De cate ori nu am auzit intrebarea acestea…
Vezi cupluri in varsta ce sunt impreuna de peste 35 de ani si te intrebi cum se poate, cum e posibil ca doi oameni sa petreaca atat de mult timp impreuna ( poate ca nu chiar fara probleme, dar oricum nu cu probleme atat de mari ca ale cuplurilor de azi).
Cum rezistau casniciile odinioara? Erau oamenii diferiti?
Exista vreo diferenta fundamentala, erau oamenii diferiti, erau oare casniciile aranjate mai bune decat cele ce au la baza iubirea si atractia sexuala?
O multime de intrebari ne punem azi, cand rata divorturilor a atins cote foarte mari, cand mai putin de 50% dintre cupluri raman impreuna pana la final, cand sunt atat de multi oameni singuri ce pare ca nu reusesc sa isi gaseasca perechea.
Ei bine, au fost mereu si sunt si acum cateva principii ce stau la baza unei casnicii fericite. Si cand spun “casnicie fericita” nu ma refer la o casnicie perfecta, fara discutii in contradictoriu, fara nicio problema sau obstacol. Ma refer la o casnicie in care sentimentele de iubire, respectul reciproc, sustinerea sa fie acolo, prezente indiferent de moment, de situatie dificila sau obstacol ce pot sa apara in viata.
Care sunt fundamentele unei relatii fericite?
Asadar, care sunt cele cateva elemente ce reprezinta fundatia pe care se poate dezvolta o casnicie fericita? De ce anume este nevoie pentru ca doi oameni sa ramana impreuna in ciuda tuturor dificultatilor?
Sentimentul profund si autentic de iubire
As incepe cu existenta unui profund si autentic sentiment de iubire. Si ma refer aici mai mult la iubire ca la o stare, o stare proprie fiecaruia dar si celor doi. Iar aceasta stare se construieste. Ea nu apare si se mentine in timp de una singura. Ea necesita preocupare, ingrijire, asumare si dedicare. Iubirea in cuplu imbraca doua forme, ambele indispensabile unei relatii reusite.
Initimitatea
Prima ei forma este intimitatea- ca stare in care ne dam voie sa fim autentici si vulnerabili in fata celuilalt, cand putem vorbi liber fara sa ne fie teama sa ne exprimam opinia, cand putem rade si plange impreuna, cand simtim ca stam de vorba cu cel mai bun prieten.
Pasiunea
A doua forma a iubirii in cuplu este pasiunea- atractia fizica reciproca, dorinta de a fi fizic langa celalalt, de a-l atinge si de a-l alinta, de a- I oferi afectiune si de a primi la randul tau.
Un alt element de care are nevoie un cuplu este asumarea- asumarea iubirii si a relatiei, a responsabilitatii ce deriva din aceasta, a deciziei de a forma un cuplu.
Vad mereu cupluri in suferinta deoarece unul sau altul dintre aceste elemente lipseste.
Iar la toate aceste randuri as mai adauga nevoia noastra de a avea un sens- in general, ca fiinte umane si in particular, ca parteneri. A avea un sens comun ne ajuta sa calatorim cu mai multa usurinta impreuna.
***
Provocarea mea pentru voi
Uitati-va in jurul vostru, fiti niste observatori fini ai comportamentului uman si veti descoperi foarte multe lucruri. Veti putea vedea de unde vine suferinta oamenilor, a celor de langa noi si mai ales a noastra, veti putea alege ce este mai bine de facut, sau de nefacut poate, ce puteti repara/indrepta sau ce trebuie lasat excat asa cum este pentru ca in final sa va puteti bucura de relatia pe care o aveti sau pe care poate sunteti pe cale de a o forma.
Daca aveti nevoie de suport, va sunt alaturi. Ca psihoterapeut, cu drag, profesionalism si cu empatie.