fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Ingredientele unei relatii fericite

ingredientele unei relatii de cuplu fericite

Sunt sigura ca si voi vedeti multe cupluri nefericite. Cei mai in varsta, dezamagiti, resemnati, obositi, cei mai tineri gata sa renunte la primul hop. Iar intre ei sunt acele cupluri unde se mai intrezareste iubirea, insa a disparut sexul, intimitatea.

 

Nu exista retete pentru relatii perfecte

 

Oricate carti ai citi, oricat te-ai gandi la acest subiect, ajungi la concluzia ca nu exista retete magice, ca nu exista 7 sfaturi pentru a-l face sa te iubeasca sau 5 pasi pentru a avea o relatie perfecta.

ingredientele unei relatii de cuplu fericite

De ce vin oamenii la terapie de cuplu?

Vad multe cupluri si ajungi sa iti dai seama destul de repede care este situatia lor. Sunt doua motive pentru care cuplurile vin la terapie- unii pentru a-si salva relatia, altii pentru a o termina. Iar daca fericirea este atinsa in oricare dintre situatii, atunci terapia a avut succes. Pentru ca scopul final trebuie sa fie ca cei doi sa fie fericiti. Impreuna sau separat. Impreuna si separat. Daca unul dintre cei doi este nefericit, relatia este esuata. Daca prin plecarea unuia din cuplu, celalalt sufera, atunci relatia este salvata. De ce? Pentru ca in clipa aceea se face loc pentru o noua relatie, pentru o noua persoana in viata celui care sufera. Cand un om a decis sa plece de langa tine, iubeste-l si da-i drumul. Va fi fericit. Iar tu vei fi fericit, la randul tau. Nu cred ca cineva poate fi fericit stiind ca cel de langa el nu este. 

 

De ce este nevoie pentru o relatie armonioasa?

Insa de ce este nevoie pentru a avea o relatie frumoasa in primul rand? Care sunt ingredientele? Pentru unii poate fi sexul, pentru altii increderea si respectul, pentru unii stabilitatea si sentimentul de siguranta, pentru altii activitatile facute in comun etc etc. Unora le plac contrastele, altora le plac asemanarile. 

Si este in regula sa fie asa. Insa, pe langa toate astea ( si inca multe altele din aceeasi categorie), mai exista cateva elemente de care cei mai multi uita. 

 

Libertatea personala e importanta

Unul dintre ele este sentimentul libertatii personale. De multe ori, relatiile se confunda cu fuziunile, cu atasamentele, cu dorintele sau cu posesiunile. Insa a ramane independent de cel de langa tine, a trai in permanenta sentimentul ca esti liber in deciziile tale vis-a -vis de relatia ta sau de celalalt, acesta constituie un element cheie al unei relatii sanatoase si baza unei iubiri autentice, neconditionate (cat se poate), profunde; iubire ce depaseste granitele timpului si spatiului, ce trece dincolo de dorinta si posesivitate. Si da, iubirea este atunci cand apare compasiunea, dorinta sincera ca celuilalt sa ii fie bine ( cu sau fara tine), altruismul (dar nu sacrificiul). 

Cunoasterea personala si a celuilalt

 

Un alt element este conexiunea profunda ce are ca sursa cunoasterea. A ta insuti, in primul rand, si apoi a celuilalt. Stiu ca toata lumea vorbeste despre comunicare si despre cat de importanta este ea intr-o relatie. Insa eu vorbesc despre o comunicare nu doar a ideilor, ci a sentimentelor, a vorbelor nespuse, a gandurilor nerostite, a lucrurilor dincolo de aparente, dincolo de evidenta. Atunci are loc conexiunea despre care spuneam mai sus. Iar fara cunoastere, ea nu poate sa prinda forma. 

A sti cine esti si a sti cine este celalalt reprezinta factori esentiali pentru succesul unei relatii.