Oamenii se întreabă adesea ce este evaluarea psihologică, la ce se folosește și cum poate fi de ajutor. Răspunsurile la aceste întrebări variază, în funcție de contextul în care se desfășoară întâlnirea cu psihologul.
Ce este evaluarea psihologică?
Evaluarea psihologică este procesul de evaluare a sănătății mintale și a comportamentului unui individ prin utilizarea de teste standardizate, observații și alte metode. Este efectuată de un profesionist în domeniul sănătății mintale, cum ar fi un psiholog, și este utilizată pentru a diagnostica afecțiunile de sănătate mintală, pentru a determina opțiunile de tratament adecvate și pentru a măsura progresul în tratament.
În sens larg, evaluarea psihologică implică o modalitate obiectivă prin care este evaluată funcționarea unei persoane din punct de vedere psihologic. O modalitate obiectivă de testare implică compararea răspunsurilor cuiva la întrebări standardizate (fiecare respondent primește aceleași întrebări sau răspunde la teste care sunt efectuate în același mod) cu cele ale unui grup normativ, de obicei bazat pe vârsta persoanei.
Ce este inclus în evaluarea psihologică?
Există diferite tipuri de evaluări care pot fi urmărite, în funcție de scopul testării. De exemplu, o evaluare psihopedagogică este cea în care pacientul este supus, de obicei, unor teste pentru o tulburare bazată pe învățare. Adesea, această testare se concentrează în jurul testelor intelectuale și celor care măsoară abilitățile academice (cum ar fi sarcini care implică matematica, cititul și limbajul scris). Se fac apoi comparații între abilitățile intelectuale ale unei persoane și abilitățile sale academice. Dacă există o discrepanță mare între abilitățile intelectuale și abilitățile academice ale unei persoane într-un anumit domeniu, acest lucru ajută la formarea bazei pentru diagnosticarea unei tulburări specifice de învățare.
Evaluările psihopedagogice sunt adesea efectuate în cadrul școlilor atunci când există o îngrijorare cu privire la faptul că un copil are o tulburare cognitivă â, care interferează procesul de învățare. Aceste tipuri de evaluări sunt, de asemenea, adesea efectuate în cadrul clinicilor de psihologie, de către un psiholog autorizat. Adesea, în aceste tipuri de evaluări pot fi incluse și alte observații, precum cele ale părinților și ale profesorilor privind comportamentul copiilor și starea sa emoțională.
De ce este importantă evaluarea psihologică?
Există mai multe motive pentru care testarea sau evaluarea psihologică este importantă.
Evaluarea psihologică este importantă deoarece poate ajuta la identificarea tulburărilor de sănătate mintală și a altor probleme care pot avea un impact asupra gândurilor, sentimentelor și comportamentelor unei persoane.
De asemenea, o evaluare psihologică poate oferi o înțelegere mai completă a punctelor forte și a punctelor slabe ale unui individ, ceea ce poate fi util în luarea deciziilor privind tratamentul de care are nevoie.
Evaluarea psihologică poate ajuta la identificarea cauzelor care stau la baza simptomelor unei persoane și poate oferi o bază pentru dezvoltarea unui plan de tratament adaptat nevoilor acesteia. Este primul pas pentru diagnosticarea unor afecțiuni precum depresia, anxietatea, tulburarea bipolară și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), printre altele.
De asemenea, poate fi utilizată pentru a evalua abilitățile cognitive ale unei persoane, cum ar fi memoria, abilitățile de rezolvare a problemelor și funcționarea intelectuală.
După începerea ședințelor de terapie, evaluarea psihologică poate fi utilizată pentru a monitoriza progresul unei persoane în cadrul tratamentului și pentru a face orice ajustări necesare.
Un ultim aspect de luat în considerare pentru orice tip de evaluare psihologică este următorul: în timp ce testarea este adesea căutată pentru a diagnostica o afecțiune sau pentru a înțelege posibilele dificultăți ale cuiva, este, de asemenea, important ca evaluarea psihologică să fie folosită pentru determinarea punctelor forte pe care le avem cu toții. Toată lumea are puncte forte și puncte slabe în raport cu propriile abilități, iar informațiile cu privire la punctele forte îi ajută pe oameni să se dezvolte și să crească. Astfel, rezultatele obținute în urma evaluării psihologice pot ajuta oamenii să fie mai bine informați cu privire la modul în care să procedeze în utilizarea punctelor lor forte cognitive și emoționale, pentru a contribui activ la îmbunătățirea sănătății lor mintale.
Ai nevoie de ajutor?
Suntem aici pentru tine! Dacă tu sau o persoană dragă suferiți de tulburări mintale, contactați-ne pentru informații despre programele noastre de terapie.