fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Despre Ziua de Azi

Despre ziua de azi - psiholog sector 2 Aida Ivan

Despre Ziua de Azi

“Nimic nu valoreaza mai mult decar ziua de azi\” – scria Gothe.
 
Azi, momentul unic si cel mai important in care te afli. Nu ieri, nu saptamana trecuta, nu maine si nici anul viitor. Dar cati dintre noi traim azi, acum? Cu adevarat, foarte putini.
 
Doar aceia dintre noi care au inteles paradoxurile mintii umane, puterea inegalabila a ei de a trai intr-un alt timp si intr-un alt loc decat corpul fizic in care se afla… Dar unde traim de fapt, atunci cand suntem cu mintea in alta parte, in alt loc, in alt timp? Nicaieri…de fapt. Pentru ca trecutul a fost deja si nu mai poate fi schimbat, iar viitorul a venit inca.
“Yesterday is history, tomorrow is a mistery, today is a gift. This is why we call it PRESENT\”- ii spune testoasa inteleapta ursului.
 
Se vorbeste mult despre “mindfulness” in ultimul timp. Aceasta filosofie veche de mii de ani a ajuns si la noi. Pare atat de simpla si totusi… ne este atat de greu sa ne oprim, sa ne analizam senzatiile intr-un anumit moment, sa inchidem ochii si sa stam… tacuti, concentrati pe un singur lucru (respiratie, un cuvant, o stare, o imagine). Aflam atat de multe lucruri despre noi in astfel de momente iar rezultatul practicii este minunat – trairea la maxim a momentului, adica a vietii insasi deoarece ea este construita din nenumarate momente.
 
Nu toate sunt frumoase, e adevarat, dar daca suntem prezenti si constienti in clipa aceea, vom putea intelege mai usor situatia, ne vom putea descifra mai usor emotia, putand astfel sa raspundem adecvat si eficient.
 
\”Puterea se afla mereu in momentul prezent\” – Louise Hay