fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Gestionarea conflictelor in cuplu – cum sa le gestionezi si cat de benefice sunt?

gestionarea conflictelor in cuplu - Alida Ivan

Se spune ca daca nu te certi atunci inseamna ca nu iti pasa de partener. Dar oare sa fie chiar asa? Oare toate acele certuri cat de constructive si sanatoase sunt pentru viata de cuplu? Sa fie vorba despre incompatibilitate sau pur si simplu este vorba despre orgoliul personal? Exista cupluri care au exersat atat de des un comportament toxic incat ajung ca in momentul in care simpla prezenta a celuilalt ridica toate barierele interioare si genereaza resentiment si agresivitate. 

Conflictele, cu siguranta, nu fac decat sa darame acea punte de incredere in partener si pot amplifica de multe ori stari care pot sa degenereze cu usurinta. Si totusi, in ciuda acestor conflicte, exista totusi sentimente de iubire si apreciere insa, pare ca aceste conflicte au devenit un fel de joc preferat in relatie. Ce facem?

gestionarea conflictelor in cuplu - Alida Ivan

Conflictul in relatia de cuplu – cum se manifesta? 

Daca exista chiar si cea mai mica dorinta de a repara relatia de cuplu si sa va desprindeti de aceasta atitudine conflictuala atunci inseamna ca deja ati facut un pas semnificativ, iar terapia de cuplu va ajuta sa reconstruiti o noua relatie.  Insa, constientizarea nu este suficienta pentru a rezolva situatia, este nevoie sa se parcurga mai multi pasi pentru a putea sa va bucurati de armonie in relatie. 

ce face o casnicie fericita

Relatia de cuplu este o entitate separata, dar care depinde de voi 

E util sa ai in minte in permanenta ca relatia este o entitate separata, dar care depinde de voi. Conteaza mai putin cine are sau nu dreptate ca relatia sa existe.  E important sa ai capacitatea de a trece peste imperfectiunile partenerului si sa gasiti impreuna o modalitate prin care sa coexistati. Evident, aceste mici imperfectiuni nu sunt neaparat defecte, ci doar diferente. Greselile nu sunt intotdeauna greseli si , pana la urma,  este omenesc sa gresesti. E util uneori  sa stii cand sa inchizi ochii la anumite lucruri. Vorbesc despre concesie, nu compromis. 

Conflictele in cuplu sunt frustrari defulate 

Conflictele intr-o relatie pot aparea din mai multe motive precum: lipsa timpului petrecut impreuna, nu se daruiesc sau nu se primesc gesturi de tandrete, nu mai exista conexiune emotionala / sexuala sau aceasta conexiune este redusa, nu mai exista stimulare sau motivare reciproca, iar toate acestea au condus incet-  incet la schimbari in relatia de cuplu. Conflictele pot fi si o modalitate prin care frustrarile legate de toate aceste aspecte sunt exteriorizate, dar nu intotdeauna comunicate.  Pentru ca a spune si, mai rau, a te certa, nu inseamna a comunica.

gestionarea conflictelor in cuplu

Este posibil ca acestea sa denatureze, iar comunicarea fireasca dintr-o relatie  sa devina conflictuala. Astfel sa se instaureze distantarea, ostilitatea, neintelegerile si chiar frustrarile. Apoi, din dorinta de a regla toate aceste comportamente apar criticile, acuzatiile sau reprosurile. 

Cum se poate ajunge la rezultate benefice pentru relatia de cuplu? 

Un pas sanatos spre rezolvarea conflictelor intr-o relatie este prin a comunica despre solutiile care pot sa fie intreprinse pentru rezolvarea problemelor. 

De asemenea, o relatie are nevoie de protectie si atentie, iar aceasta o faci vazand ce oferi si ce primesti. Comunicand cu celaalalt asupra ce ofera si ce asteptari are. Si chiar daca partenerul are tendinta de a avea o atitudine ostila asupra situatiilor aparute, este important ca problemele sa nu fie tratate cu aceeasi moneda. De exemplu, daca partenerul reproseaza lipsa de reactie asupra unei probleme, acest lucru nu inseamna ca  tu sa raspunzi tot cu reprosuri si o atitudine care sa o depaseasca in ostilitate pe cea a partenerului. Este important sa discutati cat mai mult, sa aplanati conflictele prin comunicare, sa deveniti atenti unul la celalalt si sa priviti situatia expusa de celălalt cu mai mare deschidere.  

In conflictele de cuplu comunica ce simti tu, nu judeca partenerul 

Cand apar conflicte, exista o tendinta de a comunica in termeni de ”tu” drept cauza uneori suferinte personale.  ,,Tu esti de vina”, ”tu nu intelegi”,,tu faci greutati” sau ,,din cauza ta”… Cum ar fi sa comunici din perspectiva ta, fara sa judeci, cum ar fi sa spui doar … ,,eu cred”, ,,eu mi-as dori ” sau ,,pentru mine ar fi bine”? Astfel ai potentialul de a comunica si sa aplanezi un conflict chiar de inainte sa inceapa. 

Psihoterapia, prin terapie de cuplu, este benefica deoarece poti rezolva din conflicte, in primul rand cele pe care tu le ai cu tine.  Prin terapie afli  cine esti tu in relatia ta. Poti construi o noua relatie cu aceeasi persoana, dar mai ales, poti construi o noua relatie cu tine. 

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.