fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Cum funcționează brain mapping? Totul despre undele cerebrale

brain mapping

Brain mapping este un instrument de evaluare eficient pentru dezvoltarea protocoalelor de tratament prin neurofeedback. Acest proces sigur și non invaziv identifică zonele creierului legate de simptomele tulburărilor precum cea de spectru autist și ADHD, dar și alte tipuri de tulburări. După analiza hărții creierului, putem crea un program de tratament personalizat, pentru a îmbunătăți activitatea cerebrală a persoanei în cauză, fără utilizarea de medicamente sau proceduri invazive.

Ce este brain mapping și cum funcționează?

Brain mapping sau cartografierea creierului pentru tratamentul diverselor tulburări este primul pas în terapia neurofeedback. Acesta permite o analiză profundă asupra activității creierului pacientului, pentru a identifica orice zonă cu iregularități.

Pentru a cartografia creierului, adică pentru realizarea unui brain map, câțiva senzori sunt plasați în jurul scalpului pacientului în locații specifice legate de funcționarea creierului, memorie, reglarea emoțională, concentrare, controlul impulsurilor, limbajul expresiv și receptiv și multe altele. Acești senzori măsoară și înregistrează apoi activitatea creierului în aceste rețele. Activitatea undelor cerebrale este înregistrată și apoi procesată de sistemele de ultimă generație pe care le utilizăm în clinicile Living Psychology.

Atunci când se identifică o dereglare, se concepe un protocol de tratament personalizat, pentru a aborda acele zone specifice. În timpul tratamentului, pacientul își antrenează creierul la tipare mai sănătoase și mai optime din punct de vedere funcțional.

Undele cerebrale în brain mapping și neurofeedback

Creierul este alcătuit din așa-numite rețele funcționale. Concret, în interiorul creierului, neuronii comunică între ei în zone specifice pentru a îndeplini diverse sarcini. Aceste sarcini sunt mult mai greu de îndeplinit atunci când comunicarea este afectată. Aceste rețele funcționale sunt responsabile pentru:

  • atenție și concentrare;
  • memoria pe termen scurt;
  • reglarea emoțională;
  • starea de spirit;
  • anxietate;
  • depresie;
  • comportament;
  • percepția vizual-spațială;
  • procesarea limbajului;
  • și altele.

Activitatea creierului este măsurată prin diferite tipuri de unde cerebrale, precum și prin conexiunea dintre acestea.

Undele Beta

Undele beta sunt unde cerebrale rapide. Aceste unde apar atunci când trebuie să ne concentrăm și sunt necesare pentru o concentrare susținută și pentru finalizarea sarcinilor academice sau legate de locul de muncă, precum și pentru controlul impulsurilor. Dar, dacă activitatea lor este excesivă, pot provoca anxietate, obsesii și tulburări de somn.

Undele Alfa

Undele alfa sunt unde cerebrale cu frecvență mai lentă și sunt necesare pentru a putea să ne relaxăm.  Acestea sunt crescute la maximum în partea posterioară a creierului atunci când închidem ochii și ne relaxăm sau medităm. Cercetările au arătat că persoanele care suferă de probleme cu alcoolul pot avea un deficit de unde cerebrale alfa.

Undele Theta

Undele theta sunt unde cerebrale mai lente care apar într-o stare de relaxare mai profundă și care ne permit să adormim. Copiii cu ADHD și autism pot avea unde theta în exces în timpul zilei, ceea ce reflectă funcționarea insuficientă a creierului în acele zone.

Undele Delta

Undele cerebrale delta sunt undele cu cea mai lentă frecvență. Ele sunt dominante în copilărie și în timpul celor mai profunde etape ale somnului. Undele delta permit creierului să se odihnească și să se recupereze după o zi de activitate mentală intensă.

Rețelele funcționale ale creierului sunt foarte importante în îndeplinirea diferitelor sarcini. Finalizarea acestor sarcini, în special a celor care necesită multă concentrare, este mult mai dificilă atunci când rețelele cerebrale sunt dereglate. De exemplu, în timpul unui examen dificil, părțile creierului legate de concentrare și de memorie de lucru trebuie să comunice bine. În caz contrar, ar putea să ne ia mult mai mult timp pentru a finaliza examenele din cauza eficienței cognitive reduse și a vitezei de procesare mai lente. Un exces de unde delta sau theta ar sugera o funcționare insuficientă în acele zone ale creierului, cu simptomele aferente.

Deoarece aceste rețele funcționale sunt atât de importante pentru o funcționare sănătoasă și optimă a creierului, cartografierea creierului sau brain mappingul reprezintă un instrument neprețuit pentru a face legătura dintre simptome și un creier cu iregularități.

Contactează specialiștii Living Psychology

Dacă tu sau o persoană dragă doriți să beneficiați de avantajele brain mapping-ului și terapiei neurofeedback, te invităm să ne contactezi chiar astăzi prin telefon sau prin intermediul formularului de contact de pe site. Atât brain mapping, cât și neurofeedback, sunt instrumente care pot ajuta persoanele de orice vârstă, în scopul ameliorării simptomelor cauzate de anumite tulburări sau în scopul îmbunătățirii performanței academice sau la locul de muncă.

Cursurile de Bran Mapping susținute la Living Psychology

Ești un profesionist interesat de acumularea unor cunoștințe care să te ajute să îți dezvolți cariera? Înscrie-te chiar acum la cursul de brain mapping susținut de Aida Ivan!

Articole recente

psihoterapia comportamentală
Psihoterapia comportamentală pentru copii. Cum ajută și când este necesară?
31/12/2024
pisiholog copii
Cum ajută psihologul copilul să depășească anxietatea, fricile și fobiile?
31/12/2024
testare psihologică
Sfaturi testare psihologică: Cum te pregătești pentru evaluarea integrativă?
26/11/2024
terapia comportamentală
Transformările pozitive atrase de terapia comportamentală în sănătatea mintală
26/11/2024
brain mapping
Brain mapping: Instrumentul viitorului pentru diagnostic și tratament personalizat
30/10/2024
psiholog Bucuresti
Cum te poate ajuta consilierea psihologică să depășești momentele dificile din viață?
30/10/2024
psihoterapia copiilor
Psihoterapia copiilor: Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală individuală?
30/09/2024
evaluarea psihologica angajare
Ședințele de evaluare psihologică: Esențiale în procesul de angajare?
30/09/2024
psihoterapia comportamentala
Psihoterapia comportamentală pentru copii și adolescenți. Când să ceri ajutor?
30/08/2024
Cum se desfășoară evaluările psihologice la copii?
30/08/2024
brainmapping
4 Beneficii brainmaping pe care tinzi sa le ignori
31/07/2024
psiholog copii
Rolul pe care îl are psihologul în dezvoltarea copilului
31/07/2024
fobiile
Tratează-ți fobiile cu ajutorul realității virtuale!
28/06/2024
retreat la munte
Retreat: Bucuria vieţii şi prosperitatea
28/06/2024
Am picat testul psihologic: Sfaturi despre ce trebuie să faci în continuare
04/06/2024
psiholog copii
Când e nevoie să mergi la un psiholog copii București?
04/06/2024
psiholog copii
Consiliere psihologică pentru copii – Când și de ce se recomandă?
30/04/2024
testare psihologică
Testarea psihologică, o condiție de acces la angajare
30/04/2024