fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Tehnici de hipnoza

tehnici hipnoza

Tehnici de hipnoza – intre scop si metoda

 

Cum iti imaginezi ca are loc hipnoza? Ce crezi ca este atat de misterios in transa hipnotica? De ce gandesti ca oamenii prefera sa asocieze tot felul de mituri hipnozei?  In articolele anterioare va povesteam despre hipnoza. Va spuneam cum este un proces natural, va faceam o introducere teoretica si povesteam despre importanta hipnozei in psihologie, chiar desfiintam mituri.

 

Pentru a dezmembra aura de mister si a da hipnozei locul pe care il merita in psihologie, astazi scriu pe scurt si pe inteles despre tehnici de hipnoza.

 

Inainte de toate, as vrea sa va reamintesc ca hipnoza este un proces care se intampla oricum in mod natural, prin care treceti de multe ori cand ascultati o muzica buna, cand sunteti absorbiti de un peisaj sau de o carte.  Asadar transa hipnotica nu reprezinta o stare de pierdere a controlului, dupa cum aratam anterior, ci doar concentrarea asupra unei anumite idei sau actiuni, delimitandu-va de stimulii exteriori.

tehnici hipnoza

Beneficiile hipnozei in psihologie si terapie

 

Pentru ca hipnoza nu este inteleasa deplin, oamenii de multe ori suprapun scopul hipnozei cu tehnici. Astfel, de multe ori suntem intrebati despre invatarea prin hipnoza, hipnoza pentru somn, hipnoza impotriva despresiei, fobiei sau a dependentei, autohnipnoza pentru vindecare, relaxare si altele. Acestea sunt beneficii si aplicatii ale terapiei prin hipnoza, ci nu tehnici in sine.

 

Ele reprezinta doar o parte ale beneficiilor terapeutice. In ce priveste tehnicile, in terapia moderna se foloseste indeosebi hipnoterapia ericksoniana, din care s-au dezvoltat diferite forme si tehnici de inductie.

hipnoza mituri tehnici - hipnoterapeut AIda Ivan

Hipnoterapia ericksoniana

 

Una dintre cele mai cunoscute metode de terapie  moderna prin hipnoza este cea ericksoniana, care provine de la Milton Erickson, initiatorul acesteia. Terapia prin hipnoza ericksoniana a fost usor asimilata intrucat creatorul acestei modalitati a adus dovezi ca mintea inconstienta poate genera singura solutii intr-o anumita stare de constiinta.

 

Spre deosebire de hipnoza clasica, care implica modalitati directive, hipnoza ericksoniana este naturala, discursiva si da subiectului posibilitatea alegerii.  In timpul unei sesiuni de hipnoterapie, discursulul hipnoterapeutului este conversational, dar care, prin sugestii si metafore, ghideaza clientul spre a gasi singur, dincolo de mintea constienta, solutii si idei noi.  Altfel spus, privit din afara, este un cadru conversational aproape natural, ghidat, in care mintea clientului gaseste solutionari, idei sau credinte in consens cu el, ci nu este un act hipnotic fortat.

 

Initiatorul acestei modalitati arata ca aceasta stare de hipnoza se regaseste in vietile noastre in mod natural, iar subiectul este cel care produce transformarea.

Tehnici de hipnoza

 

Hipnoza terapeutica se desfasoara intr-un cadru de colaborare si consens intre hipnoterapeut si client, iar un hipnoterapeut bun va arata intotdeauna clientului posibilitatea alegerii.

 

Tehnicile de hipnoza propriu-zise sunt alese de catre psihoterapeut in functie de obiectivele terapiei. Nu voi intra in detalii, intrucat acestea implica tomuri intregi de carti si specializari, in schimb voi enumera o parte dintre ele pentru a fi familiarizati cu notiunile.

 

Astfel, exista :

  • Inductia hipnotica metaforica
  • Inductia prin intreruperea unei model de comportament
  • Inductia hipnotica metaforica
  • Inductia hipnotica bazata pe confuzie
  • Inductia hipnotica directiva
  • Inductia hipnotica naturala

 

Pentru ca exista o deschidere progresiv mai ampla asupra auto-cunoasterii, apar din ce in ce mai des intrebari asupra autohipnozei : este ea posibila? Cu ce ne ajuta?

 

Este posibila autohipnoza?

 

Adevarul este ca autohipnoza este posibila, dupa cum scriam in urma cu ceva vreme, ea apare in mod natural. Dar autohipnoza nu reprezinta o metoda sau o tehnica, ci simplul fapt ca ne purtam singuri in transa.

In cazul autohipnozei terapeutice modalitatile depind de la caz la caz, iar recomandarea mea este sa nu incercati orice ”reteta” (scenariu) gasit pe Internet, nu inainte de a verifica autoritatea hipnoterapeutului, expertiza sa in psihologie. Este vorba, pana la urma, despre mintea, sufletul si  fericirea voastra.