fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Despre Erotism

despre erotism in terapia de cuplu

Erotismul- disparut sau doar uitat?

 

Studiile recente arata ca mult prea multe cupluri nu au o viata intima satisfacatoare, ca stresul este prea mare, ca timpul este prea putin, nevoile sunt prea multe, grijile prea mari, creditele prea presante, oboseala prea mare etc etc. Si nu doar studiile arata toate acestea, dar si practica. Vin la terapie cupluri ce sustin ca se iubesc, dar care nu au mai facut sex de cativa ani, cupluri tinere unde intalnirile intime se reduc la 2-3 pe luna, cupluri care nu mai stiu de fapt ce inseamna erotism si intimitate.

 

Ajuta terapia de cuplu redescoperirea erotismului?

despre erotism in terapia de cuplu

 

Terapia de cuplu ii ajuta, desigur, sa se apropie, sa se descopere si/sau sa se redescopere. Si atunci, erotismul isi face iar aparitia, prioritatile se schimba, iar cei doi descopera o noua latura a relatiei pe care o credeau uitata sau care poate nici nu fusese zarita.

Desigur ca totul cere implicare si timp, relaxare si acceptare, explorare si descoperire. Acesta nu este un proces care sa dureze cateva zile. Dar odata inceput, satisfactiile sunt foarte mari- bucuria de a strange in brate trupul celui/celei pe care o iubesti fara a-ti dori nimic mai mult decat aceasta, micile gesturi de tandrete, o privire plina de dorinta, o mangaiere si un sarut pe frunte, iar apoi un moment de unire sublima.

 

Ce afecteaza erotismul,  viata intima?

 

Stereotipurile ne afecteaza viata intima, cutumele culturale de asemenea. Nu spun ca ele nu contin si adevaruri, dar din pacate ele nu reusesc sa surprinda complexitatea relatiilor din ziua de azi. Si oricum, eu nu sunt adepta cutiilor- a introduce relatiile dintre oameni in diverse cutii in functie de 2-3 elemente. Mi se pare reductionist si simplist. Omul, fiinta aceasta extraordinara, este un univers. Ea nu poate fi evaluata , clasificata si etichetata.

 

Care ar fi solutia pentru recastigarea erotismului in cuplu?

 

In cabinetul meu, eu vad OMUL, vad emotii si sentimente, vad mindset-uri  ce uneori trebuie modificate pentru ca el, OMUL, sa isi cunoasca propria valoare si sa actioneze in concordanta cu aceasta. Eu nu vad simptomul, nu vad nu –stiu- ce tulburare sau “problema”. Eu vad modele mentale mai mult sau mai putin eficiente, vad emotii si sentimente, vad dorinte si solutii.  

Asadar, nu asteptati pana cand este prea tarziu, cand unul sau chiar ambii parteneri isi intorc privirea unul de la celalalt cautand pasiunea si intimitatea in alta parte sau cand resemnarea si tristetea se instaleaza in cuplu.

 

Aveti curaj sa doriti mai mult! Aveti curaj sa aveti mai mult! Iar daca distanta sau timpul reprezinta un obstacol in a apela la un terapeut/consilier sau coach, exista oricand varianta de psiholog online. Este la fel de eficienta ca cea fata in fata atunci cand exista dorinta de schimbare.