fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Ce rol are psihologul în relația copii-părinți?

psiholog copii parinti

Nu ne naștem părinți. Încă de la venirea pe lume a primului născut al nostru, se naște și dragostea, grija și preocuparea pentru binele lui. Cu cele mai bune intenții întotdeauna. Însă, părinți învățăm să fim în fiecare moment, în fiecare provocare legată de creșterea și dezvoltarea copiilor, în fiecare discuție și fiecare eveniment banal sau deosebit al existenței. Uneori însă firul comunicării se întrerupe, relația devine dificilă și simți că lucrurile se îndreaptă într-o direcție nedorită. Sunt situații în care psihologul îți poate fi un aliat de nădejde în relația cu propriul copil. 

Este persoana de care ai nevoie pentru imparțialitate, pentru evaluare obiectivă, pentru sfaturi competente de parenting și pentru a ajunge la fondul problemei emoționale cu care copilul sau adolescentul tău se confruntă. Dar care sunt situațiile în care ar trebui să te gândești la intervenția unui psiholog și cum poate acesta concret să contribuie la deblocarea comunicării din relația copii-părinți?

Când îți duci copilul la psiholog?

Societatea românească se debarasează treptat de concepția că mersul la psiholog este rezervat problemelor de sănătate mintală, delicvenței sau traumelor din trecut. Vizita la psiholog poate fi preventivă, evaluatorie, iar intervenția efectuată din timp poate preîntâmpina multe complicații ulterioare. 

psiholog copii

Un mod sănătos de comunicare și relaționare se construiește de la vârste fragede. Dacă simți că cel mic este afectat de ceva, că își ascunde sentimentele, că nu mai are randament la școală, că își face greu prieteni sau se adaptează dificil în noua clasă, că au apărut tulburări în alimentație sau comportament, iar discuțiile cu el nu ajută, este timpul să mergeți la psiholog. 

Traume precum divorțul părinților, decesul unuia dintre ei sau al oricărei persoane dragi, bullying-ul, abuzul fizic sau emoțional au, în majoritatea situațiilor, nevoie de intervenția unui specialist.

Cum mediază un psiholog relația copil-părinte?

Ca părinte, ai toate simțurile activate pentru a-ți da seama că ceva se întâmplă cu copilul tău. Însă, nu întotdeauna găsești soluții pentru a-l face să se deschidă, să îți povestească prin ce trece și să îl ajuți în mod eficient. Uneori, sfaturile și insistențele tale pot duce la răspunsuri nedorite precum „Lasă-mă în pace!”, mai ales dacă ai de-a face cu un adolescent sensibil.

Poate să nu primească propunerea de a merge la psiholog cu plăcere, însă intervenția specialistului îl va ajuta să se deschidă, inițial către identificarea problemei, apoi către comunicarea cu părinții. După evaluarea copilului sau adolescentului, are loc discuția cu părinții. Se stabilește de comun acord un plan de acțiune, în care sunt implicate atât consilierea copilului sau psihoterapia, după caz, cât și comportamentul pe care trebuie să îl adopte adulții.

Se pleacă, desigur, de la înțelegerea nevoilor emoționale ale copilului sau adolescentului. În funcție de acestea se setează obiective de psihoterapie, de parenting și comunicare optimă în relația părinte-copil. Și cei mici sunt consiliați pentru a înțelege mai bine comportamentul și intențiile părinților. Aceste măsuri facilitează deschiderea în comunicare, iar psihologul are astfel rolul unui mediator în relația copil-părinte.

Alege un psiholog bun pentru copilul tau!

Nu te bloca în momente critice ale relației părinte-copil sau în rezistența lui la insistențele tale de a afla ce simte, ce se petrece cu el și care îi sunt nevoile emoționale și apelează la un psiholog bun pentru consiliere și psihoterapie adaptată vârstei și problemei prin care trece! Copilul sau adolescentul tău trebuie să știe că problema lui este importantă pentru tine și că poate obține ajutor pentru a o depăși, pentru a o înțelege și pentru a identifica mai bine stările prin care trece și cauzele lor.

Este foarte importantă compatibilitatea pe care o simte copilul cu psihologul. Specialistul din  fața lui nu judecă, nu pune etichete și ajută la rezolvare și medierea relației copil-părinte. În clinicile Living Psychology vei găsi terapeuți cu mulți ani de experiență, inclusiv ca psihologi școlari, ocazie cu care au reușit să dobândească o mai bună înțelegere a felului în care tinerii gândesc și asupra modului în care ei se raportează la viață. 

psiholog adolescenti

Poți opta pentru consiliere și psihoterapie la cabinet sau pentru serviciile on-line. Practica demonstrează că pentru unii copii și adolescenți, generația atât de familiarizată cu tehnologia modernă, întâlnirile on-line pot fi mai prolifice, datorită faptului că tinerii se simt mai în siguranță în intimitatea camerei lor.

Indiferent de maniera de lucru a psihologului, la cabinet sau on-line, nu ezita să apelezi la servicii de consiliere pentru copii și adolescenți, la sfaturi de parenting și la psihoterapie specializată, ori de câte ori te confrunți cu o situația în care nu știi cum să reacționezi, să comunici mai bine sau să îți susții copilul în depășirea unor perioade critice din viață. Fie că este vorba despre un coleg care îl hărțuiește și umilește constant, despre performanțe școlare scăzute, despre divorțul părinților sau prima decepție în dragoste, ajută-l să treacă ușor peste traumă și contează pe ajutorul psihologului în medierea relației copil-părinte!