fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Eliberarea de dependente sau despre cum pui pariu cu propria ta viata

eliberarea de dependente

 

 

Simti ca sunt zile ca nu tu esti cel care controleaza viata, ci dependenta este cea care te conduce? Ca esti intr-o relatie de dragoste  – ura cu dependenta ta, dar e dificil in a iesi din ea? Ca dependenta ta iti aduce o clipa de pseudo-bucurie, dupa care urmeaza vinovatia dureroasa? Ca nu esti doar tu cel care sufera, ci ca dependenta ta a devenit tiranul care dezbina familia, indeparteaza prietenii, lasandu-te pe tine singur, iar pe ei tristi, vinovati, neputinciosi?

 

Dependenta nu te afecteaza doar pe tine. Dependenta ta ii doare pe toti cei dragi  

 

Dependenta nu este nu mai a ta. In unele tipuri de dependente (droguri, alcool, jocuri de noroc) persoanele din jur ajung sa sufere si sa fie implicate in acesta atractie grea si fatala spre o substanta sau o conduita. Dependenta nu este numai a persoanei care consuma. Dependenta este a familiei, a prietenilor, a tuturor celor dragi care, fara sa isi doreasca, au devenit co-dependenti. De multe ori, dependentul se retrage in alcool si droguri pentru a nu simti durerea, familia sufera uneori fara sa mai aiba solutii. Familia devine co-dependenta.  

eliberarea de dependente

 

O clipa de pseudo-fericire pentru o viata traita pe sarma 

 

Pseudo-prietenul, dependenta, provoaca o fericire de moment dupa care urmeaza durerea. Dependenta este la inceput un ”prieten” la care apelezi sa nu te mai doara. Dar cand descoperi ca ai ajuns dependent, apare si durerea. A persoanei dependente si a tuturor celor din jur. A parintilor, sotilor, copiilor, colegilor, uneori si a vecinilor.  Iar dependentul, pentru a infrunta si durerea in care se afunda si pe care, in clipele de luciditate, vede ca o provoaca, va continua acest joc de-a viata pe sarma cu dependenta sa. Iar dependenta va misca sarma din ce in ce mai tare, pana cand echilibrul se va subrezi periculos, tinzand sa te arunce in afara. In afara societatii, in afara iubirii, in afara jobului, iar la final, in afara vietii. 

 

Dependenta nu se vindeca de la sine, nu e o banala raceala

 

Dependenta nu se vindeca de la sine, nu este precum o raceala. Dependenta se adanceste, acel gand mic la inceput ”mai vreau (tutun, alcool, jocuri etc)” se mărește, iar la un moment dat nu vei mai avea nimic altceva decat pe tine si dependenta ta. De fapt, nici macar nu mai esti tu. E doar dependenta. Fara prieteni, fara familie, cu sanatatea subrezita. Si lipsit de libertatea de a fi tu.

 

Dependenta degenereaza

Cauți o metodă să te eliberezi de dependențe_

Da, pentru ca dependenta, acel ”salvator” in faza incipienta, pune stapanire pe viata ta si distruge. Uneori, in functie de de tipul de dependenta, ajungi sa nu mai ai loc de munca, nici bani si devii o povara. Tot ce mai stii este ca mai vrei, chiar daca nu mai ai din ce finanta dependenta. Atunci apare infractionalitatea, agresivitatea chiar asupra celor dragi. Vor fi momente in care ai clipe de luciditate si te intrebi ”ce am facut cu viata mea? Cand am ajuns aici?”. Apoi acea voce ”mai vreau doar azi” pune stapanire pe mintea, apoi pe corpul tau, ajungi sa consumi mai mult si mai mult. Ajungi la violenta, agresivitate, furie pe tine si pe ceilalți, invinovatiere si auto-invinovatire, dar mai ales o permanenta fuga in dependenta, ca in ascunzatoarea capcana a unui cunoscut ucigaș. Pentru că da, dependența ucide, la propriu și la figurat. Puțin câte puțin dependentul nu mai gustă viața, iar mare parte a dependențelor de substanțe sunt cauzatoare a bolilor fatale. 

 

Terapia dependentelor e primul pas spre libertate. Exista viata dupa dependenta. 

 

Terapia dependentelor nu e simpla, dar nici  imposibila. Cea mai mare provocare este ca persoana dependenta sa doreasca schimbarea, sa isi spuna ”NU mai am de ce sa vreau” si orice ar fi, oricat de dureros ar fi sevrajul,   sau acea voce din cap care ii sugereaza ca oricand are solutia sa se ascunda dupa depenenta, persoana sa ramana acolo, sa isi infrunte starea si sa isi asume viata, ca mai apoi sa traiasca cu adevarat. Pentru ca da, exista viata dupa dependente. Mai linistita, mai luminoasa, mai plina de iubire. Tot ce trebuie sa faci este sa spui ”Vreau sa fiu liber! Vreau sa traiesc!”

 

O discutie generala despre dependente

 

 

Dependenta este o conditie care se manifesta atunci cand o persoana consuma repetitiv o substanta (droguri, alcool, tutun) sau se angajeaza intr-o activitate nociva (jocuri de noroc, video, sau cumparaturi si, mai nou, social media) care pot fi placute in prima instanta,  dar care devin adictie. Astfel, placerea initiala a consumului sau a activitatii, respectiva dependenta ajunge sa fie nociva pentru propria sanatate sau sa interfereze cu responsabilitati si preocupari cum ar fi munca, relatiile si sanatatea. Denumite popular ”vicii”, dependentele sunt, dupa cum scrie Emanuel Benedic intr-un articol anterior, ”strategii de coping”, modalitati de a face fata situatiilor.

renuntarea la fumat

Dependentele – o situatie fara control, o relatie de dragoste- ura

 

O persoana care a dezvoltat o dependenta nu isi da seama de efectul pe care substanta sau activitatea o produce pentru propria viata. Persoana dependenta ajunge chiar la relatii tensionate cu cei din jur, inclusiv cu sine. Aceasta pentru ca dependenta ii da placerea pe moment, urmand apoi pasaje de constientizare a efectelor neplacute pe care dependenta le produce, urmat de vinovatie.  Vor considera ca nu ei sunt cei care au probleme, ci persoanele din jurul lor, vor gasi continuu scuze pentru a-si proteja dependenta, agatandu-se de ea ca de o ”carja” salvatoare, dar care de fapt, il afecteaza aproape pe fiecare palier al vietii. 

 

Cum afecteaza dependenta viata persoanei?

 

Vorbind cu un dependent, acesta va afirma ca ii place consumul sau activitatea. Ii place sa fumeze, sa bea, sa consume alte substante. Ii place sa stea pe social media, sa joace jocuri video sa mearga la cumparaturi. Acest ”imi place” depaseste faza de placere, implicarea in dependente duce in zona de dezechilibru iar persoana dependenta :

  • consuma timp; 
  • iroseste foarte mulți bani;
  • sacrifica sanatatea;
  • strica relatii cu cei din jur

din cauza aceste relatii cu dependenta sa. Atunci ajunge la un alt tip de relatie de dragoste-ura cu aceasta dependenta, dar fara efort si suport risca sa ramana captiv, sclav aproape, unei atitudini care ii afecteaza calitatea vietii. Va continua sa isi caute scuze sau sa dea exemple care sa justifice consumul sau activitatea. 

Cum se ajunge la dependențe? În căutarea  ”fericirii”

cum se ajunge la dependente

Cum apare dependenta? Am putea spune ca intr-o cautare a fericirii. Persoana se apuca fie dintr-o nevoie de confirmare sociala, de acceptare de grup (substante), cautarea a unei solutii  jocuri de noroc). De cate ori persoana dependenta apeleaza la substanta sau activitate, o cantitate de dopamina se elibereaza, iar persoana are pentru cateva momente senzatia fericirii. Ceea ce greu adminte o persoana dependenta este faptul ca acesta miraj al fericirii este urmat de ani lungi de nefericire, daca nu se smulge din dependenta. 

 

Interzicerea dependentei – efect de boomerang 

 

Interzicerea realizarii activitatii care a cauzat dependenta nu va cauza decat mai mult rau. Se va ascunde, va gasi scuze si vinovati, chiar va deveni agresiv in apararea pseudo-prietenului care ii afecteaza viata. O persoana dependenta poate sa devina cu usurinta un pericol atat pentru ea insasi cat si pentru cei din jur. Nu de putine ori vedem la stiri cum problemele cu alcoolul sau substantele nocive pot chiar sa duca la pierderea de vieti omenesti. 

Eliberarea de dependenta este posibila si trebuie sa apelezi la persoane specializate care sa ofere suport si terapie specializata. O conditie esentiala spre transformare este ca persoana sa isi doreasca acest lucru. 

Ce sunt dependentele?

 

Pentru a putea intelege mai bine de ce spuneam ca este nevoie de oameni cu experienta in tratarea dependentelor, trebuie sa cunoastem mai indeaproape ce este aceea o dependenta. Dupa cum spuneam si anterior, dependenta se manifesta atat la nivel fizic cat si psihic, iar de aici adevarata dificultate.

Dependentul de o anumita substanta nociva, de jocuri de noroc, cumparaturi, etc., considera starea sa ca fiind una normala si nici nu va putea sa isi aminteasca macar cand s-a instalat gravitatea problemei. 

 

De ce este atat de greu sa te eliberezi de depenente?

 

A ”scapa” de dependenta de substanta este relativ simpla, in schimb, dependenta psihologica si gestuala ingreuneaza eliberarea persoanei. Spre exemplu in cazul dependentei de tutun, sunt necesare doar cateva zile ca persoana sa elimine nicotina din corp si perioada de sevraj nu este foarte grea. In schimb este nevoie de minim 21 de zile pentru a forma noi deprinderi, iar acestea necesita munca. 

Mai este un aspect psihologic foarte important.  In mod eronat persoana cred ca are in substanta (tutun, alcool, drog, zahar, mancare etc) sau activitate (jocuri video, de noroc, shopping) un prieten de sprijin care nu judeca și este acolo, la indemana fara sa te intrebe de ce sau sa judece. De aceea cred ca ”renunta la…” fumat, alcool, jocuri, dulciuri, relatii toxice etc. Adevarul este ca se ”elibereaza”, iar de fiecare data cand apeleaza la acel sprijin dureros persoana se judeca singura ca nu merita sa fie libera sau nu merita mai mult sau mai bun. 

 

Tipuri de dependente

 

Dependentele se manifesta pe doua paliere: chimica si comportamentala (gestuala). Dependentele sunt caracterizate de dorinta, constrangere, incapacitate de a mai refuza sa utilizeze substantele care ii fac rau sau obiceiurile care il indeparteaza incet incet de familie, serviciu si de orice alt contact social. Din nefericire, majoritatea celor care au o dependenta sunt marginalizati si sunt foarte putine cazuri in care persoanele apropiate solicita ajutor pentru cel care sufera de o astfel de tulburare. Printre cele mai cunoscute tipuri de dependente se numara: 

 

  • Tutun – este o dependenta puternica. Fumatul este legal, iar programele de suport Stop fumat, imaginile de pe pachetele de tigari si mesajele din campaniile anti-fumat nu opresc fumatorul in a aprinde o tigara urmatoare intrucat dependentul vede tigara ca pe un sprijin, desi fumatul este una dintre adictiile care contribuie la o rata de mortalitate crescuta. In acelasi timp, fumatul este una dintre dependentele care se intaleaza foarte repede. Este nevoie doar de o tigara sa ai nevoie si de a doua. 
  • Alcool – este o alta dependenta foarte puternica si cu un impact social negativ. Poate sa indeparteze persoanele dragi, sa aiba efect negativ asupra locului de munca, cauzeaza nenumarate probleme de sanatate. Mai mult chiar, persoana dependenta atrage in acest cerc vicios familia si persoanele dragi care, fara voia lor, devin co-dependente. 
  • Jocuri de noroc – cei dependenti de jocuri de noroc  realizeaza ca pot pierde totul la pacanele sau ruleta, dar nu se pot opri. Distrug cariera, raman fara bunuri, de multe ori ajung la divort, dar aleg acel impuls de a juca crezand ca ”intr-o zi voi trage potul cel mare” si vor recastiga atat bunurile, cat si familia. Lipsa de iubire de sine 
  • Social media – desi acest tip de dependenta este putin  acceptata, ea chiar exista. Se poate observa cu usurinta mai ales la persoanele care nu pot sa traiasca fara a posta pe Social Media in mod constant si sunt tot timpul cu ochii in telefon. Irosesc timpul, pierd conexiunea cu cei dragi si se insigureaza. Studii recente au aratat o conexiune intre folosirea intensiva a media si depresie
  • Cumparaturi – compulsive shopping – persoana devine fericita cand cumpara lucruri, fara masura, fara sa aiba nevoie de ele. Ajunge sa faca credite, irosind banii pe obiecte pe care nu le foloseste niciodata. Fericirea, ca in toate dependentele, e de moment. 
  • Doguri si substante interzise – aceasta este o categorie aparte pentru ca dependentul este in conflict atat prin consum, dependenta , cat si incadrarea intr-o zona de ilicit. 

Alte dependente: de munca, e mancare, de zahar, de sex, de putere, dependenta de relatii si afectiune, de control, iar lista poate continua.

La prima vedere o parte dintre acestea pot sa para destul de inofensive la inceput, dar o data cu trecerea timpului pot sa devina o adevarata problema. Isi afecteaza sanatatea, se insingureaza, isi cheltuiesc resurse. Pentru fericirea de moment raman intr-o continua nefericire.  

tipuri de dependente Aida Ivan

Care sunt cele mai mari dependente?

Dependentele nu sunt mai mari sau mai mici, cu doar se intalseaza mai rapid sau afecteaza viata persoanei mai mult sau mai putin profund pe mai multe paliere.  Dintre toate, cea care implica dintre cei mai multi factori care cauzeaza vietii individului este dependenta de droguri. Multi dintre dependenti ajung sa nu aiba familie, casa, sa devina agresivi si sa intre in zona de infractionationalitate. 

 

Cele mai frecvente dependente

 

Bautura, cafeaua, tigarile, jocurile de noroc, drogurile, toate se afla in categoria celor mai frecvente dependente, tutunul (de fapt nicotina) fiind dintre subtantele care provoaca cel mai des dependente. 

In mod interesant, dependentele de munca si de social media nu sunt incluse in statistici, dar numarul persoanelor care nu au echilibru in munca si timpul petrecut pe internet tinde sa fie progresiv mai mare. 

Cele mai greu de tratat

 

Alcoolul, tutunul si drogurile reprezinta cel mai greu de tratat dependente in prezent. Este nevoie de foarte mult efort atat din partea terapeutului sau grupului de suport, dar si din partea persoanei. Primul pas si cel mai important pas pentru a beneficia de un tratament este constientizarea existentei acestei probleme, a neputintei in fata drogului si apoi sa ceri ajutor si sa participi. 

De regula, primul declic care se inregistreaza in mintea unei persoane dependente este starea de sanatate precara si bolile care incep sa afecteze organismul. Unele persoane care se confrunta cu o dependenta nu vor constientiza problemele nici macar in momentul in care starea lor de sanatate incepe sa se detorieze. Tocmai de aceea, se inregistreaza atat de multe decese in urma consumului de alcool, tutun si droguri. 

Dependenta  vindecata salveaza vieti. 

 

In cazul dependentelor de activitati – shopping, jocuri, munca, sex etc- acestea isi pun amprenta indirect asupra sanatatii, afectand in primul rand stima de sine si psihicul persoanei. 

Cauze ale dependentelor

Principala cauza a dependentelor e socio-psihologica. Dorinta de apartenenta la un grup, pierderea unei persoane dragi, probleme in familie si in relatia cu cei apropiati, probleme financiare, pierderea locului de munca, etc., toate pot aparea drept cauze intemeiate pentru a dezvolta o dependenta, a-si ineca durerea. Dar este cu adevarat?

In momentul in care chiar daca o persoana realizeaza ca ar trebui sa inceteze sa isi mai faca rau, ependenta este deja instalata. In plus, psihologia din spatele dependentei este atat de puternica incat nu poti pur si simplu sa renunti la ”placerea” de a mai fuma o tigara, de a bea inca un pahar de alcool sau de a te intalni cu acei prieteni nocivi pentru a consuma droguri.  Dar de fapt, nici macar nu mai este vorba despre placere. 

Hormonii fericirii – dopamina in cazul dependentelor-  sunt cei care provoaca asa numita placere . Dopamina este una dintre substantele chimice din creier care este responsabila pentru placerile repetivie din viata. Tocmai acesta este si motivul pentru care  pseudo- obiceiuri pot crea dependenta intrucat un individ pentru a experimenta din nou aceeasi placere este dispus sa repete experienta indiferent cat de nociv ar fi ceea ce face sau consuma.

Lipsa iubirii de sine sau a stimei pentru propria persoana poate sa fie cauza principala care declanseaza dependentele. In spatele lor se ascund probleme emotionale care au dus la un astfel suport de coping. Identificarea cauzei este parte din terapie. 

Chiar si o problema emotionala precum pierderea unei persoane dragi, probleme in familie sau la serviciu, pot sa fie motive pentru ca cineva sa isi gaseasca un mod de ”supravietuire” printr-o  dependenta. 

Tratarea  si terapia dependentelor 

 

Dependentele pot sa fie tratate dar este nevoie de foarte mult timp. Printre cele mai importante tratamente se numara dezintoxicarea, terapia cognitiv comportamentala, terapia de grup, terapia integrativa prin miscarea ochilor, hipnoza, neurofeedback. 

renuntarea la dependente neurofeedback la living psychology aida ivan

Dezintoxicarea este una dintre cele mai cunoscute forme de tratament pentru persoanele care consuma substante cu riscuri si efecte periculoase. In peste 80% din cazuri se utilizeaza tratament medicamentos pentru a preveni efectele sevrajului si este nevoie de internare pentru a beneficia de avantajele acestui tratament. Dezintoxicarea va fi insotita in cele mai multe cazuri si de alte forme de terapie pentru ca pacientul sa isi depaseasca psihic dependenta si sa aiba capacitatea de a trai fara comportamentul adictiv, sa se reintegreze in familie si in societate. 

Terapie cognitiv comportamentala – o terapie clasica, bazata pe conversatie care isi propune sa inteleaga, si apoi sa modifice comportamentele si experientele care au condus la instalarea adictiei, gandirea negativa si comportamentul care blocheaza recuperarea. Este o terapie care implica un proces lung de recuperare care variaza in functie de natura adictiei dar si de motivatia individului de a se recupera. 

Hipnoza este o terapie eficienta, desi este un tip de terapie care este privita cu retinere din cauza miturilor care s-au conturat in jurul acesteia. In multe cazuri, hipnoza este cea care ajuta hipnoterapeutul sa stabileasca momentul declansator dependentei, ca mai apoi sa lucreze increderea in sine, strategii de reincadrare si gasirea altor metode de coping. Hipnoza are ca scop modificarea perceptiei asupra anumitor evenimente, modificarea gandurilor, a atitudinilor sau a emotiilor ce insotesc anumite evenimente trecute sau prezente.

Neurofeedback – este un alt tip de terapie care a inregistrat eficienta in tratarea dependentelor. 

Principiul din spatele acestei  metode terapeutice este simplu- auto-reglarea creierului. In ce fel ajuta aceasta la tratarea dependentelor? 

Ei bine, dupa cum se stie, dependentele sunt foarte greu de tratat, iar vindecarea greu de mentinut. Motivele sunt numeroase insa nu foarte importante in acest context. Ceea ce este insa cu adevarat important este faptul ca studii numeroase arata eficienta adaugarii neurofeedback-ului la terapia pentru dependente.

Pe scurt, iata despre ce este vorba. Se folosesc, de regula, 2 proptocoale de neurofeedback. Primul are ca obiectiv reglarea emotionala ( tratarea nelinistii/anxietatii pe care o resimte orice dependent). Al doilea protocol are ca obiectiv antrenarea creierului in a produce endorfine pe cale naturala, fara a mai fi nevoie de folosirea substantelor substitut ( mancare, alcool, droguri, tutun etc)

Studiile arata ca cei care au primit aceste protocoale au avut o rata mult mai mica de recadere fata de cei care au urmat tratamentele terapeutice obisnuite. 

 

Iti doresti sa te eliberezi de dependente? Noi, echipa Living Psychology,  psihoterapeuti Aida Ivan si Emanuel Benedic, iti suntem alaturi. 

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.