fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Psiholog bun – De ce nu merg oamenii la terapie?

psiholog bun - aida ivan

De ce atatia oameni se simt ciudat atunci cand li se sugereaza sa mearga la un psiholog? Raspunsul cel mai des auzit este ” Dar eu nu sunt nebun”. La psiholog nu mergi pentru ca esti nebun, ci mergi ca sa vorbesti fara a fi judecat, pentru a gasi niste raspunsuri la intrebarile tale, poate niste solutii la situatiile de viata pe care le traversezi.

psiholog bun - aida ivan

De ce nu merg oamenii la psiholog?

Insa multi oameni au experiente destul de neplacute cu psihologii la care au ajuns. Cine e de vina? Dupa parerea mea, cine a ales sa faca meseria aceasta iubeste omul, iar daca il iubeste, nu ii poate face rau. Desigur ca aceasta relatie este una subiectiva, desigur ca se poate sa nu rezonezi pur si simplu cu persoana din fata ta, sau sa nu fi de acord cu ceea ce ti se spune, sau sa astepti alte raspunsuri, sau sa lucrezi mai bine cu un barbat decat cu o femeie sau invers etc. Fiecare isi face treaba asa cum a invatat el, asa cum stie el mai bine. Este el perfect pentru toti? Nici vorba.

Caracteristici ale unui psiholog bun

Exista insa cateva caracteristici ale unui psiholog bun. Prima si cea mai importanta din punctul meu de vedere este sa nu judece. Oamenilor le este atat de teama sa nu fie judecati, incat de multe ori raman prizonierii unor situatii traumatizante doar de teama sa nu fie judecati de familie, de vecini, de societate, ca si cum toti acestia ar trai viata lui. ca si cum ar fi atat de important pentru ei. Oamenii nu fac greseli, ci traiesc experiente. Oamenii nu sunt buni sau rai, ci doar interpretarea unora sau altora este asa.

Resursele persoanei sunt importante

O alta caracteristica importanta este aceea de a folosi resursele clientului, de a se baza pe ceea ce are/poate clientul si nu sa incerce sa il determine sa fie altceva/altcineva. Daca un om este foarte bun la matematica este ineficient, dupa parerea mea, sa te chinui sa il faci sa scrie poezii minunate. Poate ca va invata sa faca ceva rime, dar nu va fi niciodata altceva decat ceea ce este. si atunci, poate veti intreba, nu ne putem schimba? Ba da! Sigur ca ne putem schimba. Dar mai intai trebuie sa vrem si apoi trebuie sa realizam schimbarea pornind de la ce avem, de la cine suntem, de la ce stim foarte bine sa facem.

Un psiholog bun nu da sfaturi

Al treilea aspect, la fel de important ca primele doua, este ca psihologul sa nu ii dea sfaturi clientului si nici sa nu ii puna intrebari care sa duca la un anumit tip de raspuns asteptat de psiholog.  De exemplu, a intreba ” Si esti tu sigura ca el se va schimba?” ( el- sotul) este o intrebare nepotrivita deoarece ar face pe oricine sa se indoiasca de schimbare. Nimeni nu poate fi sigur de aproape nimic. Asadar, nu este foarte eficient pentru client sa i se puna o astfel de intrebare. La fel, nici sa i se spuna ce sa faca. Desigur, daca este vorba despre insomnie, clientul poate fi invata diverse metode de relaxare sau ritualuri ce pot fi facute inainte de culcare. Acesta este aspectul educational al psihoterapiei/consilierii. Insa sa ii spui unei cliente ca ar trebui sa isi paraseasca sotul, nu este in regula. De multe ori clientii intreaba ” Ce ai face daca ai fi in locul meu?”. Raspunsul meu este ” Nu stiu, pentru ca nu sunt in locul tau. Pot intelege situatia, ce si cum simti, dar de fapt eu nu sunt acolo”. Eu am alte lentile prin care imi „vad” realitatea. o solutie viabila pentru mine ar putea fi extrem de proasta pentru altcineva.

 

Asadar, ce inseamna un psiholog bun?

Asadar, ce inseamna un psiholog bun? Un psiholog bun este acela care te aude cu adevarat, care nu te judeca, care nu isi aduce propriile valori/credinte/principii in cabinet, ci ti le respecta si le foloseste pe ale tale, care nu da sfaturi si care pune intrebari care sa te ajute sa iei cele mai bune decizii pentru tine.  

 

Articole recente

psihoterapia comportamentală
Psihoterapia comportamentală pentru copii. Cum ajută și când este necesară?
31/12/2024
pisiholog copii
Cum ajută psihologul copilul să depășească anxietatea, fricile și fobiile?
31/12/2024
testare psihologică
Sfaturi testare psihologică: Cum te pregătești pentru evaluarea integrativă?
26/11/2024
terapia comportamentală
Transformările pozitive atrase de terapia comportamentală în sănătatea mintală
26/11/2024
brain mapping
Brain mapping: Instrumentul viitorului pentru diagnostic și tratament personalizat
30/10/2024
psiholog Bucuresti
Cum te poate ajuta consilierea psihologică să depășești momentele dificile din viață?
30/10/2024
psihoterapia copiilor
Psihoterapia copiilor: Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală individuală?
30/09/2024
evaluarea psihologica angajare
Ședințele de evaluare psihologică: Esențiale în procesul de angajare?
30/09/2024
psihoterapia comportamentala
Psihoterapia comportamentală pentru copii și adolescenți. Când să ceri ajutor?
30/08/2024
Cum se desfășoară evaluările psihologice la copii?
30/08/2024
brainmapping
4 Beneficii brainmaping pe care tinzi sa le ignori
31/07/2024
psiholog copii
Rolul pe care îl are psihologul în dezvoltarea copilului
31/07/2024
fobiile
Tratează-ți fobiile cu ajutorul realității virtuale!
28/06/2024
retreat la munte
Retreat: Bucuria vieţii şi prosperitatea
28/06/2024
Am picat testul psihologic: Sfaturi despre ce trebuie să faci în continuare
04/06/2024
psiholog copii
Când e nevoie să mergi la un psiholog copii București?
04/06/2024
psiholog copii
Consiliere psihologică pentru copii – Când și de ce se recomandă?
30/04/2024
testare psihologică
Testarea psihologică, o condiție de acces la angajare
30/04/2024