fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Ce este psihoterapia cognitiv comportamentala si cum te ajuta?

psihoterapie cognitiv comportamentala

Psihoterapia cognitiv comportamentala este bazata pe aplicarea unor tehnici validate stiintific care au drept scop regasirea echilibrului psiho – emotional si tratarea unor dezechilibre emotionale sau chiar afectiuni ale psihicului. 

Ce este psihoterapia cognitiv comportamentala?

psihoterapie cognitiv comportamentala

Psihoterapia cognitiv comportamentala face legatura intre ganduri, emotii si comportamentele pe care acestea din urma le declanseaza. Psihoterapeutul ajuta clientul sa inteleaga aceasta legatura si il ghideaza spre  alegerea unor noi comportamente. In momentul in care oamenii isi recapata abilitatea de a identifica conexiunea intre ganduri – emotii/sentimentele si declansarea unor comportamente, pot alege noi comportamente benefice lor si isi pot gestiona viata cu o mai mare seninatate.  

Psihoterapia – efecte benefice pentru oricine

Psihoterapia aduce cu sine efecte benefice si pentru vindecarea, acceptarea  situatiilor dificile, a traumelor, din trecut. Astfel de situatii, desi uneori nu par sa fie percepute ca avand un impact asupra starilor actuale ale persoanei, pot fi identificate de catre psihoterapeut si, prin intermediul solutiilor optime, se pot obtine rezultate concrete, astfel incat omul sa poata gestiona diversele situatii dificile dintr-o noua perspectiva.

Beneficiile Psihoterapiei comportamentale. Afectiuni si comportamente pe care le trateaza

Psihoterapia comportamentala este baza terapiei pentru o serie de boli precum anxietatea, depresia, tulburare de stres post traumatic, stima de sine scazuta, fobii, crize emotionale, probleme maritale, tulburare obsesiv compulsiva, dependente, probleme generate de abuzuri din copilarie, probleme de comportament, tulburari bipolare, schizofrenie. 

Alegerea psihoterapiei – primul pas spre starea de bine

Prin participarea la sedintele de terapie si constientizarea faptului ca pentru depasirea anumitor situatii este nevoie de ajutor din exterior, acesta reprezinta un pas important care poate favoriza vindecarea mai eficienta si mai rapida. De asemenea, persoana poate sa aiba o serie de beneficii care nu pot fi obtinute pe cont propriu, dincolo de orele de terapie. 

Beneficiile obtinute prin participarea la sedintele de psihoterapie cognitiv comportamentala

Psihoterapia cognitiv comportamentala se bazeaza pe comunicare  si incredere, aspect care poate ajuta de foarte multe ori in depasirea unor probleme, situatii de viata sau blocaje care, la prima vedere, par sa nu aiba o solutie concreta. Prin psihoterapie cognitiv comportamentala vei putea avea capacitatea de a te intelege pe tine, sa iti atingi obiectivele propuse mult mai usor, sa iti aliniezi valorile si sa le folosesti in viata de zi cu zi. 

Un alt beneficiu al acestei terapii este acela ca vei putea sa iti imbunatatesti capacitatea de interactionare cu oamenii si de comunicare, terapia fiind un instrument senzational in dezvoltarea personala

Cel mai important factor de succes in psihoterapie este clientul, omul,  deoarece prin intermediul colaborarii cu psihoterapeutul se vor putea identifica mult mai usor problemele si se va putea ajunge la rezultate concrete. Totusi, este bine ca psihoterapia sa nu fie considerata ca avand efect inca de la primele sedinte deoarece fiecare om este diferit si este nevoie de un parcurs al terapiei  personalizata pentru fiecare in parte.

Alte resurse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Psihologie_cognitiv%C4%83

https://www.simplypsychology.org/cognitive.html