fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Despre maturitate

Te-ai intrebat vreodata ce inseamna sa fii cu adevarat matur? Aud foarte des parintii spunandu-le copiilor lor: ”Maturizeaza-te si tu mai repede!” sau ”E timpul sa te maturizezi!” si mereu zambesc. Zambesc nu pentru ca, asa cum spun unii dintre parintii care ma cunosc, eu tin mereu cu copilul 🙂 , ci pentru ca a te maturiza nu este ceva ce poti face maine sau peste noapte sau care vine automat cu varsta. 

despre maturitate si cum sa devii matur - Aida Ivan

Maturitatea emotionala nu tine de varsta

 

Cu varsta vin doar o serie de experiente, evenimente traite. Repetarea greselilor insa, izbucnirile necontrolate, vorbele aruncate si cate si mai cate altele ce apar la toate varstele sunt semne clare tocmai ale unei imaturitati emotionale. Desigur ca ne maturizam din punct de vedere fizic. Insa din punct de vedere emotional, maturizarea necesita ceva preocupare, putina introspectie, putina aplecare catre autocunoastere si dezvoltare personala.

 

Ce inseamna sa fii matur?

Asadar, ce inseamna sa fii matur? Dupa parerea mea, maturitate inseamna capacitatea de a iti asuma viata, deciziile, actiunile, emotiile. Mai mult chiar decat a fi responsabil. 

 

A fi matur inseamna…

 

  • A fi matur inseamna a accepta viata, a putea ramane vertical in timp ce ceilalti pot decide altceva. A observa si a iti mentine pozitia fara a acuza, a incerca sa schimbi pe cineva, a te razbuna sau a comenta actiunile diferite ale altora.
  • A fi matur inseamna sa ai curaj sa gresesti, sa inveti din greselile tale sau ale altora, sa nu le mai repeti si sa ti le asumi, sa spui ”Iarta-ma, am gresit!” si sa mergi mai departe mai intelept, mai informat, mai bun, mai increzator in propriile-ti actiuni.  
  • A fi matur inseamna a sti cine esti, a-ti cunoaste emotiile, a le putea gestiona eficient fara a-i leza pe ceilalti, a-ti lasa la usa problemele de la serviciu atunci cand treci pragul casei si pe cele de acasa atunci cand ajungi la serviciu. 
  • A fi matur inseamna a putea face diferenta dintre o situatie si alta, dintre un om si altul, adica a nu judeca pe cineva azi prin prisma unor intamplari asemanatoare trecute. Sa stii sa traiesti si sa actionezi pe baza principiilor proprii fara insa a le impune si altora. 

Matur inseamna sa poti trai independent si liber alaturi de tine insuti sau de un alt om la fel, sa poti sa rezisti relatiilor dependente, iluziei libertatii si a unei fericiri superficiale. Matur inseamna asezat in propria-ti viata, senin, liber, bucuros. 

Cauti maturitatea deplina? Iti sunt alaturi prin psihoterapie, hipnoterapie si neurofeedback.

Daca nu poti veni la cabinet, afla mai multe despre cum pot sa te ajut ca psiholog online.