fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Anxietatea se vindeca

se vindeca anxietatea - Aida Ivam

 

Anxietatea se vindeca? Ce este. Simptome. Cauze. Sfaturi

 

Totul începe cu un gând. Un gând care devine o obsesie și care conturează o teamă iraționala dar de-a dreptul asfixiantă.  Simți pericolul iminent chiar dacă ești în siguranță și acel ușor tremur din piept nu se oprește. Încerci să îți ocupi mintea cu gânduri pozitive, însă procesul este mai dificil decât pare.

 

Avem opțiune să nu le lăsăm cuprinși de stare, ci să cerem ajutor înainte ca aceasta să ne cuprindă și să ne perturbe viața.  Un psiholog bun îți asigură ajutor specializat, prietenii tot suportul de care ai nevoie.

 

Ce este anxietatea?se vindeca anxietatea - Aida Ivam

Anxietatea este o stare accentuată de neliniște care are ca scop autoconservarea. În cazurile în care suntem amenințați de un pericol real, corpul uman încearcă să supraviețuască cu ajutorul simpomelor asociate anxietății. Spre exemplu: în cazul în care suntem urmăriți pe alee întunecată ritmul cardiac crește, sângele este trimis spre mușchi pentru a fi pregătiți de acțiune, ficatul eliberează glucoză pentru un plus de energie etc. Aceasta este anxietatea benefică și fiecare individ o are.

În prezent, amenințările fizice s-au mutat în planul mental, mintea fiind inundată de griji și amintiri ale unor experiențe neplacute, iar simptomele care sunt menite să ne protejeze se manifestă în absența unui pericol fizic iminent.

Anxietatea benefică s-a transformat într-o problemă care ne macină și nu servește unui scop, iar netratată, anxietatea poate duce la depresie. Neliniștea care ne proteja de pericole a devenit un pericol pentru mintea și fericirea noastră.

 

Manifestările anxietății

Anxietatea se manifestă printr-o stare generală de neliniște care nu are mereu un factor declanșator cunoscut. Poate fi simpla și puternica impresie că ceva foarte rău este pe care să se întâmple sau frica de a fi judecat. Fiecare simte diferit, însă există simptome comune precum agitația și nerăbdarea, sezația de nod în gât, oboseală, dureri musculare, tulburări de somn, preocupare exagerată pentru lucruri minore etc.

anxietate depresie - psiholog aida ivan img pixabay

Cauzele afecțiunii

Anxietatea  poate fi generată de factorii de mediu (evenimente stresante sau traumatice) sau factorii genetici (afecțiunea poate fi moștenită).

Pentru că nu apare peste noapte, anxietatea este cauzată de un șir de frustrări și traume care pot începe chiar din copilărie. Nu le este dată importanța cuvenită pe moment, însă certurile repetate la școală, marginalizarea de către colegii de clasă și experiențele neplăcute din anii copilăriei își pot spune cuvântul mai târziu.

Afecțiunea poate apărea și la maturitate, generată de factori similari: un loc de muncă care nu ne place, o rutină obositoare, relații tensionate în cadrul familiei, somnul insuficient, nerespectarea celor trei mese din zi, abuzul de cofeină sau nicotină etc.

Anxietatea se vindecă? Câteva sfaturi pentru a combate anxietatea

 

Respiră!

Respiră! Trage adânc aer în piept și expiră pe gură. Nu face asta doar în cazul unui atac de panică, este un exercițiu pe care îl poți face zilnic.

Nu te lăsa cuprins de anxietate. Când te simți încolțit, nu fugi de factorul declanșator, ridică bărbia și accepta, fie că este vorba de un discurs în fața unui public numeros sau de un interviu. Mergi împotriva curentului și cu tmpul simptomele se vor diminua. Nu uita că anxietatea ne face să vedem un eveniment banal ca pe o  amenințare, încearcă să te împotrivești și să nu te lași păcălit.

Tratamentul medicamentos? 

cabinet consiliere psihologica 1

Tratamentele medicamentoase pot crea dependență și vin la pachet cu o serie de efecte secundare. O alternativă sigură e reprezentată de tratamentele naturiste, lipsite de riscuri. Optează pentru aromaterapie, meditație și ceaiuri naturale.

Adoptă un stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos este important în combaterea anxietății. Renunță la stimulente precum alcoolul, nicotina sau cofeina. Aceste substanțe vor accentua simptomele asociate tulburării. În schimb, gama de vitamine B ajută la diminuarea simptomelor generate de anxietate și chiar depresie.

Ia o pauză

Oferă-ți pauzele de care ai nevoie. Plimbările prin parc, mersul pe bicicletă sau practicarea unui sport sunt acțiuni menite să relaxeze atât musculatura cât și mintea. Dacă nu te grăbești, renunță la autobuz pentru câteva stații și bucură-te de o scurtă plimbare.

Despre creier si Neurofeedback

Un gând de final

Toți am simțit sau vom simți măcar o dată în viață anxietatea,  poate pentru un moment sau pentru o perioadă mai lunga de timp. Nu e o nenorocire. Totul are rezolvare. Neurofeedback-ul,  psihoterapia și tehnicile de meditație mindfulness, sportul, grupul de prieteni (pentru suport afectiv) toate ne ajuta sa depășim aceste stări neplăcute.

Nu lăsa anxietatea să te doboare! Poți trece mai ușor cu suport. Mă găsești la cabinet sau online.

 

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.

Articole recente

psihoterapia comportamentală
Psihoterapia comportamentală pentru copii. Cum ajută și când este necesară?
31/12/2024
pisiholog copii
Cum ajută psihologul copilul să depășească anxietatea, fricile și fobiile?
31/12/2024
testare psihologică
Sfaturi testare psihologică: Cum te pregătești pentru evaluarea integrativă?
26/11/2024
terapia comportamentală
Transformările pozitive atrase de terapia comportamentală în sănătatea mintală
26/11/2024
brain mapping
Brain mapping: Instrumentul viitorului pentru diagnostic și tratament personalizat
30/10/2024
psiholog Bucuresti
Cum te poate ajuta consilierea psihologică să depășești momentele dificile din viață?
30/10/2024
psihoterapia copiilor
Psihoterapia copiilor: Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală individuală?
30/09/2024
evaluarea psihologica angajare
Ședințele de evaluare psihologică: Esențiale în procesul de angajare?
30/09/2024
psihoterapia comportamentala
Psihoterapia comportamentală pentru copii și adolescenți. Când să ceri ajutor?
30/08/2024
Cum se desfășoară evaluările psihologice la copii?
30/08/2024
brainmapping
4 Beneficii brainmaping pe care tinzi sa le ignori
31/07/2024
psiholog copii
Rolul pe care îl are psihologul în dezvoltarea copilului
31/07/2024
fobiile
Tratează-ți fobiile cu ajutorul realității virtuale!
28/06/2024
retreat la munte
Retreat: Bucuria vieţii şi prosperitatea
28/06/2024
Am picat testul psihologic: Sfaturi despre ce trebuie să faci în continuare
04/06/2024
psiholog copii
Când e nevoie să mergi la un psiholog copii București?
04/06/2024
psiholog copii
Consiliere psihologică pentru copii – Când și de ce se recomandă?
30/04/2024
testare psihologică
Testarea psihologică, o condiție de acces la angajare
30/04/2024