fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Despre frica de succes

despre frica de succes

 

Succesul! Cu totii ni-l dorim insa unii dintre noi, nu putini, fugim parca de el. 

Am vazut multi oameni talentati, inteligenti, dotati cu tot ce ar fi avut nevoie pentru a –si atinge obiectivele, dorintele. Si totusi…ceva ii tinea parca pe loc, ceva le punea piedica. Ceva, dar ce? 

Spuneau ca nu au noroc. Sau ca nu a fost sa fie. Sau ca de vina este X sau Y. Sau situatia nu a fost favorabila.

Adevarul insa este ca nu era vorba nici de noroc, nici de soarta, nici de X sau Y. De vina era doar frica lor de a avea succes. 

despre frica de succes

 

Frica de succes vine din credinte vechi

 

Si iata care este povestea acestei frici. O invatam de mici, inca de cand suntem comparati cu altii sau din clipa in care ne sunt imprimate niste principii, sanatoase,de altfel, de cele mai multe ori, insa rigide si unidirectionate. 

“Banul e ochiul dracului”, spuneau bunicii nostri. Insa nu ne spuneau si de ce, in ce situatii. 

“ Capul plecat sabia nu il taie”- o alta vorba inteleapta. Dar nu mereu. 

Si cate si mai cate astfel de zicale ne-au fost spuse. Ele nu sunt rele sau neadevarate, insa nu mereu si in toate situatiile. E important sa intelegem asta, sa fim atenti la cat din ceea ce suntem este despre noi si cat este despre familia noastra, mediul in care am trait. 

Ce inseamna a avea succes

 

A avea succes inseamna in primul rand a crede din toata inima ca meriti sa il ai. A avea succes inseamna a-ti asuma responsabilitatea succesului, consecintele. A avea succes inseamna poate uneori a fi mai prosperi decat parintii nostri sau decat ar fi indraznit ei sa fie.

A avea succes inseamna a nu trai in frica. Frica ne face foarte mult rau. Ne opreste evolutia, ne tine pe loc, ne rade in fata de cate ori are ocazia. Frica este cel mai mare dusman al succesului. Al nostru.

 A avea succes inseamna a indrazni sa crezi ca poti, inseamna a avea curaj sa iti doresti, inseamna a risca si a castiga, inseamna a sarbatori si a te bucura.

 

Intrebari asupra carora sa meditezi

Asadar, ce inseamna pentru tine a avea succes? Cum ar fi viata ta daca ai avea succesul pe care ti-l doresti? Ce ar fi diferit in bine? Dar in rau? Ce valori sau principii ai incalca? Ce ai descoperi despre tine? Dar despre ceilalti? 

Raspunzand la aceste intrebari vei afla cat este de mare frica ta de succes, ce te opreste sa reusesti sau sa pastrezi ceea ce obtii si cum poti face sa depasesti aceste obstacole.

Iti doresc SUCCES!