O clienta imi spune intr-o zi: ”Aida, am facut 16 ani de psihoterapie, am inteles tot dar nu am schimbat nimic. Gandesc la fel. Simt la fel.”
La inceput am ramas uimita de vorbele ei, de tristetea si dezamagirea ei. Insa apoi m-am gandit ca nu era ceva chiar atat de ciudat. Intr-adevar, sunt multi oameni care isi inteleg perfect situatia, isi pot analiza foarte bine starile, pot identifica cu acuratete cauza conflictului lor interior, se pot documenta, pot citi multa psihologie si cu toate astea…nu schimba nimic. Sau aproape nimic.
De ce oare este atat de dificil ca schimbarea sa apara?
De ce oare este atat de dificil ca schimbarea sa apara? In primul rand, pentru ca nu este suficient sa intelegi. A intelege este important, dar nu este destul. Trebuie sa ai curajul si rabdarea sa mergi mai departe, sa faci pasi mici dar consecventi intr-o directie poate total opusa fata de tot ce iti era familiar pana acum. Apoi este necesar sa introduci elemente noi in pattern-urile tale mentale, emotionale, comportamentale. Elemente ce fac sa se modifice usor-usor harta mentala, elemente ce fac ca familiarul nociv sa devina mai intai ceva nou, insa benefic sau eficient pentru ca mai apoi sa devina noul familiar.
Uneori schimbarea presupune si modificarea contextului extern
De multe ori, schimbarea presupune si modificari ale contextului extern, ale mediului. Un nou job poate, o noua casa, o noua situatie, o noua viata. Schimbarea merge atat de la interior la exterior cat si invers.
Pare atat de simplu, nu-i asa? Daca vad ca ceva nu imi face bine, nu il mai fac, sau ies din situatia respectiva. Da, de fapt, ar fi simplu.
Insa, in realitate, nu este chiar asa. Fiecare lucru pe care il facem, fiecare gand pe care il gandim, fiecare gest sau cuvant, toate au in spate scheme intregi formate in ani multi, credinte mai mult sau mai putin benefice, amintiri, emotii, traume mai mult sau mai putin constiente. Si cu cat sunt mai putin constiente, cu atat schimbarea se produce mai greu sau in mai mult timp.
O simpla modificare a perceptiei poate fi suficienta pentru ca intreg comportamentul sa se schimbe
Este adevarat ca primul pas este, de multe ori, sa intelegi, sa aduci in lumina constiintei cat se poate de mult din ceea ce este reprimat, inconstient. Insa uneori este nevoie doar sa introduci mici scurt-circuite in pattern-urile/modelele demult formate. O simpla modificare a perceptiei poate fi suficienta pentru ca intreg comportamentul sa se schimbe. Sau un mic obicei, un gest diferit sau poate doar oprirea unui gest anume, un cuvant diferit sau o reactie doar usor alterata pot avea efecte foarte mari. Ele pot aduce schimbari majore ale comportamentului sau al modului de gandire si simtire.
Poate ceilalti nu vor aproba noul tau comportament. Ai nevoie de curaj, asumare si rabdare pentru a merge pe drumul tau
Iar la toate acestea se adauga mereu riscul ca celorlalti sa nu le placa noul tau mod de a fi, de a te raporta la ei. Si aici este nevoie de alte interventii, deoarece surprizele nu intarzie sa apara. Si da, este din nou nevoie de curaj, rabdare si asumare pentru a putea continua sa mergi pe drumul cel nou, dar sa poti sa faci fata si noilor provocari.
Asadar, eu iti doresc doar sa ai incredere in tine, in resursele, abilitatile si capacitatile tale, in dorinta ta de cunoastere si descoperire si sa tii minte ca intotdeauna viitorul este in fata ta! Niciodata in spate, niciodata gresit, sau rau, sau prost. Doar diferit. Iar viitorul … creat de tine si dedicat tie!
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.