fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Psihoterapeutul ideal pentru copii

psihoterapeut copii

Copiii și adolescenții trec prin întâmplări și experiențe care pot lăsa o amprentă asupra psihicului lor. Fie că este vorba despre probleme în familie, cum ar fi: violență fizică sau verbală, divorțul părinților sau dificultăți de comunicare cu aceștia, de probleme școlare (bullying, performanțe scăzute, lipsa concentrării) sau de dificultatea de a-și face prieteni și de a-și exprima emoțiile, este necesară intervenția unui psiholog sau psihoterapeut, care să-i ajute pe cei mici și pe cei mari să se cunoască, să se accepte și să se iubească. 

În acest articol, te ajutăm să iei cea mai bună decizie pentru puiul tău, identificând un psihoterapeut București alături de care micuțul să scape de frici și de comportamentele negative. În acest fel, copilul este ajutat să devină o persoană capabilă să-și cunoască sentimentele, să relaționeze în mod sănătos cu cei din jur și să fie pregătită să exploreze provocările și bucuriile acestei lumi.

Ce este psihoterapia?

Înainte de a alege un psihoterapeut pentru copii, trebuie să înțelegi exact în ce constă psihoterapia. Aceasta reprezintă un proces terapeutic menit să ajute o persoană să înțeleagă și să gestioneze problemele emoționale și psihologice prin care trece. Acest demers se bazează pe comunicare, terapeutul utilizând anumite tehnici specifice pentru a facilita schimbarea și dezvoltarea personală într-un mod pozitiv. 

Scopul psihoterapiei este acela de a face diferența în viața oamenilor, îmbunătățind calitatea vieții pacientului, ajutându-l să dobândească o mai bună înțelegere de sine și să adopte strategii eficiente și soluții la problemele sale. 

Psihoterapia pentru copii – Calitățile unui bun specialist

În cazul copiilor, psihoterapia este adaptată pentru a răspunde nevoilor specifice vârstei, fiind o resursă valoroasă pusă în slujba dezvoltării emoționale și psihologice a tinerilor. Psihoterapeutul ideal pentru copii este cel care posedă anumite calități și competențe:

  • este empatic și nu judecă – capacitatea de a empatiza și de a înțelege lumea din perspectiva copilului este foarte importantă. De asemenea, psihoterapeutul nu judecă și îl ajută pe copil să se simtă în largul său în cadrul ședințelor de terapie;
  • este calm și are răbdare – abilitatea de a rămâne calm și de a avea răbdare chiar și în situația în care are de-a face cu un copil agitat sau dificil face parte din ”fișa postului” unui bun psihoterapeut;
  • utilizează tehnici creative și ludice – cum ar fi jocul, povestirea sau arta, prin care îi ajută pe copii să se exprime și să-și înțeleagă emoțiile;
  • este flexibil și se adaptează fiecărei situații – aptitudinea de a-și adapta abordarea și tehnicile în funcție de nevoile și de reacțiile individuale ale copilului este foarte importantă și face ca procesul terapeutic să decurgă în bune condiții;
  • colaborare cu familia – un bun psiholog și psihoterapeut lucrează 1 la 1 cu pacientul, dar ține legătura și cu familia acestuia, pe care o implică activ în procesul terapeutic, oferindu-le părinților sfaturi în privința îmbunătățirii relațiilor cu copilul;
  • formare continuă – psihoterapia pentru copii este un domeniu provocator, în care apar constant noi abordări. A fi la curent cu toate acestea, printr-o formare continuă, este absolut necesar pentru a le oferi micuților servicii actualizate și eficiente, care fac diferența pe această piață;
  • confidențialitate și respect – în cabinetul psihoterapeutului, copilul sau adolescentul trebuie să se simtă în largul său, având garanția că lucrurile pe care le evocă în fața specialistului nu părăsesc acel spațiu. Orice specialist menține, deci,  confidențialitatea și se asigură că drepturile copilului sunt respectate.

Ce funcționează mai bine pentru copil: psihoterapia online sau la cabinet?

Alegerea între ședințele de psihoterapie online sau față în față depinde de mai mulți factori, printre care: preferințele copilului și ale familiei, accesibilitatea serviciilor terapeutice sau problemele specifice ale copilului.

psiholog online

Diferența majoră între cele două ar fi că ședințele online oferă flexibilitate și accesibilitate, fiind o soluție de luat în calcul pentru familiile care locuiesc în zone îndepărtate de un cabinet psihologic sau pentru acelea care au un program foarte încărcat. Tot de psihoterapie online pot beneficia acei copii care se simt mai relaxați într-un mediu familiar.

Pe de altă parte, psihoterapia la cabinet poate fi mai eficientă în anumite cazuri, permițându-i terapeutului să observe mai bine limbajul non-verbal al copilului și să creeze un spațiu adaptat nevoilor sale. Prin interacțiunea față în față, se creează o conexiune mai profundă între terapeut și copil, lucru esențial în cazurile mai complexe. 

Indiferent de metoda aleasă de a beneficia de serviciile unui psiholog sau psihoterapeut, este important ca specialistul să fie calificat și să aibă experiența necesară pentru a lucra cu copiii, adaptându-și metodele și abordarea în funcție de nevoile și preferințele fiecărei persoane.