fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Despre anxietate

despre anxietate - Aida Ivan psiholog

Despre Anxietate

 

Ai simtit vreodata o teama cumplita fata de…orice? Sau, in timp ce te bucuri de un moment de liniste intr-o dimineata insorita, sa simti cum ti se cuibareste in suflet ( si in corp) sentimentul ca vei muri in clipa urmatoare? Cum inima incepe sa bata nebuneste, o transpiratie rece iti inunda fruntea, mainile incep sa tremure, crezi ca nu mai poti respira si ca vei muri? Sau o neliniste permanenta aproape vis-a-vis de oricine si orice?

Este normal sa iti fie frica atunci cand te afli pe marginea unei prapastii sau cand avionul trece printr-o zona cu turbulente. Aceste situatii, precum multe altele, sunt normale.

despre anxietate - Aida Ivan psiholog

Cu totii experimentam frica in fata diverselor situatii neasteptate ale vietii.

Cu totii experimentam frica in fata diverselor situatii neasteptate ale vietii. Dar unii dintre noi, si nu putini, o simt diferit- ea apare din senin, pune stapanire pe corp si minte, pare ca este mai mult decat pot duce, iar sentimentul ca vor muri este pregnant.

Ce sunt, de fapt, tulburarile de anxietate

Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente probleme ale psihicului iar gama acestora este una larga. De la anxietate generala, atacuri de panica, fobii diverse, tulburarea obsesiv compulsiva, anxietatea este, pe scurt, o frica nejustificata (si exagerata) fie fata de un stimul concret, fie  fara stimul.

Anxietatea apare atunci cand sufletul plange

Anxietatea apare atunci cand sufletul plange. Ea ne semnaleaza de fapt un dezechilibru al vietii noastre psihice. Este semnul unei suferinte vechi, al unei rani nevindecate, al unei traume netratate ce ne modifica modul in care gandim, in care ne evaluam si ne raportam la noi insine si la ceilalti, modul in care intram in relatii si felul in care le gestionam.

Anxietatea este teama permanenta fata de viitor

Anxietatea este teama permanenta fata de viitor, fata de ce urmeaza sa se intample. Este ca si cum simti durerea unui cui adanc infipt in mana fara ca el sa existe acolo de fapt. El este, insa, urma unei rani vechi. Candva, un cui a fost acolo. Acoperit de viata, el nu s-a mai vazut, insa din pacate, efectul lui este inca simtit.

 

Descoperirea cauzei duce la vindecare. Orice altceva nu face decat sa mai anestezieze durerea provocata de cui dar nu indeparteaza suferinta. Sub o forma sau alta, aceasta va reaparea.

Cand iti este frica, iti pot fi alaturi.

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.

Articole similare pe blog psiholog Aida Ivan:

Despre depresie

Despre iubirea in cuplu

Despre prosperitate

Despre hipnoza