si datatoare de viata.
Meditatia – terapia din interior care te ajuta sa faci fata provocarilor zilei
Meditatia te va putea ajuta sa elimini mult mai usor stresul de zi cu zi si sa te bucuri de viata mai mult. De asemenea, este o modalitate prin care poti sa traiesti fericit constientizzand adevarata fericire, aceea din interior, dincolo de materiale. Dar, meditatia nu trebuie sa fie vazuta ca fiind o formula magica prin care sa te transformi intr-o noua persoana. Meditatia este o modalitate prin care vei invata sa vezi lucrurile intr-o noua lumina, sa te intelegi pe tine insuti dar si pe cei care te inconjoara. Iar meditatia, ca orice aspect al vietii, necesita disciplina pentru a crea rezultate.
Tipuri de meditatie
Meditatia poate sa fie asociata cu traditiile si practicile orientale vechi, dar astazi este folosita progresiv mai des drept o modalitate prin care sa iti golesti mintea, pentru relaxare si pentru o mai buna capacitate de concentrare, pana la urma, pentru o mai buna calitate a vietii. Cercetatori din domeniul psihologiei, sociologiei si stiintelor medicale dovedesc prin studii stiintifice beneficiile meditatiei, din acest motiv practica s-a extins la nivel global.
Obiectivele meditatiei
La ora actuala exista diferite tipuri de meditatie care sunt predate si este bine sa se inteleaga diferentele dintre ele si apoi sa se determine cea mai buna alegere.
In primul rand, trebuie sa stabilesti care este motivul pentru care doresti sa meditezi. Doresti sa scapi de stres? Doresti sa devii mai sensibil la esenta spirituala a vietii? Vrei sa fii mai constient la nevoile celor din jurul tau? Ai nevoie sa iti imbunatatesti abilitatile creative? Fiecare tip de meditatie in parte te va duce la realizarea acestor obiective.
Desi in mod ideal meditatia ar trebui practicata in fiecare zi, orice inceput si chiar practica mai putin frecventa e utila. Asadar, pentru a-ti face o idee despre ce tipuri de meditatie exista, am conceput o mica lista:
- Meditatia atenta (mindfulness) – un tip de meditatie care te poate ajuta sa te regasesti atunci cand in jurul tau este haos – este practica de a fi atent. Este o practica buna de incercat la plaja sau in parc atunci cand lasi propriile ganduri si distragerea pentru a te concentra asupra imprejurimilor. Atentia permite distantarea si reincadrarea gandurilor.
Aici găsești e-book-ul de mindfulness pentru o viață fericită:
https://www.aidaivan.ro/ghid-12-provocari-in-drumul-catre-tine/
- Meditatia spirituala – este un tip de meditatie pentru cei care participa la rugaciune. Acesta poate sa implice un timp mai indelungat de meditatie in care te concentrezi asupra unor scripturi sau doctrine. Se poate practica oriunde dar este de preferat sa fie intr-un loc linistit unde nu poti sa fii distrasa.
- Meditatia concentrata – presupune implicarii mintii in timp ce te concentrezi pe un subiect anume. Inainte de a incepe practica meditatiei iti poti pune intrebari esentiale. Te poti concentra in mintea ta si asupra unei imagini frumoase sau, in mod obisnuit, pe flacara lumanarii. Acest tip de meditatie este pentru a te relaxa si este recomandat sa il practici in intimitate astfel incat sa te poti concentra asupra la tot ceea ce este esential.
- Meditatia in miscare – este un tip de meditatie care implica concentrarea pe corpul tau. Stai linistita, respire si concentreaza-te asupra miscarii din plamani. Concentreaza-te pe corpul tau pentru a calma respiratia, pentru a imbunatati postura si flexibilitatea.
- Meditatia cu mantra – este una dintre cele mai vechi tipuri de meditatie si cea mai putin folosita de oamenii moderni. Acest lucru implica repetarea unei mantre cu voce tare, cantata din nou si din nou. Vibratia de a spune mantra te va ajuta sa te concentrezi. Multi practicanti vechi foloseau mantra ,,OM” deoarece produce o vibratie profunda cu care era usor sa se concentreze in timp ce meditau.
Tehnici si exercitii de meditatie
Meditatia reprezinta o provocare mai ales daca esti incepator, dar nu trebuie sa te descurajezi pentru ca exista o serie de tehnici care te pot ajuta sa iti mentii concentrarea in ciuda gandurilor care iti inunda mintea in prima faza. Cel mai important sfat pentru incepatori este sa nu renunti, chiar daca primele incercari esueaza. Vei constata ca pe masura ce vei practica din ce in ce mai mult meditatia, ca devine din ce in ce mai usor. Beneficiile meditatiei le vei vedea in orice aspect de viata, de la focus, la creativitate.
Este bine sa meditezi oricand simti nevoia insa, la inceput vei avea nevoie de un mic ajutor. Recomandarea noastra este sa iti stabilesti un program strict de meditatie care poate avea loc dimineata inainte de rasarit sau seara inainte de culcare. Acestea sunt momentele ideale in care poti medita.
Meditatia pas cu pas
Daca te-ai decis sa incepi sa meditezi atunci trebuie sa stii inainte de toate ca nu este o practica ce se pune in aplicare asa cum faci cu toate activitatile tale zilnice. Inainte de toate este necesar sa te asiguri ca sunt indeplinite anumite conditii pentru a putea practica meditatia. Poti medita acasa, la birou, in pauza de pranz, in masina cand iti astepti copilul sa iasa din cladirea scolii, important este sa fii acolo cu tine insati.
Pentru a nu fi deranjata de nici un factor extern si pentru a putea fi cu adevarat conectata cu tine insati este necesar sa pregatesti cateva lucruri:
Locul
Alege un mediu linistit inainte de toate. Daca iti spuneam adineaori ca poti medita oriunde, ideal este sa o faci intr-un loc linistit. Mai ales daca esti la inceput. Cauta un spatiu in care nu vei fi deranjata si deconecteaza-te total de toate elementele ce te-ar putea deranja (telefonul mobil, televizorul, laptopul etc.). Daca iti este greu sa meditezi in liniste deplina atunci creeaza un playlist cu muzica linistitoare. Pe internet vei putea sa gasesti numeroase melodii care sunt special concepute pentru meditatie.
Pozitia
Aseaza-te intr-o pozitie lejera tie. Desi este cunoscuta pozitia lotusului ca fiind cea mai recomandata pentru meditatie trebuie sa stii ca este destul de complicat mai ales pentru un incepator. Poti incepe prin a sta pe un scaun, cu spatele drept iar trunchiul pozitionat astfel incat coloana vertebrala sa iti sustina greutatea de la trunchi in sus. Recomandat ar fi sa ai picioarele departate ( pe podea) si bratele sa se odihneasca pe coapse cu palmele in sus. Capul drept iar privirea indreptata usor in jos.
Poarta haine in care te simti confortabil
Rolul sesiunilor de meditatie este acela de a te relaxa, asadar, este important sa porti haine cat mai confortabile si, daca este necesar nu purta nimic in picioare.
Inchide ochii
Desi meditatia se poate face si cu ochii deschisi pentru incepatori este recomandat sa o faca cu ochii inchisi. Astfel, te vei putea proteja de stimulii externi care ti-ar putea distrage atentia.
Inchide ochii si concentreza-te pe respiratie
Este cel mai simplu exercitiu de meditatie si potrivit pentru incepatori. Este un exercitiu in care te concentrezi numai pe respiratie. Inspia, expira, inspira, expira … Fa acest lucru fara graba si vei observa ca in cateva minute toate gandurile care iti inundau mintea incep sa dispara sa se dilueze. Daca in timpul acestei meditatii gandurile te napadesc din nou atunci revino la exercitiul de respiratie. Chiar si dupa ce vei capata experienta vei constata ca sunt anumite momente cand gandurile tale revin. Nu le judeca,nu te “duce” dupa ele, continua sa te concentrezi pe respiratie.
Ca orice in viata si meditatia cere exercitiu
Trebuie sa accepti ca poate fi dificil sa te concentrezi si sa nu ai pretentia ca inca din primul moment sa functioneze. Vei avea nevoie de mult exercitiu pana cand sa intelegi cum functioneaza totul si s-ar putea ca la primele incercari sa te confrunti cu cateva probleme de concentrare.
Si, cel mai important, este sa nu ai asteptari foarte mari imediat ce ai meditat o data. Nu este vorba despre o formula magica prin care sa dispara toate problemele tale, este o modalitate prin care sa te reconectezi cu interiorul tau si sa iti regasesti echilibrul. Este nevoie de timp si de exercitiu pentru a simti cu adevarat efectele meditatiei.
În fiecare săptămână te întâmpinăm la centrul de mindfulness și te ghidăm să ai o viață fericită. Te poți înscrie aici:
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.