Tulburarea de spectru autist este o categorie de tulburări de neurodezvoltare care include afecțiuni precum autism, tulburarea Asperger și tulburarea pervazivă de dezvoltare nespecificată (PDD-NOS). Simptomele variază în funcție de severitatea tulburării și de IQ-ul copilului. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 1 din 100 copii suferă de autism. În România, prevalența autismului în rândul copiilor de școală primară ajunge la 14,3%. Cu toate acestea, încă nu există o statistică oficială a persoanelor cu autism, iar tulburările din spectrul autist continuă să fie subdiagnosticate.
Simptomele autismului
Simptomele autismului pot varia de la ușoare la severe și pot trece câțiva ani până să se manifeste pe deplin. Inițial, un copil poate părea să se dezvolte normal alături de colegii săi, dar să experimenteze o regresie în jurul vârstei de 2-3 ani. Unii copii pot prezenta întârzieri de dezvoltare în primii doi ani de viață. În cazurile mai ușoare, este posibil ca simptomele să nu fie observabile decât mai târziu.
Din cauza naturii tulburării de spectru autist și a modului în care comunică rețelele funcționale ale creierului, copiii cu autism pot prezenta diverse simptome care se suprapun cu alte tulburări. De exemplu, hiperactivitatea și impulsivitatea care sunt în general asociate cu ADHD pot fi prezente și la persoanele cu autism. Simptomele de bază ale autismului includ:
- interacțiunea socială deficitară;
- comunicare afectată (verbală și nonverbală);
- interese restrânse;
- comportamente repetitive.
Care sunt cauzele autismului?
Tulburarea de spectru autist este complexă, iar cauzele pot fi dificil de identificat. Există multe ipoteze sau controverse cu privire la cauzele autismului, dar atât genetica, cât și factorii de mediu pot juca un rol.
La unii copii, tulburările genetice, cum ar fi sindromul X fragil, pot provoca autism. Genele care afectează dezvoltarea creierului și rețelele funcționale pot duce, de asemenea, la autism. De asemenea, este posibil ca factorii de mediu să joace un rol în dezvoltarea autismului. Infecțiile anterioare, inflamațiile, complicațiile din timpul sarcinii și poluanții din mediul înconjurător pot juca un rol potențial în dezvoltarea acestei tulburări.
Cum se folosește brain mapping pentru a trata autismul?
Cartografierea creierului sau brain mapping este un instrument neprețuit de diagnosticare și tratament pentru o varietate de tulburări ale creierului, inclusiv pentru autism. Acesta ne permite să identificăm zonele cu iregularități ale creierului. Informațiile obținute permit o înțelegere mai profundă a ceea ce determină simptomele, permițându-ne să creăm un protocol de tratament mai eficient.
În esență, cartografierea cerebrală pentru autism ne ajută să ne asigurăm că sunt abordate rețelele cerebrale adecvate atunci când inițiem protocolul de terapie.
Cum tratăm cazurile cu autism în cadrul Living Psychology?
În clinicile Living Psychology utilizăm tehnologii avansate pentru diverse afecțiuni medicale, inclusiv ADHD, tulburări din spectrul autist, depresie, stres și anxietate. Este vorba despre brain mapping și neurofeedback – terapii realizate cu protocoale personalizate pentru nevoile individuale ale pacientului.
Brain Mapping
Așa cum am menționat anterior, brain mapping-ul este primul pas într-un plan de tratament eficient. După cartografierea activității undelor cerebrale, terapeuții noștri pot concepe un program de terapie care are ca scop reducerea simptomelor autismului.
Neurofeedback
După ce creierul a fost cartografiat, terapia neurofeedback este următorul pas în tratamentul autismului.
Procesul este non-invaziv. Senzorii sunt plasați pe scalp pentru a înregistra activitatea undelor cerebrale. Această activitate este apoi afișată în timp real pe ecranul computerului, într-o formă vizuală ușor de înțeles pentru creier. Sunt implicați și stimuli auditivi, pe lângă cei vizuali. Ca urmare a terapiei, pacientul este capabil să îmbunătățească și să stabilizeze neuro-conexiuni care funcționează mai optim.
Neurofeedback-ul și brain mapping-ul sunt terapii non-medicamentoase și non-invazive, ceea ce le face sigure atât pentru copii, cât și pentru adulți. Pentru confortul pacienților, sesiunile se desfășoară sub atenta supraveghere a terapeuților din clinicile Living Psychology.
Contactează-ne astăzi pentru a discuta despre cum te putem ajuta!