fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Despre anxietatea sociala.

anxietatea sociala - despre

Despre anxietatea sociala. Tipuri de anxietate. Manifestări. Recomandări

Anxietatea socială lasă o amprentă adâncă asupra încrederii de sine și a vieții sociale, simptomele nu sunt ușor de ignorat, iar pe lângă neplăcerile menționate, pot fi pierdute numeroase oportunități.

Optează pentru libertate și incredere, pentru curaj și pace, optează pentru terapie și o viață mai împăcată.

Despre anxietate

anxietatea sociala - despre

Anxietatea este o stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație și multe alte simptome neplăcute. Pe site-ul AidaIvan.ro  regăsiți un articol dedicat subiectului în care este descrisă în mai multe rânduri afecțiunea, după cum explic dacă anxietatea se vindeca sau nu.

Tipuri de anxietate

Termenul de anxietate este cunoscut, însă mai puțin cunoscut este că anxietatea se împarte în:

 • Panică – Agorafobie (Simptomele atacului de panică se derulează rapid și ating apogeul în 5-10 minute. Cele mai întâlnite simptome ale atacului de panică sunt palpitațiile, senzația de greață, amețeala, leșinul, frisoanele sau valurile de căldură, derealizarea etc.)
 • Fobii specifice (Ce este fobia? Fobia este o teamă persistentă și irațională declanșată de un obiect, e o siuație, o creatură vie sau chiar de anticiparea unei situații <simplul gând că un păianjen îi merge pe piele poate induce teama unui arahnofob>.
 •  

Tratamentul pentru combaterea fobiei diferă de la persoană la persoană și  depinde de tipul fobiei. Una dintre cele mai eficiente metode este expunerea la stimul, astfel că o persoană care se teme de câini se va apropia treptat și va ajunge să înțeleagă că motivul ce stă la baza fobiei nu este întemeiat.)

 • Fobie socială ( Fobia socială este teama de a fi în centrul atenției, de a face cunoștință cu persoane necunoscute, de a fi criticat etc. În continuarea articolului sunt prezentate pe larg mai multe informații.)
 • Tulburare obsesiv-compulsivă ( Afecțiunea este cunoscută și sub denumirea de OCD <Obsessive Compulsive Disorder> și este caracterizată de gânduri obsesive și acțiuni compulsive, spre exemplu gândul la mâinile murdare care persistă în ciuda spălării repetate a acestora.
anxietatea sociala aida ivan

Tulburările obsesive se tratează prin medicamentație sau prin consiliere de specialitate. Terapia implică expunerea la factorul declanșator, spre exemplu teama de germeni și impulsul de a spăla mâinile foarte des vor fi corectate în timp prin atingerea anumitor obiecte fără spălarea ulterioară a mâinilor. Cu ajutorul specialistului și a terapiei, simptomele se vor diminua treptat odată cu trecerea timpului.)

 • Sindromul de stres posttraumatic ( Sindromul este cunoscut și sub denumirea de PTSD <Posttraumatic stress disorder> și apare după o traumă intensă ca tortura, războiul, violul, omuciderea etc. Evenimentul declanșator este retrăit sub formă de coșmaruri, reacții fiziologice, anxietate etc.)
 • Anxietate generalizată ( Cunoscută și sub denumirea de GAD <Generalized Anxiety Disorder>, anxietatea generalizată se definește ca prezența neîntreruptă a stării de anxietate îmbinată cu îngrijorarea exagerată și neliniștea.)

Ce este anxietatea socială?

Anxietatea socială este teama de a atrage atenția asupra ta în cadrul unui grup de persoane, fie el larg sau restrans și preocuparea exagerată cu privire la gesturile, mimica și micile greșeli care ar putea crea o situație jenantă sau un eșec.

Cauzele apariției anxietății sociale sunt experiențele sociale negative trăite în copilărie. Exemple concrete sunt tachinarea, hărțuirea de către colegi, abuzul fizic sau sexual, conflictele în familie etc.

Dezechilibrul poate apărea și în urma unei traume emoționale sau din cauza lipsei unei relații de atașament din primii ani de viață.

Cum se manifestă anxietatea socială?

se vindeca anxietatea - Aida Ivam

Simptomele asociate anxietății sociale sunt:

 • frica de a fi în centrul atenției;
 • frica de situațiile în care poți fi judecat;
 • evitarea contactului vizual;
 • înroșirea feței;
 • greață, probleme cu stomacul;
 • frisoane;
 • bătăi puternice ale inimii, mâini umede și reci;
 • tensiune musculară;
 • dificultate în vorbire;
 • evitarea evenimentelor.

Simptomele sunt însoțite de stimă scăzută de sine, sensibilitate la critica primită din partea altor persoane, autocritică excesivă, abilități sociale scăzute etc.

Diagnosticul de anxietate socială este pus dacă afecțiunea interferează cu activitățile cotidiene, daca teama este persistentă și intensă și dacă anxietatea este zilnică, extinsă pe o perioadă de cel puțin șase luni.

Tratament  pentru combaterea  anxietății sociale

Tratamentul este constituit din terapie și, uneori în cazuri extreme de  medicamentație. Cea mai eficientă cale de a combate anxietatea socială este  psihoterapia de specialitate. Primele metode recomandate sunt : Neurofeedback și cea mai modernă, inovativă și eficientă metodă, VR.

Diagnosticul obținut în urma consultării site-urilor dedicate nu este întotdeauna concludent, iar cea mai bună soluție pentru o diagnosticare corectă și un tratament eficient este vizitarea specialistului.

In cazul în care nu vă puteți deplasa la cabinet pentru terapie, vă pot ajuta în calitate de psiholog online.

Terapia VR și Neurofeedback sunt posibile doar la cabinet.

Contactati-mă, vă răspund cu drag!

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.