fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Tulburări de personalitate 

tulburari de personalitate

Tulburări de personalitate 

 

Tulburările de personalitate sunt descrise  drept manifestări exagerate ale unor trăsături.  Social persoanele sunt caracterizate drept „dificile”. Adevărul este că tulburările de personalitate sunt o formă de însingurare, de îndepărtare a persoanei de esența sa,  iar terapia este cel mai eficient tratament, chiar dacă pentru medici, nu există tratament. 

Tulburările sunt clasificate în patru grupe după cum urmează:

 

  • Excentricitate-bizarerie – paranoidă, schizoidă și schizotipală.
  • Emoționalitate-dramatism – antisocială, narcisică, histrionică și borderline.
  • Anxietate-inhibiție – evitantă, dependentă, obsesiv-compulsivă.
  • Grupa mixtă – pasiv-agresivă, depresivă, sadică și ADHD.

In tulburările disociative de personalitate, în traumă, neurofeedback  este o terapie eficientă, cu rezultate demonstrate științific. 

 

Despre creier si Neurofeedback

 

tulburari de personalitate

Trăsăturile amintite cunosc grade diferite de severitate, iar normalitatea este subiectivă,  fiind percepută diferit de la o cultură la alta. 

În completarea clasificării tulburărilor de personalitate vine clasificarea în funcție de gradul de severitate al afecțiunii:

  • Tulburări ușoare – se caracterizează prin manifestări minime.
  • Tulburări moderate – în acest caz, relațiile interpersonale sunt menținute, chiar dacă sunt deficitare.

 

  • Tulburări severe – se caracterizează prin stimă de sine redusă și lipsa autocontrolului, trăsături asociate atât cu dificultatea menținerii sau inițierii relațiilor interpersonale, cât și cu dificultatea urmării cursului natural al vieții și respectarea rolurilor acesteia.

 

Tulburarea de personalitate paranoidă

 

Tulburarea paranoidă este caracterizată de suspiciune împinsă la extrem. Persoanele afectate nu au încredere în nimeni și se simt mereu neglijate sau tratate neadecvat, sunt distante, reci din punct de vedere emotional, manifesta suspiciune exagerata, gelozie și teamă de intimitate. Din cauza hipersensibilității lor față de critici, tind să ducă o viață izolată și sunt deseori antipatizați.

Trăsătura caracteristică a acestei tulburări de personalitate față de celelalte din acest spectru este lipsa ideilor delirante clare, a halucinațiilor sau a altor trăsături psihotice.

Tulburarea nu afectează numai percepția asupra prietenilor sau a  cunoștințelor, ci și pe cea asupra partenerului de viață și chiar a medicilor. În cuplu, persoana afectată prezintă semne exagerate de gelozie și neîncredere, tratamentul fiind dificil din cauza neîncrederii în cadrele medicale. 

 

Tulburarea de personalitate schizoidă

 

Sentimentele care primează în cazul tulburării schizoide sunt cele de teamă și detașare exagerată.  Persoana afectată nu dorește intimitate și nu reacționează nici negativ, dar nici pozitiv la remarcile celor din jur. Se teme că îi va fi invadat teritoriul și preferă singurătatea. Aceste persoane au o plajă emoțională restrânsă, visează excesiv de mult cu ochii deschiși si par a fi lipsiți de umor. Aleg activități solitare și prezintă un interes redus sau chiar nu sunt interesați deloc de  a avea experiențe sexuale cu alte persoane. 

Modificarea durabilă a personalității se obține cu ajutorul psihoterapiei.

Psiholog. Psihoterapeut. Psihiatru. Coach

 

 

Tulburarea de personalitate schizotipală

 

Persoanele ce prezintă această tulburare împărtășesc unele trăsături ale personalității schizoide. În plus față de aceștia, sunt definiți de un comportament excentric și un conținut aparte al gândirii. Ei descriu experiențe intrapsihice stranii, gândesc în moduri ciudate și neobișnuite și sunt dificil de abordat, fără însă a atinge proporții psihotice.

Tulburarea de personalitate schizotipală este caracterizată de însușirea abilităților mistice. Persoana afectată este convinsă că  posedă o gândire magică și este dependentă de superstiții. 

Manifestările se pot trata, însă nu și afecțiunea în sine. Metodele de tratament includ psihoterapia individuală și de grup, terapie de cuplu și familie, hipnoza clinică. 

 

Tulburarea de personalitate antisocială

 

Persoanele afectate de tulburarea de personalitate antisocială sunt lipsite de etică și de respect. Acestea sunt predispuse la infracțiuni, din cauza agresivității, a impulsivității, a hedonismului și a promiscuității. De asemenea, apare frecvent consumul de droguri și alcool. 

Comportamentul este marcat de aroganță, de sfidare, mitomanie, dispreț și constanta dorință de a-i exploata pe cei din jur, considerați a fi slabi.

Aceste persoane își schimbă mereu locul de muncă, sunt părinți abuzivi și parteneri neglijenți, au dificultăți în menținerea relațiilor intime.

In functie de fiecare persoana, terapia consta intr-un mix de psihoterapie si, eventual, prescriptii ale medicilor psihiatrii.   In cazul in care clientul isi pierde rabdarea in terapia cognitiv comportamentala, teapeutul poate sugera hipnoza clinica drept remediu.

Tulburarea de personalitate narcisică

psihoterapie comportamentala in tulburari

Cei care suferă de tulburarea de personalitate narcisică simt nevoia permanentă de a fi admirați, își exagerează calitățile, reușitele și se consideră superiori, chiar dacă realitatea nu reflectă toate aceste lucruri. Ei sunt grandioși, egocentrici, lipsiți e empatie, impulsivi și anxioși, au idei de grandoare și se consideră speciali, ajung să fie rapid nemulțumiți de ceilalți și mențin relații interpersonale superficiale și exploatatoare.

Râvnesc la titluri și poziții sociale și se folosesc de obiecte diverse pentru a contura opulența, cum ar fi bijuteriile scumpe sau în exces, mașinile de lux, ultimul răcnet în materie de tehnologie etc. 

Tratamentul cel mai eficient, deși plin de provocări, este psihoterapia.  

 

Tulburare de personalitate histrionică

 

Persoanele cu personalități histrionice par inițial fermecătoare, plăcute, energice și seducatoare dar, pe măsură ce timpul trece, ele pot fi percepute ca fiind instabile emoțional, imature și egocentrice. Deși observat și la bărbați, acest tipar este cel mai des întâlnit la femei. 

Trăsăturile tulburării de personalitate histrionică sunt dramatismul, nevoia de atenție și egocentrismul. Persoana afectată se folosește de mijloace diverse, precum aspectul fizic, dramatizarea poveștilor, gesturi corporale exagerate, pentru a se afla în centrul atenției.

Tratamentul eficient constă în psihoterapie ( cognitiv comportamentala, hipnoza ericksoniana).

 

Tulburare de personalitate marginală (Borderline)

 

Tulburarea de personalitate marginală constă în schimbări bruște de comportament, impulsivitate și imprevizibilitate. Persoanelor cu acest diagnostic le lipsește sentimentul de sine trăind, astfel, frică de abandon și un sentiment de vid interior, prezintă instabilitate emoțională, izbucniri de furie, violență și impulsivitate. Amenință des cu suicidul. 

A nu se confunda cu tulburarea bipolară. Deși sunt similare în ceea ce privește manifestarea, diferă ritmul schimbărilor de comportament. Persoana afectată de tulburarea borderline poate trece prin astfel  de schimbări chiar și de mai multe ori în aceeași zi, pe cand în cazul bipolarului, schimbările se întind pe săptămâni sau chiar luni. 

Despărțirea de un borderline poate fi dificilă din cauza intensității ridicate a relației, pasiunea intensă este împletită cu emoții negative la fel de puternice. 

Tratamentul este mixt, alcătuit din psihoterapie și medicație.

 

Tulburarea de personalitate evitantă

 

Această tulburare are la bază sociofobia și se caracterizează prin teama nemotivată de interacțiune cu oamenii străini și de situațiile necunoscute. 

Cei ce suferă de tulburarea de personalitate evitantă sunt prudenți, nu își asumă riscuri, evită discursurile și sunt sensibili la critica celor din jur. Sunt timizi, singuratici, hipersensibili și cu o stimă de sine scăzută.deși au o dorință arzătoare de implicare interpersonală, ei evită contactul personal cu ceilalți din cauza temerii lor accentuate de dezaprobare socială și a sensibilității în fața respingerii. 

Afecțiunea se tratează prin psihoterapie, prin expunerea pacientului la situațiile de care se teme.

 

Tulburarea de personalitate dependentă

terapie in tulburari de personalitate

Persoanele afectate de tulburarea de personalitate dependentă sunt, după cum sugerează și denumirea, dependente de cei din jurul lor. Acestea au constantă nevoie de încurajare și prezintă lipsă de inițiativă și responsabilitate.

 Se tem că vor fi abandonate, așa că au tendința de a fi umile însă pot deveni manipulatoare și chiar agresive. 

Tratamentul corespunzător este terapia psihologică concentrată pe responsabilizare.

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă

 

Tulburarea obsesiv-compulsivă, cunoscută și sub denumirea de OCD, este afecțiunea perfecționismului și a exigenței. 

Persoana afectată este obsedată de o ordine strictă, fără compromis, și are tendința de a repeta diverse acțiuni, precum încuiatul ușii sau verificarea aragazului.

Mintea îi este inundată de ganduri obsedante legate de cele mai irelevante detalii.  

Din fericire, afecțiunea se poate ameliora cu ajutorul psihoterapiei.

 

Tulburarea de personalitate pasiv-agresivă

 

Persoanele afectate de tulburarea pasiv-agresivă sunt calme, însă interiorizează sentimentele, fapt care duce la instabilitatea lor emoțională  interioară. 

În spatele calmului se ascunde o furtună de trăiri, frustrări și sentimente neîmpărtășite. În timp, acestea pot ajunge la suprafață sub formă de iritabilitate, invidie și stres.

Tratamentul constă în psihoterapie ce vizează eliberarea tensiunii. 

 

Tulburarea de personalitate depresivă

 

Această tulburare se caracterizează printr-o stare de tristețe nejustificată, întinsă pe perioade lungi, ajungand să fie mai mult un stil de viață decât un episod. 

Persoanele afectate sunt lipsite de așteptări, sunt pesimiste și trec prin această depresie lungă, chiar dacă în viața lor există motive de bucurie. 

Psihoterapia cognitiv comportamentala si hipnoza dau cele mai bune rezultate.

Tulburarea de personalitate sadică

 

Această tulburare stă sub semnul lipsei empatiei. Persoana afectată tinde să pedepsească persoanele din jur sub diferite forme, inclusiv în cadrul relației de cuplu. 

Terapie de cuplu

Resurse

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3584580/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4005192/

https://www.sciencedaily.com/news/health_medicine/mental_health/

 

 

Dacă observi ca tie sau unei persoane dragi nu îi este bine, nu ezita să ceri ajutor. No îți suntem alături cu drag și discreție. 

 

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.