fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Anxietatea copiilor la inceperea scolii in context pandemic

scoala in context pandemic 1

2020 este altfel. Pentru multi scolari inceperea anului scolar poate sa se manifeste prin intermediul unor episoade de anxietate care ar putea sa se agraveze in cazul in care parintii nu acorda suficienta atentie simptomelor asociate acestuia. In special in contextul pandemic, avand in vedere ca atat de multe lucruri s-au schimbat, iar distantarea fizica si chiar sociala este mai importanta ca oricand, acest lucru poate avea un impact negativ asupra starii emotionale a copilului. 

 

Adaptarea la noua normalitate si contracararea anxietatii la inceput de an scolar

scoala in context pandemic 1

Pandemia de coronavirus poate sa aduca cu sine un carusel de emotii care sunt resimtite mai acut de catre cei mici. Revederea cu colegii, dupa atatea luni de absenta si scoala online, sub anumite conditii stricte, poate sa conduca la anxietate. Desi copiii au propriul lor mecanism de aparare pentru a face fata acestor emotii, in actualul context au nevoie mai mult ca oricand sa simta iubirea si aprecierea familiei. 

 

Copiii sunt vulnerabili si sufera in tacere

 

Noua normalitate, a impus o serie de schimbari pe care nimeni nu le credea posibile daca ar fi fost intrebati acum un an sau doi. Daca pentru un adult a fost greu sa se adapteze acestor conditii, copiii sunt si mai vulnerabili la acestea. 

Anxietatea copiilor la inceput de an scolar este amplificata de aceasta pandemie, motiv pentru care parintii trebuie sa ia masurile potrivite pentru a le alunga temerile. Inainte de toate, este recomandat sa iti evaluezi propriile temeri si sa vezi daca nu cumva acestea s-au transmis si asupra copilului. Cu siguranta te-ai gandit, si nu doar o data, la diferite scenarii despre modul in care va incepe scoala, cat de sigur va fi mediul creat pentru cei mici, etc. Este normal sa ai aceste ganduri insa, devine o problema in momentul in care transmiti copilului aceste invrijorari si ii creezi o stare de panica si nesiguranta privind inceperea scolii. 

Apoi, cel mai important lucru este sa discuti cu copilul despre contextul actual, abordand situatia cu calm si sa preiei initiativa atunci cand simti ca lucrurile scapa de sub control. Parintii trebuie sa-si incurajeze copiii, sa le explice de ce este bine sa mentina aceasta distantare sociala si ca masurile luate de profesori si de autoritati sunt facute pentru ca toata lumea sa se simta in siguranta.

 

Creeaza un mediu benefic pentru copilul tau pentru a trece cu bine peste aceasta etapa

 

Inceperea noului an scolar cu siguranta va fi mai provocatoare ca oricand, motiv pentru care trebuie sa creezi un program prin care interactiunea sociala sa nu fie eliminata din context. Copiii adora sa se joace, motiv pentru care poti sa transformi acest lucru in cel mai bun aliat in lupta impotriva anxietatii care s-ar putea instala si la copilul tau. 

O data cu deschiderea scolilor sub anumite conditii, va fi poate mai  greu sa se adapteze noului program si noilor restrictii, motiv pentru care trebuie sa fii cat mai intelegatoare si sa nu pui presiune asupra copilului atunci cand ceva nu functioneaza bine. Asteapta-te sa fie tristi, mai ales dupa prima zi de scoala, deoarece este descurajata orice interactiune fizica precum imbratisarile intre prieteni. 

Dupa scoala, creeaza un program distractiv si incercati sa faceti totul in mod diferit in comparatie cu ceilalti ani. Daca pana acum era important sa ajungeti acasa pentru a-si face temele sau pentru a merge la meditatii, in acest an, acorda mai multa importanta timpului petrecut impreuna. In special parintii trebuie sa faca tot ceea ce le sta in putere sa isi gestioneze anxietatea cat mai bine, astfel incat sa nu transmita gandurile negative sau anxietatea celor mici. Parintii sunt cei responsabili sa le ofere copiilor sentimentul de siguranta si protectie iar anxietatea poate sa fie combatuta prin multa intelegere, comunicare si timp petrecut impreuna.