fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Despre depresie

depresia se vindeca

Se vindeca depresia? – Despre depresie simptome, cauze, efectul psihoterapiei

 

Simti ca te doare? Ca emotiile te coplesesc? Ziua s-a transformat in noapte, iar dependentele sunt din ce in ce mai grele? Gandurile sunt coplesitoare, incat ti se pare ca totul este inutil? Uneori simti ca ti-e frica, esti anxios sau pur si simplu nu iti mai pasa de nimic, cu atat mai putin de tine?

 

Poate e timpul sa ceri ajutor, poate suferi de depresie, iar depresia, contrar multor credinte, se vindeca. Primul pas spre vindecare este sa ceri si sa iti acorzi ajutor. Poti apela la un psihoterapeut sau la un psihiatru. Incepe undeva. Stiu, e dificil sa accepti ca e un pas necesar sa mergi la psiholog, societatea ar putea pune etichete pe tine.

 

Depresia este o afectiune venita din durerea sufletului si poate e timpul sa accepti ca e bine sa mergi la un specialist.  Daca lentilele ochelarilor nu te mai ajuta, nu mai vezi clar, ai merge la un medic oftalmolog sa te ajute? La fel si in cazul depresiei, lentilele prin care vezi lumea si pe tine acum nu te ajuta. Gandeste-te ca mergand la un psiholog, este ca  si cum ai merge la un oftalmolog: schimbi lentila, vezi mai clar si esti mai fericit.

despresie simptome aida ivan

Despre afectiunile psihicului

 

Nu toate afectiunile psihicului sunt la fel si nu toate sunt depresie. Poate din teama de ce ar spune altii ai facut singur teste de depresie pe Internet, te-ai auto- diagnosticat, tu sau cei din jur. Daca ai un semnal ca te simti diferit, cere ajutor. Nici un test de pe Internet nu poate stabili ce esti intr-un anume moment. Intelege, esti unic. Doar cere ajutor.

 

Orice tristete este depresie?

 

Nu te diagnostica singur, nu orice tristete este depresie, dupa cum o tristete prelugita poate fi semn al depresie.

 

De ce spun aceste lucruri? Exista o paleta ampla de afectiuni ale psihicului sau suferinte ale sufletului. Pot incepe de la anxietate, insomnii, dependente, burn out, fobii sau tristetea venita din doliu, pierdere sau despartiere. Acestea pot fi doar simptome si pot sa iti ofer ajutorul meu de psihoterapeut.  Poti sa te vindeci fara medicamente, ci doar comunicand onest si profund cu tine, iar eu iti sunt ghid.

 

Afectiuni ale psihicului

 

Suferintele psihicului sunt diverse, dupa cum noi suntem unici, dar nu toate tulburarile sunt boli care sa necesite medicamente. O sa iti enumar dintre motivele pentru care oamenii vin la cabinetul psihologic:

 • Anxietate
 • Fobii
 • Tulburari alimentare
 • Stres post traumatic (doliu,  despartiri, boala, nastere etc)
 • Dependente
 • Tulburari de personalitate
 • Tulburari obsesiv compulsive
 • Depresie
 • Tulburari bipolare
 • Psihoza
 • Schizofrenie.

 

Multe dintre ele se vindeca terapeutic si nici macar nu ai nevoie de tratament medicamentos. E suficient sa mergi la psiholog. In cazul depresiei depinde daca ai nevoie de tratament medicamentos in functie de cat mult cat ai ramas in durere. Terapia oricum te ajuta sa iti regasesti pofta de viata si dorinta de conexiune.

depresia se vindeca

Ce este despresia pana la urma?

 

Depresia (depresiunea in DEX, Bucuresti, 1998, pg. 280), potrivit DEX, este ” stare sufleteasca (patologica) de tristete (asociata cu neliniste); descurajare, deprimare.”

 

Depresia, dupa alti oameni de stiinta, este definita drept o stare de tristete prelungita, in care persoana isi pierde apetitul pentru diverse activitati care ii faceau placere. Simultan, persoana are incapacitatea de a sustine activitati zinice pentru perioade mai indelungate, iar atunci persoana sufera de depresie clinica. Iar depresia poate fi o cauza de ingrijorare cand persoanei de alaturi nu ii mai pasa daca traieste sau nu.

 

Depresia este una dintre bolile lumii moderne, iar daca ai acel sentiment ca iti este rusine sa mergi la psiholog, afla ca cel putin una din 20 de persoane din lumea moderna sufera de depresie de o intensitate semnificativa.

 

Este important sa intervii in timp si sa ceri ajutor, iar daca ai observat pe cineva drag in tristete prelungita sa ii recomanzi sa ceara ajutorul.  Sunt studii care arata ca in 2020 depresia poate fi principala cauza a dizabilitatii la nivel mondial, aceasta din cauza modului in care noi traim deconectati, intr-o lume conectata digital.

Cauze ale depresiei

depresie tristete anxietate frica

Depresia poate avea cauze sau declansatori diferiti, dupa cum fiecare dintre noi suntem diferiti. O depresie poate avea cauze genetice, un dezechilibru al asa numiti hormoni ai fericirii sau in urma tratamentului cu anumite substante medicamentoase.

 

La cei mai multi oameni depresia este urmare a nesigurantei, a traumelor, a despartirilor, a pierderilor (persoane dragi, materiale sau chiar joburi), a stresului prelungit sau a singuratatii, a lipsei unei familii sau lipsa conexiunii cu aceasta.

 

Sunt cupluri in care unul dintre parteneri ajunge in depresie simtindu-se singur in doi si nu vor sa admita ca pot apela la terapie de cuplu sa isi salveze relatia. Depresia poate fi o tristete a lipsei de iubire si a insingurarii intre oameni. Lipsa de iubire de sine si lipsa de iubire din partea altora. Insingurarea de sine si de altii.

 

Manifestari ale depresiei. Cum identifici ca o persoana draga ar putea suferi de depresie?

 

Depresia este definita drept o stare de tristete, dar manifestarile, simptomele, sunt mai ample sau mai intense, diferite de la persoana la persoana.

 

Manifestari generale ale depresiei:

 • Tristete prelungita;
 • Tendinta de izolare;
 • Nu iti mai plac activitatile care odinioara iti placeau;
 • Frica;
 • Scaderea stimei de sine;
 • Sentimente de auto-culpabilizare si autocompatimire;
 • Plans din orice;
 • Ingrijorare, anxietate fara motiv;
 • Dereglari de somn ( insomnii sau prelungirea orelor de somn);
 • Dereglari ale apetituui alimentar (mananci prea mult sau nu mai mananci);
 • Intoleranta la cea mai mica forma de frustrare sau stres;
 • Gandul la moarte sau ganduri suicidale.

despre despresie

Depresia simptome fizice

 

Depresia, in diverse forme ale ei, se manifesta fizic prin oboseala, lipsa sau cresterea apetitului alimentar,  scaderea rezistentei la frustrare, insomnii sau, dimpotriva, somn prelungit, aparitia sau agravarea adictiilor de tutun.  In depresie iti pierzi cheful de a face lucruri care iti placeau.

 

Depresia – tratament

 

Odata stabilit diagnosticul de un psihiatru, acesta va prescrie tratamentul medicamentos individual.

 

Terapia in depresie

 

Eu sunt psihoterapeut, nu stabilesc diagnostic si nici nu iti prescriu medicamente. Intre noi se stabileste o relatie de incredere si comunicare si te ajut prin terapie cognitiv comportamentala si existentialist-umanista sa gasesti resursele in tine. Sa gasesti iubirea in tine.

 

Eu iti sunt ghid pas cu pas, schimbarea o produci tu.

Prevenirea depresiei

 

Lumea moderna pare cea mai sigura si confortabila dintre lumi. Suntem conectati online, mancarea o gasim la magazin si platim cu un card printr-o atingere. Dar in acelasi timp aceasta schimbarea si competitivitatea adusa, dezechilibrul intre munca si viata personala, lipsa de iubire, schimbarea rolurilor in societate, lipsa de conexiune, transformarea comunicarii in texting poate conduce la sentimentul de nesiguranta, de incredere scazuta in sine, anxietate si, in final, la depresie.

 

Este un paradox tehnologic- suntem deconectati intr-o lume tehnologic conectata, vorbim fara sa comunicam, mesajele sunt texte scrise, fara a surprinde emotii, ci doar emoticoane. Acest paradox poate fi un izvor al depresiei. Conecteaza-te cu cei din jur, cu natura, cu tine. Nu uita ca esti unic.  Cere ajutorul, e mai simplu in doi.

 

Te invit la cabinet, dar daca distanta si timpul sunt impedimente,  nu trebuie sa vii la cabinet, poti apela la psiholog online. Putem fi conectati vorbind.