Hormonii fericirii. Fericirea e chimie
Știați că fericirea voastră depinde de un complex chimic, un echilibru al unor așa numiți hormoni ai fericirii? Știați că astfel puteți contribui la propria fericire prin simpla schimbare a dietei și obiceiurilor voastre de viață? Se întâmplă de multe ori ca o persoană să afirme despre ea că este depresivă, să își dorească să iau o pilulă și să redevină fericită. Adevărul e că fericirea depinde de echilibru, inclusiv în ce privește acești neurotramițători eliberați de creier, aceasta pentru că fericirea e chimie.
În continuare îți scriem care sunt hormonii fericirii și cum poți tu contribui la propria stare de bine.
Ce sunt neurotransmițătorii – hormonii fericirii?
Hormonii fericirii sunt neurotransmițători, substanțe care au rol de a transmite impulsuri către creier și de a realiza conexiuni. Cum creierul este ”computerul central” neurotransmițătorii sunt esențiali în starea de bine și sănătatea noastră fizică și mentală.
Dopamina
Dopamina este neurotransmițător al creierului care mai este cunoscut și drept hormon al recompensei sau al motivației. Acest hormon al fericirii are rolul de a recompensa comportamente ce au adus în trecut o stare de bine. Astfel se face că dopamina este, de asemenea, neurotransmițătorul responsabil de dependențe, el fiind cel care reconfirmă starea de bine.
Cum puteți stimula producerea de dopamină la nivelul creierului?
- Stați departe de dependențe! Fumatul, alcoolul, drogurile, jocurile de noroc și, în ultimii ani, dependența de ecran modifică receptorii de dopamină la nivelul creierului. Totuși, există metode de a scăpa de adicții prin terapie (hipnoză și terapie comportamentală) și neurofeedback.
- Oferiți-vă recompense pozitive repetitive. Un sfat este să vă împărțiți fiecare sarcină în etape și să bifați fiecare pas parcurs. Astfel vă simțiți bine îndeplinind realizările, creșteți nivelul de dopamină și aveți mai multe realizări.
- Căutați un hobby, eventual creativ. Starea de flow din timpul creației vă menține în echilibru.
- Faceți sport regulat. Mișcarea la un nivel confortabil vă păstrează într-o formă bună fizică și psihică. Atenție la exces, totuși! Mișcarea în exces are același efect precum stresul asupra glandelor suprarenale.
- Apelați la farmacia din farfurie și adoptați un stil de viață sănătos. O componentă importantă a dopaminei este tirozina care se găsește în banane migdale, carnea de pui, carnea de vită, ciocolată, nuci sau avocado.
- Practicați meditația-mindfulness. Aceasta vă ajută să vă repoziționați în raport cu orice eveniment cotididian și să vă păstrați echilibrul.
- Există suplimente naturiste care vă ajută. Nu le luați fără consultul medicului!
Endorfine
Endorfinele reprezintă o altă categorie de neurotransmițători la nivelul creierului care au rol analgezic, acestea inhibând durerea. De aceea producerea de endorfine duce către o stare între liniște și beatitudine.
Alfel spus, endorfinele sunt acei hormoni ai fericirii care provoacă euforia.
Cum poți stimula natural producerea de endorfine la nivelul creierului?
- Faceți mișcare, alergați, dansați sau faceți sex cu toată inima și cu tot trupul !
- Râdeți mult! Dacă nu aveții companie puteți oricând să vedeți o comedie.
- Mâncați alimente condimentate! Ciocolata este bună pentru stimulare nivelului de endorfine, dar atenție la cantitatea de zahăr și la potențiala dependență. Ciocolata, de asemenea crește și nivelul de dopamină prin recompensă imediată.
- Bucurați-vă cât mai mult de lumină și, dacă se poate, de lumina soarelui.
- Ascultați ritmuri muzicale care vă dau o stare de bine!
Serotonina
Serotonina ne arată că într-adevăr fericirea trece prin stomac! Acest neurotransmițător este produs în primul rând în tractul gastro-intestinal, doar o cantitate mică fiind sintetizată la nivelul glandei pineale.
Serotonina este hormonul stării de bine, având rolul de a stimula funțiile cognitive și memoria, a echilibra starea de spirit și starea de sațietate, de a reduce anxietatea și a ajuta la un somn bun (melatonina este un alt ”hormon important al fericirii” cu un rol important în calitatea somnului).
Serotonina este, dacă vreți, neurotrasmițătorul care ne ajută să ne manifestăm emoțiile. Cum între femei și bărbați există diferențiere semnificativă în numărul de receptori de serotonină la nivelul creierului, vedem în viața de zi cu zi manifestări diferite asupra entuziasmului și în modul în care cele două sexe își exprimă sentimentele.
De ce este important echilibrul de serotonină și cum vă afectează lipsa acesteia?
Oamenii de știință au arătat de-a lungul timpul o interdependență între un nivel scăzut al serotoninei și depresie.
Ce e de făcut pentru a stimula producerea de serotonină?
Fiind un hormon al fericirii care este produs în primul rând în stomac, este important să vă alimentați echilibrat.
- Serotonina este sintetizată din triptofan care se găsește din plin în produsele proteice și unele fructe și legume. Astfel, alimentația cu pește, carne albă, ouă, nuci, spanac sau banane pot ajuta la starea de bine.
- Lumina soarelui activează producția de vitamina D și serotonina.
- Faceți mișcare – aceasta ajută la echilibrarea tuturor hormonilor fericirii.
- Practicați meditația mindfulness și gratitudinea. Reîncadrând fiecare aspect al vieții și fiind recunoscători creșteți nivelul de serotonină, scădeți nivelul de stres și reduceți anxietatea.
Oxitocina
Dacă neurotrasmițătorii amintiți mai sus sunt numiți ”hormonii fericirii”, oxitocina ar putea fi numită și hormonul iubirii. De fapt, chiar este numită molecula interacțiunii sociale.
Oxitocina este neurotransmițătorul care creează conexiuni între mama care tocmai a alăptat prima oară sau cuplul care a făcut sex. Aceasta este substanța responsabilă de starea de îndrăgosteală sau de relațiile de prietenie.
În mod interesant, oxitocina este produsă în zone adiacente ale creierului unde se află zona stresului
Cum puteți îmbunătăți nivelul de oxitocină?
Relațiile sociale și îmbrățișările sunt cele care stimulează producerea de oxitocină. Iubirea și sentimentul apartenenței sunt elemente profunde ale vieții care restabilesc echilibrul acestor hormoni ai fericirii, dar și al vostru personal.
Studii despre hormonii fericirii gasiti aici .
Eu va invit la Grupurile de practica mindfulness pentru o viata echilibrata.
https://www.aidaivan.ro/practica-meditatie-mindfullness/