fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Despre iubirea in cuplu

despre iubirea de cuplu terapie- psiholog aida ivan

Despre iubirea in cuplu- intre romantism si erotism

 

Ce este iubirea? Imi pun des intrebarea asta. Si o adresez si clientilor mei. Exista oare un raspuns universal valabil? Eu nu cred. Pentru fiecare iubirea inseamna altceva- grija, atentie, mici cadouri, afectiune, pasiune, dorinta, ascultare, intelegere etc. Sau, de fapt, inseamna toate acestea si multe altele doar in proportii diferite pentru fiecare dintre noi.

 

Cert este ca iubirea are doua aspecte

Cert este ca iubirea are doua aspecte- latura romantica, intimitatea si latura erotica, sexuala.despre iubirea de cuplu terapie- psiholog aida ivan

Recent am organizat un retreat (o tabara de dezvoltare personala) pe aceasta tema- latura romantica  a iubirii. Partea a doua va avea loc la sfarsitul lui martie, cand vom discuta despre erotism si sexualitate in cuplu.

De ce ma intereseaza aceste aspecte? Pentru ca numarul celor ce fie sunt singuri deoarece gasesc ca este dificil sa isi gaseasca un partener/a  precum si al celor ce apartin unui cuplu, dar acesta nu mai este functional sau satisfacator pentru cel putin unul dintre parteneri, este din ce in ce mai mare.

Inainte oamenii se plangeau de existenta casatoriilor aranjate. Acum avem libertatea ( in cele mai multe cazuri) sa ne alegem partenerii/ partenerele si totusi…suntem mai singuri ca oricand.

Tu cum esti? Tu cum te simti in cuplu?

 

Dinamica relatiilor din cadrul cuplului s-a schimbat mult. Tu cum esti? Tu cum te simti in cuplu? Te raportezi la celalalt doar prin prisma nevoilor ce iti sunt satisfacute si pe care le satisfaci, ca parte a unui soi de contract nespus? Exista dorinta intre voi? Esti singur/a si nu intelegi de ce e atat de greu sa gasesti pe cineva cu care sa rezonezi?

 

Omul nu este facut pentru a fi singur.

 

Omul nu este facut pentru a fi singur. E minunat sa aiba pe cineva care sa ii fie alaturi, care sa il inteleaga, caruia sa ii ofere afectiune si de la care sa o primeasca la randul sau. Motivele pentru care oamenii formeaza cupluri in ziua de azi sunt foarte diferite de cele din trecut. Dependenta financiara pentru femei sau planurile familiei au cam disparut. Acum femeia vrea sa fie iubita, vazuta, apreciata pentru ceea ce este ea, din toate punctele de vedere. Barbatul isi doreste acelasi lucru. Exista o serie de mituri despre dorintele “diferite”ale femeilor si ale barbatului, dar studiile si experienta arata ca lucrurile nu stau chiar asa. Ambii isi doresc intelegere, afectiune, ascultare, grija si o viata sexuala implinita, satisfacatoare.

 

Uitam des ca barbatul si femeia sunt cele doua fatete ale aceleiasi monede.

 

Uitam des ca barbatul si femeia sunt cele doua fatete ale aceleiasi monede. Si ca in fiecare femeie exista o parte masculine, asa cum in fiecare barbat exista una feminina. Trebuie doar sa le dam voie sa se uneasca, sa se iubeasca si accepte reciproc. Ignorand una sau alta dintre acestea nu facem decat sa reprimam o parte importanta a spiritului nostru.

Barbatul si femeia trebuie sa invete sa se redescopere reciproc

 

Barbatul si femeia trebuie sa invete sa se redescopere reciproc, femeia sa descopere barbatul din ea pentru a-l putea vedea pe cel din fata ei, din exterior, iar barbatul sa faca la fel cu femeia din el. Tot ce exista in noi este reflectat in afara noastra. Intreaga noastra existenta este o reflectie, o oglinda a realitatii noastre interne.

 

Descoperiti-va pe voi insiva si veti descoperi lumea. Aveti curaj sa priviti in oglinzile interioare pentru a va putea intelege relatiile exterioare.

Uniti intimitatea, romantismul cu erotismul.

 

Uniti intimitatea, romantismul cu erotismul. Pastrati echilibrul intre cele doua deoarece niciuna nu este mai putin importanta decat cealalta.

despre erotism in terapia de cuplu

Aud des in ultimul timp despre asa numitele “prietenii cu beneficii” ( friends with benefits). Eu nu cred in asta, nu cred ca nu exista emotie acolo, nu cred ca, la un moment dat, cel putin unul dintre cei doi, nu ajunge sa vrea mai mult. Deoarece este in natura omului sa vrea mai mult, sa mearga mai departe, mai ales atunci cand ii este bine sau …cand are “beneficii”.

Sa fie oare teama de angajament cea care ii face sa adopte tipul acesta de relatie? Eu cred ca e mai degraba teama de a nu fi parasit, lipsa sentimentului de control si siguranta. Deoarece o relatie inseamna, de fapt, nesiguranta. Si aceasta in timp ce ne chinuim atat de mult sa ne cream siguranta. Dar adevarul este ca nimic nu este sigur,  nu putem spune cu certitudine ca el nu o va parasi sau ca ea nu va pleca din viata lui, intr-un fel sau altul.

Erotism fara emotie? Emotie fara erotism? Voi ce parere aveti? Voi ce simtiti? Voi ce va doriti? Ce modele de cupluri aveti? Ce inseamna iubirea pentru voi?

Iar daca voi v-ati intalni intr-un restaurant cu voi insiva, de ce v-ati dori sa va cunoasteti? Si, mai mult, de ce v-ati dori sa aveti o relatie cu voi? Abia cand vom raspunde la aceste intrebari si la inca multe altele vom putea spune ca suntem aproape pregatiti sa iubim cu adevarat, sa imbinam emotia cu erotismul, prietenia cu pasiunea si misterul.

 

Descopera cum te pot ajuta

 

Terapie de cuplu

psiholog online

Articole recente

testare psihologică
Sfaturi testare psihologică: Cum te pregătești pentru evaluarea integrativă?
26/11/2024
terapia comportamentală
Transformările pozitive atrase de terapia comportamentală în sănătatea mintală
26/11/2024
brain mapping
Brain mapping: Instrumentul viitorului pentru diagnostic și tratament personalizat
30/10/2024
psiholog Bucuresti
Cum te poate ajuta consilierea psihologică să depășești momentele dificile din viață?
30/10/2024
psihoterapia copiilor
Psihoterapia copiilor: Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală individuală?
30/09/2024
evaluarea psihologica angajare
Ședințele de evaluare psihologică: Esențiale în procesul de angajare?
30/09/2024
psihoterapia comportamentala
Psihoterapia comportamentală pentru copii și adolescenți. Când să ceri ajutor?
30/08/2024
Cum se desfășoară evaluările psihologice la copii?
30/08/2024
brainmapping
4 Beneficii brainmaping pe care tinzi sa le ignori
31/07/2024
psiholog copii
Rolul pe care îl are psihologul în dezvoltarea copilului
31/07/2024
fobiile
Tratează-ți fobiile cu ajutorul realității virtuale!
28/06/2024
retreat la munte
Retreat: Bucuria vieţii şi prosperitatea
28/06/2024
Am picat testul psihologic: Sfaturi despre ce trebuie să faci în continuare
04/06/2024
psiholog copii
Când e nevoie să mergi la un psiholog copii București?
04/06/2024
psiholog copii
Consiliere psihologică pentru copii – Când și de ce se recomandă?
30/04/2024
testare psihologică
Testarea psihologică, o condiție de acces la angajare
30/04/2024
terapie de cuplu online
Funcționează terapia de cuplu cu psihologul online?
15/03/2024
evaluare psihologica
De ce să eviți să îți faci singur evaluarea psihologică? Pericolele testelor de pe internet
01/03/2024