fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Vindecarea traumei psihologice este posibila 

trauma se vindeca

Este posibilă vindecarea traumei  psihologice?  Până la urmă,  ce este trauma?  Oare  mi se aplică mie, oare sunt eu  traumatizat?  Adică  acel mosor al durerii  interioare să fie traumă? Și Da, poate este traumă emotionala, dar poate cineva vindeca  toate acele emotii pe care le-am adunat în timp  și care s-au aglomerat una peste alta, care au impactat fiecare aspect al vieții mele mi-au transformat identitatea de parca nu mai sunt același om?  

trauma se vindeca

 Acestea sunt unele din întrebările pe care le-am auzit mai mult sau mai puțin așa cum le- am scris.  Povesteam într-un articol anterior despre traumă.  Trauma  nu reprezintă neapărat sechelele războiului.  Traumă este decesul unei persoane dragi. Este un accident de mașină. Este vestea tristă că o persoană dragă suferă de o boală gravă. Trauma este decizia șefului de a te concedia. 

 

 Dar trauma este mult mai mult. Traumă este fiecare ceartă continuă cu soțul abuziv sau și mai rău, partenerul, pierdut în dependente. Traumă este fiecare ”nu  ești bun de nimic”  spus  de gura părintelui pe când tu îți dai silința să fii iubit.  Traumă  psihologică este respingerea iubitului  pe care îl dorești atât de tare, dar numai el nu te vrea. Traumă este atunci când  tu ai investit ore bune de muncă, dedicație și  ești umilit  sau hărțuit continuu. La copii trauma este orice act pe care ei îl pot vedea drept părăsire.  Trauma apare când sistemul de adaptare cedează. Adică oricând, pentru că este diferit la fiecare dintre noi pentru că suntem unici.

 

Ce este trauma de fapt si ce se întâmplă

 

Trauma este percepută de creier ca un atac și aceasta produce deteriorarea, schimbarea, psihologică. Trauma reprezinta  un eveniment atât de puternic și  atât de intens, venit poate într-un moment neașteptat/ nedorit,  care îți depășește posibilitățile de adaptare și peste care simți ca nu poți trece.  

 

Trauma este ca o ruptură sau un gol pe care ai senzația că nu îl poți umple. 

 

Fiecare dintre noi trecem diferit peste traumă, pentru că avem sisteme diferite de coping. 

 

 Stresul post traumatic 

 

 Trauma există la fiecare, mai mare sau mai mică, dar  pe fiecare îl afectează diferit, iar când rana este prea grea, prea adâncă, apare si stresul posttraumatic – PTSD (engleza – post-traumatic stress disorder). 

 

Stresul posttraumatic cauzează modificări  ale chimiei creierului,  de natură  patologică.  Efectul este că persoana care suferă de stress posttraumatic nu mai poate trăi liber, nu se mai poate bucura, nu mai poate vedea realitatea. Uneori chiar si rutina zilnică devine imposibilă.

Tipuri de traume

trauma simptome

Traumele sunt diferite pentru fiecare, resimtite altfel de fiecare individ. Totuși, există câteva tipuri pornind de la evenimentul declanșator:

 

  • Traumele de pierdere 
  • Traumele existenţiale 
  • Traumele de iubire/ atașament. 

 

Care sunt etapele traumei și cum se manifestă? Simptomele stresului posttraumatic

 

  •  Etapa  peri-traumatică – simptomele traumei-  reprezintă manifestarea fizică și cognitivă a traumei prin țipete, frică, reacții de furie, irascibilitate, plânset, doliu. Persoana afectată este coplesită, extenuată sau panicată. Iar pe măsură ce timpul trece stările se amplifică. 
  • Negarea –  constă într-o formă de nerecunoaștere sau de evitare a tot ce amintește de evenimentul care a declanșat trauma. Așa pot apărea și dependențele, persoana ascunzându-se în alcool sau substanțe. 
  • Reamintirea evenimentelor traumatice care, de fiecare sunt trăite în mod diferit. Unele persoane le retrăiesc aproape compulsiv, iar atunci manifestările sunt mai severe. 
  • Etapa de confruntare a evenimentelor traumatice. 
  • Acceptarea și adaptarea, prin retrăirea experiențelor traumatice fără durere. 

 

 Vindecarea traumei este posibilă

 

Revenim la întrebarea de început,  răspunsul este: Da, vindecarea traumei este posibilă.

 

 Primul pas este să ceri ajutor. Există  mai multe modalități prin care un psihoterapeut  poate ajuta.  Dacă tu sau cineva drag  sunteți  o victimă a traumei, sunteți și primii care pot da ajutor  realizând că aveți dreptul să fiți iubiți, că aveți dreptul la fericire, după cum aveți dreptul să vă revoltați sau să suferiți. 

 

Noi, în terapia  traumei și a stresului posttraumatic  avem la îndemână mai multe instrumente.  Sunt psihoterapeut  cognitiv comportamental,  dar în terapie folosim inclusiv neurofeedback-ul și hipnoza ca instrumente dovedite științific eficiente în tratarea traumelor și a stresului post traumatic. 

 

Da, trauma se vindecă.  Iar dacă ai nevoie de ajutor mă poți contacta. 

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.