fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Sfaturi testare psihologică: Cum te pregătești pentru evaluarea integrativă?

testare psihologică

Evaluarea psihologică este o procedură efectuată în cadrul unui cabinet specializat de psihologie, prin care un psiholog clinician acreditat de Colegiul Psihologilor din România aplică chestionare și alte metode de testare, pentru a obține concluzii relevante despre performanțele cognitive ale persoanei, despre înclinațiile sale, precum și despre sursele problemelor și tulburărilor cu care se confruntă.

Oricât de mult ți-ar plăcea, scopul căruia servește o evaluare psihologică nu este acela de a ieși bine, de a-ți confirma că ești o persoană plină de calități, ci de a identifica puncte vulnerabile și puncte forte. Pentru o testare cu rezultate concludente pentru starea și momentul din viață în care te afli, va trebui să ții cont de câteva sfaturi de la specialiști.

Sfaturi testare psihologică în procesul de recrutare: Ce caută angajatorii?

Testarea psihologică poate fi obligatorie în unele cazuri la angajare și se efectuează la un cabinet de psihologia muncii sau de către psihologul unității angajatoare și constă în teste specifice care măsoară performanțele cognitive, reacțiile și comportamentul candidaților. Pentru anumite responsabilități, viteza de reacție, integritatea, calmul și răspunsul echilibrat în situații limită sunt cerințe de bază.

O astfel de testare nu trebuie privită ca o barieră, ci mai degrabă ca o oportunitate de a demonstra competențele și aptitudinile relevante pentru postul dorit. De asemenea, testele psihologice sunt concepute pentru a asigura compatibilitatea dintre angajat și cerințele rolului, contribuind astfel la un mediu de lucru sigur, productiv și armonios. 

Angajatorii caută de obicei, prin testarea psihologică a candidaților, să vadă dacă aceștia au stabilitate emoțională, gestionează bine situațiile de stres și termenele limită, sunt persoane sociabile, cu spirit de echipă, capabile să lucreze coordonat, cum comunică, dacă se pot adapta în diverse medii și dacă nu cumva au tulburări și dependențe care ar putea constitui obstacole în îndeplinirea obligațiilor de serviciu sau care ar putea pune în pericol desfășurarea activității în organizație.

Dacă urmează să te prezinți la o testare psihologică la angajare, ține cont de aceste sfaturi:

  • Asigură-te că înțelegi exact cerințele postului și că ești persoana potrivită la locul potrivit!
  • Odihnește-te suficient înainte de interviu sau test!
  • Familiarizează-te cu formatul testelor, pentru a înțelege cât mai rapid ce ți se cere!
  • Tratează fiecare răspuns cu sinceritate, întrucât inconsecvența răspunsurilor poate fi sesizată ușor, iar rezultatul poate fi unul denaturat, chiar în defavoarea ta!

Ce urmărește de fapt testarea psihologică?

Însă, testarea psihologică voluntară, în cadrul căreia are loc o evaluare integrativă, pe toate planurile, a stării de sănătate mintală și emoțională a persoanei, are scopul de a identifica probleme, în vederea consilierii ulterioare, a psihoterapiei sau, la nevoie, a tratamentului de specialitate la medicul psihiatru.

În urma unei evaluări psihologice se pot identifica simptomele de depresie sau anxietate, care influențează semnificativ funcționalitatea zilnică și relațiile interpersonale, necesitând intervenții personalizate și strategii de coping adaptative.

Prezența unor dificultăți de învățare sau descoperirea punctelor tari și slabe academice sunt aspecte importante, mai ales în cazul copiilor și adolescenților, pentru a putea concepe planuri educaționale eficiente. În plus, cauzele fundamentale ale problemelor emoționale și stilurile de coping utilizate oferă indicii despre modul în care persoana gestionează stresul și provocările vieții. Identificarea stilurilor disfuncționale, cum ar fi evitarea, ostilitatea sau perfecționismul rigid, poate ghida intervențiile psihoterapeutice.

Evaluarea comportamentului agresiv, a tendințelor psihopatologice majore sau a dimensiunilor disfuncționale ale personalității ajută la descifrarea motivelor și a mecanismelor din spatele acestor manifestări. De exemplu, o persoană cu trăsături accentuate de ostilitate și impulsivitate poate prezenta riscuri mai mari pentru comportamente antisociale sau conflicte interpersonale frecvente.

În cazul tulburărilor de personalitate, precum tulburarea borderline sau tulburarea obsesiv-compulsivă, evaluarea nivelului de funcționalitate poate indica necesitatea unor intervenții mai intense, axate pe dezvoltarea unei identități coerente și a unor scopuri realiste. Identificarea dimensiunilor precum detașarea socială sau dezinhibiția poate contribui la formularea unor diagrame detaliate de tratament și suport terapeutic. Astfel, o evaluare completă, care să includă toți acești factori, permite o înțelegere nuanțată a persoanei și crearea unor intervenții și ședințe de terapie sau consiliere adaptate nevoilor individuale, cu rolul de a îmbunătăți calitatea vieții și funcționalitatea generală.

Cum se desfășoară testarea psihologică la un cabinet specializat?

O evaluare psihologică integrativă nu este o procedură superficială, ci un proces complex care analizează toate aspectele cognitive, afective și comportamentale ale unei persoane. Prin urmare, se aplică o serie de chestionare și alte tipuri de teste, prin care psihologul clinician poate obține un tablou complet despre persoana evaluată și poate da recomandări și sfaturi pentru corectarea, ameliorarea și vindecarea unor aspecte nefuncționale sau care denotă tulburări ori afecțiuni mintale.

Prin urmare, testarea are o durată cuprinsă între 60 și 90 de minute. În timpul unei ședințe de evaluare, persoana răspunde în scris, oral sau se folosește de teste prin intermediul unui computer. 

Testarea psihologică integrativă reprezintă un instrument valoros pentru o mai bună înțelegere a stării de sănătate mintală și emoțională, fie că este aplicată în procesul de angajare sau ca parte a unui demers voluntar de auto-cunoaștere. Aceasta oferă o perspectivă detaliată asupra punctelor tari, vulnerabilităților și stilurilor de coping ale individului, contribuind la identificarea și abordarea problemelor cognitive, emoționale sau comportamentale. Sinceritatea și o atitudine deschisă sunt esențiale pentru obținerea unor rezultate relevante și utile. Astfel, testarea devine nu doar un diagnostic, ci și un punct de plecare pentru dezvoltare personală, consiliere sau tratament, contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității vieții și a funcționalității generale.

Articole recente

terapia comportamentală
Transformările pozitive atrase de terapia comportamentală în sănătatea mintală
26/11/2024
brain mapping
Brain mapping: Instrumentul viitorului pentru diagnostic și tratament personalizat
30/10/2024
psiholog Bucuresti
Cum te poate ajuta consilierea psihologică să depășești momentele dificile din viață?
30/10/2024
psihoterapia copiilor
Psihoterapia copiilor: Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală individuală?
30/09/2024
evaluarea psihologica angajare
Ședințele de evaluare psihologică: Esențiale în procesul de angajare?
30/09/2024
psihoterapia comportamentala
Psihoterapia comportamentală pentru copii și adolescenți. Când să ceri ajutor?
30/08/2024
Cum se desfășoară evaluările psihologice la copii?
30/08/2024
brainmapping
4 Beneficii brainmaping pe care tinzi sa le ignori
31/07/2024
psiholog copii
Rolul pe care îl are psihologul în dezvoltarea copilului
31/07/2024
fobiile
Tratează-ți fobiile cu ajutorul realității virtuale!
28/06/2024
retreat la munte
Retreat: Bucuria vieţii şi prosperitatea
28/06/2024
Am picat testul psihologic: Sfaturi despre ce trebuie să faci în continuare
04/06/2024
psiholog copii
Când e nevoie să mergi la un psiholog copii București?
04/06/2024
psiholog copii
Consiliere psihologică pentru copii – Când și de ce se recomandă?
30/04/2024
testare psihologică
Testarea psihologică, o condiție de acces la angajare
30/04/2024
terapie de cuplu online
Funcționează terapia de cuplu cu psihologul online?
15/03/2024
evaluare psihologica
De ce să eviți să îți faci singur evaluarea psihologică? Pericolele testelor de pe internet
01/03/2024
program de coaching
9 cazuri în care este necesar un program de coaching
15/02/2024