Modul în care răspundem la diverși stimuli ne influențează calitatea vieții, de la obiceiurile zilnice, la cum reacționăm în situații neprevăzute. Aceste comportamente pot fi reflexe instinctive, dar pot fi și învățate sau preluate din mediul în care trăim și din experiențele prin care am trecut.
Comportamentele pot fi benefice sau dăunătoare, dar sunt și adaptabile, adică pot fi schimbate. Terapia comportamentală intervine tocmai în acest punct, fiind un instrument eficient prin care ne putem echilibra sănătatea mintală și ne putem înfrumuseța viața. Cu ajutorul terapeuților de la Clinica Aida Ivan, această terapie devine o resursă esențială pentru: copii, adolescenți sau adulți și pentru schimbări pozitive pe toate planurile.
În ce constă terapia comportamentală?
Pentru a înțelege ce este terapia comportamentală, vom exemplifica printr-o situație aplicată. Să presupunem că o persoană suferă de fobie socială și experimentează un grad ridicat de anxietate atunci când trebuie să interacționeze cu alții, în diverse situații din viața de zi cu zi: la cursuri, la locul de muncă sau la o petrecere. Comportamentele pe care le adoptă, în general, o astfel de persoană sunt de evitare a acestor situații sau de retragere, lucruri care îi afectează viața profesională și personală.
În acest caz, terapia comportamentală oferă un cadru eficient pentru a identifica și schimba tiparele de gândire și comportament care întrețin frica. Pacientul învață, prin diverse exerciții și tehnici, alături de un psihoterapeut, cum să facă față mai bine situațiilor sociale.
Terapia comportamentală constă, așadar, într-o intervenție psihologică axată pe modificarea comportamentelor disfuncționale prin tehnici specifice, bazate pe învățare. Ea funcționează pe principiul că majoritatea comportamentelor, la copii și adulți, sunt învățate și, prin urmare, pot fi dezvățate sau înlocuite cu altele. Astfel, terapia comportamentală vizează analiza și schimbarea reacțiilor automatizate sau inadecvate față de stimuli, fapt ce este de mare ajutor pentru dezvoltarea unor strategii mai sănătoase de a răspunde la diverse provocări și probleme.
Sunt câteva tipuri principale de terapie comportamentală: terapia cognitiv-comportamentală, terapia cognitiv comportamentală prin joc (pentru copii), terapie de acceptare și angajament, terapie dialectică comportamentală, terapie prin expunere.
Beneficii pe care le atrag cei care fac terapie comportamentală
Terapia comportamentală poate fi o cale prin care să-ți poți controla mai bine furia sau prin care poți atenua simțitor simptomele de anxietate sau depresie. Prin exerciții repetate și tehnici aprofundate, terapia funcționează atât în afecțiuni de sănătate mintală, dar și în viața de zi cu zi:
Înlocuirea emoțiilor negative cu cele pozitive
O persoană poate învăța, prin terapie comportamentală, diverse strategii de coping și tehnici de relaxare. Unii oameni s-au învățat să reacționeze greșit (chiar distructiv) în fața unor emoții dificile, cum ar fi tristețea sau frica, mâncând excesiv sau abuzând de anumite substanțe. La psihoterapeut, printr-o metodă aplicată și într-un mediu sigur și controlat, ei pot analiza obiectiv aceste comportamente și pot învăța să reacționeze într-un mod mai sănătos la diverși stimuli. Identificând modelele de gânduri pesimiste, care contribuie la emoții negative, și înlocuindu-le cu gânduri pozitive sau realiste, oamenii își pot face viața mai bună.
Îmbunătățirea relațiilor
Învățând să-ți exprimi gândurile și sentimentele într-o manieră clară și asertivă și să rezolvi conflictele într-un mod constructiv, vei constata o îmbunătățire a relațiilor cu: familia, prietenii, colegii etc. Prin terapie comportamentală, poți stabili limite sănătoase în relații, să spui „nu” atunci când este necesar, să-ți exprimi nevoile și dorințele. Totodată, vei îmbunătăți empatia și înțelegerea pentru cei din jur, construind relații mai puternice.
Managementul furiei și al stresului
Această terapie se concentrează pe probleme și este orientată spre acțiune. Din acest motiv, poate fi utilă inclusiv pentru managementul furiei și managementul stresului, încurajând răspunsuri mai sănătoase la factorii stresori.
Creșterea autocontrolului
În momentele în care se simt încărcați ca un vulcan, unii oameni au tendința să refuleze prin comportamente violente. Prin terapie, aceștia pot ajunge să aibă mai mult control asupra răspunsurilor emoționale. Acest lucru nu înseamnă că își vor suprima emoțiile, ci că vor învăța să le exprime în moduri mai constructive, care îi vor ajuta și pe termen lung.
Creșterea capacității de rezolvare a problemelor
Această terapie aplicată în cazul adulților și copiilor îi poate ajuta pe aceștia să abordeze problemele în mod sistematic, împărțindu-le în „felii” mai mici și mai ușor de gestionat, prin metode creative și adaptate. Este ca și cum ai face un update la sistemul de operare mintal, îmbunătățindu-i partea de procesare a provocărilor prin care treci în această viață.
Gestionarea depresiei, anxietății și altor probleme de sănătate mintală
Terapia cognitiv-comportamentală este un tratament foarte eficient, la ora actuală, în caz de depresie sau anxietate. Aceasta se concentrează pe analiza și identificarea tiparelor de gândire negative și înlocuirea lor cu unele pozitive, pentru a îmbunătăți starea de spirit și a reduce simptomele acestor afecțiuni. Prin terapie, au fost obținute rezultate bune și în cazul altor probleme de sănătate mintală: tulburare obsesiv-compulsivă, ADHD, dependențe, tulburări de anxietate, tulburare de stres posttraumatic.
Este utilă această formă de terapie și în cazul copiilor?
Unul dintre cele mai frumoase lucruri la terapia comportamentală este faptul că se adaptează la diferite grupe de vârstă.
La copii, ședințele de terapie pot fi utile în deprinderea unor comportamente sănătoase din timp, dar și în combaterea anxietății, comportamentului opoziționist sau ADHD. Pentru adolescenți, ea poate fi un adevărat colac de salvare care îi ajută să înțeleagă schimbările prin care trec și să crească armonios. Adulții care fac terapie comportamentală vor descoperi o metodă aplicată prin care pot face față mai bine stresului de la cursuri sau de la serviciu, problemelor de sănătate mintală și altor provocări.
Contactează-ne și află pe propria… minte ce este terapia comportamentală, cum te poate ajuta și cât costă o ședință! Începe cu încredere schimbarea ta în bine!