fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Sindromul burnout

despre sindromul burnout

Sindromul burnout este caracterizat de epuizarea fizică, emoțională și psihică. Este o consecință a stresului prelungit, adesea cauzat de condițiile nefavorabile de la locul de muncă (munca peste program, lipsa aprecierii, lipsa interactiunii etc.).

Cum se manifestă sindromul burnout 

despre sindromul burnout

Sindromul burnout este mai mult decât o oboseală. Nu dispare după un somn odihnitor, ci persistă până când se apelează la o variantă de tratament. Persoana care suferă de acest sindrom nu se mai regăsește, trăiește permanent o stare dincolo de oboseală care o consumă în timp.

Afecțiunea burnout poate fi asociată cu metafora ceainicului  – apa fierbe, iar aburul nu are pe unde să iasă. La fel ca în metaforă, persoana care este afectată de acest sindrom simte o presiune interioară cauzată de factori variați, presiune care se acumulează până ce capacul sare cu violență și daune. 

Sindromul se manifestă prin: 

  • epuizare emoțională (oboseală permanentă, sentimentul de suprasolicitare și resurse limitate), 
  • detașare – nepăsare (frustrare, pesimism, izolare, evitarea responsabilităților) și 
  • scăderea performanței (scăderea capacității de concentrare, stimă de sine scăzută, sentimentul că munca sa nu este apreciată)

Cauze ale sindromului burnout 

burnout

Printre factorii declanșatori se numără stresul generat la locul de muncă, relațiile nesatisfăcătoare cu colegii, dezechilibrul dintre efort și recompense, suprasolicitarea/volumul mare de muncă, lipsa somnului, insuficiența timpului liber, neîncrederea în sine, instabilitatea emoțională, așteptările nerealiste la începutul carierei, perfecționismul etc. 

Dacă bănuiți că suferiți de sindromul burnout, există teste în mediul online care vă ajută să descoperiți. Pentru o evaluare mai precisă , vizitați un medic specialist  psiholog, psihiatru sau psihoterapeut. 

 

Consecințe ale sindromului burnout 

Consecințele nu se rezumă la simptomele enumerate mai sus. Sindromul burnout poate avea urmări tot mai grave dacă nu este tratat la timp.

 

Somatizarea în burnout – când oboseala cronică doare fizic

 

Un exemplu este somatizarea – dezvoltarea unei boli în absența unei cauze medicale. Cu alte cuvinte, persoanele afectate pot ajunge să se îmbolnăvească fizic și abia atunci să accepte sau să sesizeze că există o problemă. 

Simptomele somatizării pot fi emoționale și fizice (oboseală fizică, probleme neurologice, dureri, afecțiuni gastrointestinale, afectarea funcției sexuale și dificultăți de respirație).

Tratamente și terapii pentru sindromul burnout – recomandări pentru o viață echilibrată

 

Sindromul burnout se poate depasi cu ajutorul psihoterapiei. Noi aplicam drept terapie mindfulness, psihoterapie cognitiv comportamentală, hipnoza  și neurofeedback. neurofeedback - in imagine aida ivan

 

Pentru o recuperare armonioasă și o viață echilibrată, faceți mișcare în fiecare zi, găsiți activități care să aducă satisfacție și petreceți cât mai mult timp cu familia și cei dragi. 

Conexiunea cu oamenii din jur este importantă pentru combaterea sindromului burnout. Petreceți timp de calitate offline cu cei care contează și dedicați o parte din timpul liber unui hobby care să vă liniștească și să vă aducă satisfacție.