Despre ei, toti ceilalti. Iar daca este despre ei, este despre mine… si despre tine.
De data aceasta as incepe prin a va intreba de cate ori nu v-ati gandit, uitandu-va la o anumita persoana : Doamne, cat de tare imi place omul acesta! Si stiu sigur ca vi s-a intamplat de multe ori.
De cate ori, insa, v-ati spus opusul? Fara a avea o explicatie clara, anumiti oameni nu ne plac deloc. Iar altii ne sunt complet indiferenti, neutri.
Iar noi credem ca este vorba despre ei, despre anumite trasaturi ale lor care ne fac sa ne placa sau nu. Dar te-ai gandit ca este vorba, de fapt, despre tine? Despre trasaturile tale ? Despre modul in care te-ai obisnuit ( sau ai fost obisnuit) sa te uiti la oameni? Despre experientele tale personale in urma carora ai tras niste concluzii referitoare la ei?
Ei bine, este despre tine, este despre mine.
Este despre modul in care am fost crescuti, despre credintele pe care le avem vis-à-vis de oameni, in general, vis-à-vis de femei si barbati, despre valori si principii, despre conceptia despre lume si viata a fiecaruia dintre noi.
Judecam oamenii?
Judecam? De cele mai multe ori. Nu din rautate, ci din nevoia de siguranta, de a include persoana respectiva intr-o categorie. Creierului nostru ii e mai usor asa. Insa ceea ce nu stim este ca avem libertatea de a flexibiliza categoriile, adica de a le fluidiza putin macar marginile, astfel incat analiza/judecarea celorlalti sa fie ceva mai…sensibila.
Sa schimbam perspectiva – ce avem in comun cu oamenii din jurul nostru
Asadar, cum ar fi daca, in loc sa ne concentram pe ceea ce nu ne place la cineva, sa cautam lucrurile pe care le avem in comun? Ce-ar fi daca, in loc sa incercam sa vedem mai intai cum este omul din fata noastra, ne-am pune intrebarea : Ce am eu in comun cu el/ea?
Provocarea mea
Te provoc chiar la mai mult: alege 3 persoane pe care chiar nu le placi ( nu trebuie neaparat sa le cunosti, pot fi si persoane publice de exemplu, care, dintr-un motiv sau altul, te-au facut sa nu devii un fan al lor) si scrie cat mai multe lucruri/aspecte pe care le aveti in comun ( de la amandoua suntem femei, de exemplu, ambele avem copii, ambele locuim in Buucresti etc. pana la ambele facem fitness, ne place ceea ce facem, suntem pasionate de arta etc).
Dupa ce faci exercitiul acesta, stai o clipa si vezi daca nu cumva modul in care te uitai la persoana respectiva s-a modificat. Concluzia…o trageti voi singuri, fiecare pentru el si pentru viata lui.
Succes!