Psiholog. Psihoterapeut. Psihiatru. Coach. Dincolo de confuzii si tabuu
La ce te gândești atunci când spui psiholog? Dar psihoterapeut? Apoi ce sugerează cuvântul psihiatru și meseria de psihiatru? Îți spun acest întrebări pentru că am observat din experiența mea ca atunci când vine vorba despre domeniile psi , sub orice forma a sa, oameni de privesc de multe ori cu reținere, confuzie, mister și poate, de multe ori, ca formă de tabu.
” Nu merg la psiholog pentru ca nu sunt nebun”- este cel mai des lucru auzit. Dar ce înseamnă „nebunia”? A fi diferit înseamnă nebunie? A suferi înseamnă nebunie? A fi trist înseamnă nebunie? A fi singur înseamnă nebunie? A fi temător inseamna nebunie? A te desparti de cineva înseamnă nebunie? A simți ca iti dorești o schimbare in viata ta înseamnă nebunie? etc etc. Dacă toate acestea însemnă nebunie, atunci cei mai multi dintre noi suntem nebuni. Si dacă majoritatea suntem asa, înseamnă ca aceasta este normalitatea, nu? 🙂
Psihologul nu tratează nebunia, ci suferințele și conflictele sufletului. Psihologul/Psihoterapeutul nu este DOCTOR/MEDIC. Sunt foarte multi medici psihiatri care urmează formari în psihoterapie tocmai pentru a-i ajuta in lucrul cu pacienții lor, dar pentru noi, psihologii, pacienții se numesc clienți, tocmai pentru a nu se mai face confuzie cu domeniul medical.
Dar… să le luăm pe rând.
Asemănări și diferențe generale între psiholog/ psihoterapeut versus psihiatru
Psihicul uman este cel care unește cele trei domenii psihologia- psihoterapia- psihiatrie.
Diferențele sunt date de specializare, dar și de metoda terapeutică. Am putea spune pe scurt că psihologia / psihoterapia reprezintă terapii pentru suferințe ale psihicului și sufletului, în timp ce psihiatria reprezintă tratament pentru tulburări / afecțiuni psihice, patologii.
Psiholog – Psihoterapeut
Persoana care vine la cabinetul unui psiholog sau a unui psihoterapeut trece prin un proces terapeutic mai scurt sau mai lung de, putem spune, auto-cunoaștere, pentru a rezolva suferințe ale sufletului și psihicului. Persoana care vine la cabinet este client și terapia se desfășoară mai ales prin intermediul creării si dezvoltării relației dintre cei doi, prin comunicare și încredere (niciodată medicamentoasă în cazul unui psiholog).
De ce mergi la psihoterapeut?
În cabinetul psihoterapeuților intră clienți care vor să treacă peste traume, fobii și frici de tot felul, care au blocaje în credințe care îi afectează personal sau profesional, care trec prin suferințe pe care în limbaj uzual le numim suferințe ale sufletului, persoane care vor să rezolve probleme în relații (terapia de cuplu), care sunt dependente (de tutun, alcool, jocuri de noroc șa),oameni ce vor să se descopere si sa se dezvolte personal.
Psihiatrul
Pe de altă parte psihiatrul este medic și tratează, în general, patologii severe precum depresie majoră, schizofrenie sau tulburare bipolară. Psihiatrul tratează un pacient ( inclusiv medicamentos).
Sunt situații, precum în depresiile grave și tulburările bipolare, în care psihologul și psihiatrul colaborează pentru binele persoanei.
Diferența de specializare între psiholog- psihoterapeut – psihiatru.
Pentru că există asemănarea între termeni, clientul (sau pacientul în cazul psihiatriei) este cel afectat fiindcă este confuz încotro să meargă, cui să se adreseze. De multe ori, tocmai specializarea este cea care rezolvă dilema clientului.
Pentru ca exista confuzii intre profesii, apar si intrebari despre studiile necesare pentru a fi psiholog, psihoterapeut sau psihiatru. Clarificam si acest aspect.
Psihologul
Psihologul finalizează facultatea de psihologie și profesează doar după ce termină o formare. Aceasta pentru că domeniul psihologiei este amplu, iar specializarea de bază și apoi formările continue sunt esențiale în lucrul cu psihicul uman, până la urmă.
In ultima perioadă, mai ales post- lockdown, s-au dezvoltat foarte mult serviciile de psiholog online, terapia fiind mediată de Internet.
În România, nu poți practica psihologia după ce ai luat licența, ci trebuie să continui formarea. Ca psiholog, faci mastere, cursuri de specializarea, abia la urmă poți merge la Colegiul Psihologilor din România pentru evaluare (acreditare sau cum doriți să o numiți).
Și pe bună dreptate.
Specializări generale ale psihologiei
Potrivit Colegiului Psihologilor (autoritatea de supraveghere în domeniu) trebuie să te specializezi în una dintre marile ramuri așa cum sunt stabilite de colegiu, respectiv:
- psihologie clinica si psihoterapie (arie pe care o practic la cabinet),
- psihologia muncii
- psihologia transporturilor si serviciilor
- psihologie educationala,
- consiliere școlară și vocaționala (ramură a psihologiei pe care am practicat-o cu vocație vreme de 15 ani în job-ul meu)
- și psihologia apărării, ordinii publice și siguranței naționale.
Consilierul psihologic
Consilierul psihologic intră în categoria psihologilor prin formare. Acesta a terminat facultatea de psihologie, una dintre specializări și ghidează clientul într-un proces de dezvoltare personală.
Acestea sunt marile specializări pornind de la aplicabilitate.
Clasificarea psihologilor pornind de la modul de analiză și terapie
Mai este o abordare de clasificare a psihologilor, pornind de la subramuri pornind de la modul de analiză și terapie (în cazul psihoterapiei) precum: psihologia cognitivă, psihologia clinică, psihologia aplicată, psihologia dezvoltării, hipnoterapie etc.
Clasificările nu se opresc aici, dar eu mă opresc pentru că dezvoltarea acestei informații nu vă ajută pe voi.
Psihoterapeutul și o scurtă discuție despre diferite specializări
Ca studii, psihoterapeutul poate fi absolvent de psihologie sau medicină care a urmat una sau mai multe formări în psihoterapie.
Psihoterapeuții buni aleg să facă mai multe formări pentru a avea o abordare holistică asupra psihicului omului, a problemelor pe care acesta le întâmpină și o altă viziune asupra terapiei.
Câteva specializări ale psihoterapiei:
-
- psihanaliza ( începută de Freud, apoi s-a dezvoltat în mai multe școli)
- terapia cognitiv -comportamentală
- psihoterapia non-directivă sau centrată pe persoană/client (este o abordare umanistă a psihoterapiei dezvoltată de Carl Rogers)
- psihoterapia sistemică
- hipnoterapia ( clasica si ericksoniana, dezvoltata de Milton H. Erickson – terapia bazată pe hipnoză)
- analiza tranzacțională
- psihoterapia transpersonală
- psihoterapia existentiala ( Irvin YAlom)
- psihoterapia narativă (Michael White, David Epston)
- psihoterapia Pozitivă
- psihodrama etc.
Ce formări am în domeniul psihoterapiei?
Am spus una sau mai multe formări în domeniul psihoterapiei pentru că personal practic psihoterapie cognitiv comportamentală, existențială, hipnoză clinică (hipnoterapie) și neurofeedback.
Psihiatrul
Psihiatrul este în esența sa medic care termină facultatea de medicină, urmează apoi un rezidențiat. Ca orice medic, acesta pune un diagnostic si administrează tratament medicamentos pentru afecțiunile psihice.
Coaching-ul personal -o formă de dezvoltarea personală de succes alături de psihoterapeut
Coaching-ul personal prinde din ce în ce mai mult teren în România, aceasta pentru că oamenii au realizat că își pot atinge mult mai ușor obiectivele atunci când sunt ghidați. Poate fi privit ca o metodă de dezvoltare personală ( până la urmă și consilierea, chiar și terapia pot fi modalități de dezvoltare personală). Coaching-ul este, într-un fel, o formă de consiliere personală.
Metoda mea de coaching se numește LOVE pentru că personal cred că iubirea este motorul tuturor lucrurilor. La baza oricărei acțiuni se afla, de fapt, iubirea.
Spre deosebire de psihoterapie care este pe perioadă nedeterminată, în cazul programelor de coaching, clientul vine la cabinet de coaching pentru un număr fix de ședințe și cu obiective precise, orientate spre viitor. Ședințele de coaching se pot relua după un timp cu o alta tema.
Am descris această parte teoretică pentru ca tu să poți alege mai simplu. Toată această teorie o pot exprima în câteva fraze simple.
Așadar, eu, Aida Ivan, sunt psiholog – psihoterapeut și îți sunt aproape ca terapeut când ți-e frică, când vrei ca rănile trecutului să nu te mai doară, când dependențele te încătușă, când îți dorești altceva de la relația ta cu tine și cu semenii.
Parerile clientilor despre mine ca psihoterapeut
- Am ezitat mult să ajung la psiholog… A contat foarte mult ce spunea maică-mea ”Doar nu ești nebună”. Am mers totuși. Am găsit în Aida un psihoterapeut empat, care mă asculta, înțelegea și, clar, nu mă judeca. Am început să îmi răspund la întrebări și pe măsură ce trecea timpul vedeam că nu mai reacționez la fel. Terapia cu Aida Ivan cred că au fost cele mai bune investiții de viață pentru mine. Nu am crezut ca voi spune asta, dar alaturi de psihoteraput m-am gasit pe mine. – DV, București
- Am ajuns la cabinetul Aidei pentru că vroiam să ma las de fumat și căutam un hipnoterapeut. Am văzut că fumatul era doar o consecința a avalanșei de gânduri negative pe care le aveam și nu era cea mai mare problemă din viața mea. Acum sunt mai atentă la gândurile și nevoile mele, iar viața nu mă mai ia prin surprindere. Și, ca o consecință nu mai aprind țigara la fiecare pas. ML- București
- Știam demult că am o problemă cu relațiile. așa am decis să ajung la psiholog, iar Aida era aproape de mine. Pur și simplu nu puteam sta într-o relație. Mi se făcea frică că aș putea fi părăsită și găseam partenerilor nod în papură, îi presam până ei renunțau. Apoi îi găseam vinovați de nefericirea mea. Acum știu că fericirea începe cu mine. Și, încă un lucru- sunt într-o relație fără să îmi fie frică! – VȘ- București
Eu, Aida Ivan, coach, te ghidez să îți atingi obiectivele personale și profesionale.
Când vei avea nevoie de mine și vei fi pregătit mă găsești la contact @ aidaivan.ro.
Până atunci, îți doresc bucurie în tot ceea ce faci!
Resurse:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/psychotherapy/about/pac-20384616
https://www.psychologytoday.com/intl
https://www.medicalnewstoday.com/articles/154874
https://www.apa.org/action/science
Daca simti ca ai nevoie de suport si ai nevoie de consilierea mea, sunt aici sa iti raspund. Contacteaza-ma si voi iti sunt alaturi cu empatie si profesionalism.
Dupa ce vorbim stabilim un plan de terapie, tarife si unde vom tine sedintele – online sau la cabinet.
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.