fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Psihoterapia comportamentală pentru copii și adolescenți. Când să ceri ajutor?

psihoterapia comportamentala

Fiecare copil are un anumit comportament și, până la un punct, este absolut normal să-i întrerupă pe alții, să fie furios sau să nu respecte reguli. Atunci când problemele de comportament devin severe, acțiunile copilului sau adolescentului pot semnala o suferință a sa sau o problemă semnificativă.

În acest articol,  te ajutăm să descoperi și să intervii rapid atunci când copilul tău trece printr-o astfel de problemă. Intervenția precoce este cheia succesului în orice suferință a copilului și adolescentului. Psihoterapeuții noștri sunt specializați în mai multe tipuri de tehnici, pentru a-i ajuta pe copiii mici și pe cei mai mari să depășească orice dificultate, fie prin ședințe online, fie în cabinet.

Ce reprezintă psihoterapia comportamentală

Psihoterapia comportamentală este o formă de terapie care abordează o varietate de probleme emoționale și comportamentale. Ea implică un set de tehnici și principii care au ca scop modificarea comportamentelor disfuncționale și dezvoltarea unor abilități noi și sănătoase.

Academia Americană de Pediatrie recomandă, în cazul copiilor cu vârste între 2 și 5 ani, diagnosticați cu ADHD, să primească, înainte de tratamentul medicamentos, terapia comportamentală. Specialiștii spun că terapia comportamentală, în cazul copiilor mici, este mai eficientă dacă părinții lor învață strategii de la terapeuți, pe care să le pună în practică acasă, pentru a gestiona comportamentul micuților.  

Situații în care copiii pot avea nevoie de psihoterapie

Din lipsă de experiență sau din subiectivitate, poate fi dificil pentru unii părinți să facă distincția între un comportament normal și unul problematic la copiii lor. Sunt însă câteva semne de avertizare care pot atrage atenția că este necesară contactarea unui specialist în psihoterapie copii, și anume:

Plângeri în legătură cu comportamentul de la școală

Dacă educatorul, învățătorul sau dirigintele aduce la cunoștința părinților că fiii sau fiicele lor au un comportament problematic, nu-și respectă sarcinile școlare sau intră adesea în conflicte cu colegii, este important ca aceștia să ceară sfatul unui psiholog sau psihoterapeut.

Copilul nu își face prieteni sau nu menține o prietenie

Dacă unui copil îi este greu să-și facă prieteni sau să mențină o relație de prietenie, psihoterapia îl poate ajuta să-și dezvolte abilități sociale esențiale: comunicarea eficientă, empatia, capacitatea de rezolvare a conflictelor și de menținere a unor relații armonioase.

Copilul are tulburări de dispoziție 

Depresia și tulburările de dispoziție la copii și adolescenți pot avea un efect semnificativ asupra calității vieții lor. Pentru că se concentrează pe schimbarea tiparelor de gândire negative, terapia comportamentală ajută tinerii să-și recâștige echilibrul emoțional.

Probleme legate de controlul impulsurilor

Tinerii care au dificultăți în a-și controla impulsurile sau care prezintă simptome de ADHD își pot dezvolta autocontrolul și pot adopta comportamente adecvate, prin terapie cognitiv- comportamentală, atât online, cât și în cabinet.

Anxietate, frici, fobii

Anxietatea este o problemă frecventă  în rândul copiilor și adolescenților, fie că este vorba despre anxietate de separare, anxietate generalizată sau anxietate socială. Psihoterapia cognitiv-comportamentală poate determina reducerea simptomelor fricilor, fobiilor, anxietății, prin tehnici de expunere și desensibilizare treptată. 

Tulburări de alimentație

Terapia cognitiv-comportamentală este frecvent utilizată în cazul tulburărilor de alimentație, cum ar fi bulimia sau anorexia. Tinerii pot astfel să dezvolte o relație sănătoasă cu mâncarea și să își gestioneze emoțiile care stau la baza acestor comportamente. 

Dificultăți de adaptare la schimbări

Dacă trec prin evenimente majore, cum ar fi mutarea într-un alt oraș, la o altă școală, divorțul părinților, pierderea unei persoane dragi, copiii pot fi ajutați să facă față acestor schimbări prin terapie. Ei vor învăța tipuri de comportamente mai sănătoase și mai eficiente pentru a gestiona mai bine situațiile dificile.

Semnale ce nu trebuie ignorate!

Sunt și anumite tipuri de semnale, pe care americanii le numesc „red flags”, care nu ar trebui ignorate, în comportamentul copiilor și care necesită contactarea unui specialist în sănătate mintală. Din această categorie fac parte: comportamentele agresive (amenințări, bătăi, răniri), comportamentele criminale (incendiere, furturi, efracție, vandalizare), cruzimea față de animale, dovezi de psihoză, cum ar fi că văd sau aud lucruri pe care alte persoane nu le văd și aud, lipsa extremă de respect, lipsa remușcărilor sau a empatiei, autovătămare, comportament sexualizat.

Importanța ședințelor de psihoterapie, pe termen lung

Ședințele online sau în cabinet, de psihoterapie comportamentală sau de psihoterapie integrativă, pot avea efecte pe termen lung asupra dezvoltării copiilor și adolescenților. Iată cât de importante sunt:

  • previn problemele viitoare: abordând problemele comportamentale de la o vârstă fragedă, psihoterapia contribuie la prevenirea unor probleme mai grave în viitor. De exemplu, un adolescent care învață să-și gestioneze anxietatea, are mai puține șanse să dezvolte tulburări de anxietate severe ca adult;
  • dezvoltă reziliența unei persoane: copiii învață să facă față cu succes provocărilor și stresului. Acest lucru îi pregătește pentru abordarea situațiilor dificile din viață cu încredere și calm;
  • îmbunătățesc relațiile viitoare: prin psihoterapie cognitiv-comportamentală, copiii sunt ajutați să-și dezvolte empatia, ascultarea, înțelegerea – lucruri de bază pentru relații mai sănătoase și lipsite de conflicte;
  • cresc stima de sine: învățând să-și gestioneze comportamentele și emoțiile, copiii se percep pe ei înșiși ca fiind capabili  să facă față provocărilor și să se autocontroleze, ceea ce le crește stima de sine;
  • impulsionează succesul școlar: problemele comportamentale și emoționale afectează performanța școlară. Ședințele de psihoterapie contribuie la îmbunătățirea concentrării, abilităților de organizare și motivației, care pot duce la succes școlar, pe termen lung.

Te așteptăm la cabinet sau online pentru ședințe de psihoterapie comportamentală, cognitiv-comportamentală, terapie de familie, psihoterapie integrativă, mindfulness, hipnoterapie și alte servicii în sprijinul copiilor și adulților.

Articole recente

testare psihologică
Sfaturi testare psihologică: Cum te pregătești pentru evaluarea integrativă?
26/11/2024
terapia comportamentală
Transformările pozitive atrase de terapia comportamentală în sănătatea mintală
26/11/2024
brain mapping
Brain mapping: Instrumentul viitorului pentru diagnostic și tratament personalizat
30/10/2024
psiholog Bucuresti
Cum te poate ajuta consilierea psihologică să depășești momentele dificile din viață?
30/10/2024
psihoterapia copiilor
Psihoterapia copiilor: Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală individuală?
30/09/2024
evaluarea psihologica angajare
Ședințele de evaluare psihologică: Esențiale în procesul de angajare?
30/09/2024
Cum se desfășoară evaluările psihologice la copii?
30/08/2024
brainmapping
4 Beneficii brainmaping pe care tinzi sa le ignori
31/07/2024
psiholog copii
Rolul pe care îl are psihologul în dezvoltarea copilului
31/07/2024
fobiile
Tratează-ți fobiile cu ajutorul realității virtuale!
28/06/2024
retreat la munte
Retreat: Bucuria vieţii şi prosperitatea
28/06/2024
Am picat testul psihologic: Sfaturi despre ce trebuie să faci în continuare
04/06/2024
psiholog copii
Când e nevoie să mergi la un psiholog copii București?
04/06/2024
psiholog copii
Consiliere psihologică pentru copii – Când și de ce se recomandă?
30/04/2024
testare psihologică
Testarea psihologică, o condiție de acces la angajare
30/04/2024
terapie de cuplu online
Funcționează terapia de cuplu cu psihologul online?
15/03/2024
evaluare psihologica
De ce să eviți să îți faci singur evaluarea psihologică? Pericolele testelor de pe internet
01/03/2024
program de coaching
9 cazuri în care este necesar un program de coaching
15/02/2024