fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Despre Retrageri Spirituale

meditatie si yoga - retrageri spirituale in natura

Retrageri spirituale – calea catre tine

 

Cand ai stat ultima oara doar tu cu tine pentru mai mult timp? Cand ti-ai rupt  ultima oara timp din alergatura continua pentru a te gandi la ce este important pentru tine? De fapt, mai stii ce este important pentru tine? Mai stii cine esti tu, intreg, dincolo de conventionalul unei carti de identitate, a unei functii sau a statutului marital? Retragerile spirituale te ajuta sa iti raspunzi la acestea si multe altele…

 

Retrageri spirituale, cel putin asa cum le organizez

 

Retragerile spirituale, asa cum le vad si le organizez, sunt acele iesiri din cotidian, din galagie, din automatismele vietii zilnice. Este o iesire de cateva zile  in care iti dai ragazul sa te intalnesti pe tine, ca pe un prieten drag. Intr-o retragere iti dai timp sa iti mai intrebi sufletul ce mai face, cum o mai duce si sa iti asculti inima ( la propriu si la figurat).

Retragere spirituala - MIndfulness si Yoga- Mangalia
Tabara de MIndfulness si Yoga pe litoralul romanesc. Eu, Aida Ivan, in imagine.

Intr-o retragere care nu are nimic in comun cu tiparul tau de viata stai si iti auzi gandurile mai bine si ajungi sa iti dai seama care dintre ele te trag in jos si care sunt pisaloage. Intr-o tabara spirituala te imprietenesti chiar si cu ele, gandurile-sabotoare.

 

Retragerea spirituala pe care ti-o propun este ca o vacanta in care pleci cu gasca ta de emotii pentru a va cunoaste mai bine. Tot ce trebuie sa faci in aceasta iesire este sa iti dai ragaz si sa le asculti cu adevarat.  

 

Taberele spirituale au legatura cu tine, cu sufletul tau, cu emotiile pe care le traiesti, nicidecum cu misticul

 

Le-am numit retrageri sau tabere spirituale pentru ca mi-a fost cel mai simplu. Practic psihologia umanista si privesc omul ca pe un intreg frumos si armonios, iar buna parte din ceea ce este omul conventional este un intreg, este spirit. Omul este emotii, ganduri, fapte si frici. In aceste tabere ne adunam ca prieteni si gautam linistea gandului.

retragere spirituala - yoga Bulgaria cu psihotarapeut Aida Ivan
Retragere spirituala – yoga Bulgaria cu psihotarapeut Aida Ivan

In retragerile pe care le organizez am ca prima preocupare sa te ghidez sa te asculti in profunzime, asa cum esti si sa te intalnesti cu tine. Eu nu fac nimic, doar te ajut sa te intalnesti.

 

Cum fac acest lucru? Adesea prin meditatie mindfulness. Alteori prin jocuri. Uneori prin meditatie si Yoga. Cateodata stand de vorba ca intre prieteni.

 

Ce sunt retragerile pe care le organizez?

 

Poate ati citit o multime de lucruri despre retrageri spirituale si v-ati imaginat diverse lucruri. Eu as vrea ca atunci cand alegeti sa mergeti cu mine sa stiti ce alegeti.

 

Retragerile spirituale Aida Ivan:

  • Sunt meditatie si mindfulness
  • Psihoterapie de grup
  • Au baza  stiintifica, datorita specializarilor mele in diferite ramuri ale psihologiei (umanist existentialista si hipnoterapie)
  • Socializare  
  • Implicare

Ce nu sunt taberele mele spirituale?

meditatie si yoga - retrageri spirituale

Taberele mele spirituale nu a nimic de a face cu practicile mistico-ezoterice. Nu alergam nici ingeri, nici demoni. Nu vedem energii ridicandu-se din oameni, desi suntem izvor nesecat de energie. Nu promit minuni, iar daca ele se intampla este pentru ca tu ti-ai ajutat creierul sa se intample.

 

Abordarea mea este stiintifica, de psiholog umanist, nu de guru care face minuni!