Despre depresie
Ce este depresia? Ma intreaba des oamenii daca depresia inseamna lipsa fericirii. Dar ce este fericirea? Oare a avea depresie inseamna doar a nu fi fericit? Sau a nu fi fericit inseamna a fi nefericit?
Ce inseamna a fi fericit
Dupa parerea mea, a fi nefericit inseamna mai mult decat a nu fi fericit. Cati oameni pot spune ca sunt cu adevarat fericiti? Si ma intorc la intrebarea de mai sus- ce este, asadar, fericirea? Este o stare permanenta? Este un job bun? Este o casnicie perfecta ( imi „place” mult cuvantul „perfect”)? Este iubirea perfecta? Ce este fericirea?
Pentru fiecare dintre noi este altceva. Si da, nu suntem mereu fericiti. Insa cei mai multi dintre noi nu suntem nici nefericiti. Si nici nu avem depresie.
Depresia nu este o eticheta pe care sa o punem cu simplitate
Depresia a ajuns sa fie o eticheta oferita si purtata cu mult prea multa usurinta. Esti un pic poate melancolic- esti depresiv. Esti trist pentru ca ai pierdut pe cineva sau ceva important pentru tine- esti depresiv. Esti intr-o perioada in care poate te preocupa anumite ganduri, planuri, poate te framanta o idee- esti depresiv. Sau poate nu simti o nevoie la fel de mare de sex- esti sigur depresiv.
Ce inseamna, de fapt, sa ai depresie
A avea depresie inseamna a fi cu adevarat trist pentru o perioada mai lunga de timp, a nu mai gasi placere in nicio activitate care inainte iti aducea satisfactii, a nu te mai bucura de nimeni si nimic, a avea insomnii sau hipersomnii noapte de noapte, a nu mai gasi niciun sens al vietii si nici macar al zilei de maine. Aceasta este depresia. Si da, este o suferinta a sufletului.
Nu exista depresie fara suferinta
Nu exista depresie fara suferinta. De fapt, nu exista nicio tulburare a psihicului fara suferinta. Suferinta aduce dupa sine un dezechilibru, atat la nivel fizic cat si la nivel psihic.
„Depresie” este doar un cuvant. El nu inseamna nimic de fapt. Insa ne arata ca exista o suferinta, ca sufletul are o durere. Si nu stiu durere mai mare decat lipsa iubirii. Ati vazut vreodata vreo persoana „depresiva” care sa fie iubita si care sa se iubeasca pe sine? Care sa se bucure de iubire, sa o ofere si sa o primeasca zilnic? Eu nu am vazut.
Cum se trateaza depresia?
A incepe o serie de sedinte de psihoterapie pentru „depresie” inseamna a cauta cauza suferintei, a calatori prin viata interna a omului si a lumina intunericul, a gasi resurse adanc ingropate ce, aduse la suprafata, vor straluci precum miile de stele pe cerul senin al noptilor de vara. Schimbarea perspectivei, reasezarea vietii pe alte coordonate, transformarea obstacolelor in posibilitati noi, acestea sunt cu adevarat rezultatele tratamentului psihoterapeutic. Iar cand se modifica imaginea pe care o avem despre noi insine, despre posibilitatile noastre, despre capacitatile noastre, se modifica si sentimentele pe care le avem fata de noi insine. Ura, dispretul, neputinta, abandonul etc etc vor fi inlocuite cu incredere, curaj, putere, IUBIRE.
Pentru ca cine nu iubeste un astfel de om?