fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Despre dor

despre dor - psiholog aida ivan

Despre Dor

Cui nu i-a fost vreodata dor? Dor de mama, dor de fiica, dor de colega de banca, dor de vara, dor de mare, dor de iubire, dor de viata?

Cine nu a simtit dorul nu a iubit. Dar ce este dorul? De ce anume ne este dor? Poate veti spune ca ne este dor de persoana respectiva. Sau de mare? De vara? De dans? Acestea nu sunt persoane. Asadar, de ce anume ne este dor?

De ce ne este dor de fapt?

despre dor - psiholog aida ivan

Ne este dor de ceva ce ne lipseste, de ceva ce am pierdut. Dorul este asociat cu pierderea. Pierderea unei emotii, unor obiceiuri, unor stari.

Este greu sa pierdem. Este greu sa ne despartim de cineva, de o persoana anume sau de o stare, de o emotie pe care ne-o declanseaza acea persoana; ne e greu uneori sa dam drumul unei relatii chiar daca nu ne mai simtim bine acolo de teama pierderii unor emotii demult traite sau de o eventuala posibilitate ca acestea sa mai apara vreodata.

 

Dorul este bun…

 

Dorul este bun. El ne ajuta sa intelegem mai bine, sa apreciem, sa fim recunoscatori, sa acceptam realitatea. De fiecare data cand simtiti ca va este dor, stati careva clipe si puneti-va urmatoarele intrebari: ce imi lipseste de fapt, ce am pierdut, mai pot sa recuperez ceva, ce pot face in legatura cu asta?

Ce sa faceti cand va este dor?

Daca veti gasi raspunsurile la aceste intrebari va veti descoperi de fapt nevoile voastre din momentul acela. Ce ati putea face inca mai mult? Ati putea sa fiti recunoscatori mereu pentru ceea ce aveti, sa invatati practica acceptarii si a trairii in prezent fiecarei clipe (mindfulness, meditatie).

 

Ce am pierdut, de fapt?

Imi e dor de fiica mea. Ce imi lipseste de fapt? Imi lipsesc discutiile noastre, glumele noastre. Ce am pierdut de fapt? Nu am pierdut nimic de fapt, ea este aici, cu mine, in inima mea. Sigur, la distanta, dar in inima mea mereu. Ce pot face? Putem vorbi la telefon uneori, insa pot vorbi cu ea oricand in sufletul meu. Si este ca si cum ar fi cu mine. Care este nevoia mea in clipa aceasta? Simt de fapt nevoia de afectiune, de apropiere, de a vorbi vrute si nevrute. Pot face ceva pentru ca nevoia mea sa fie satisfacuta? Da, pot vorbi cu una dintre prietenele mele sau cu fiul meu. Stiu ca ei ma vor intelege.

Provocarea mea pentru voi

Asadar, provocarea mea pentru voi este sa va analizati dorul. Vedeti ce ati pierdut si ce va lipseste pentru a descoperi ce anume aveti nevoie.

Succes!

Psihoterapie si mindfulness