În ultima vreme, tot mai multe persoane suferă de anxietate fie că sunt conștiente sau nu. Privarea de libertate, solitudinea, lipsa de activitate, distanțarea de prieteni și familie, excursiile anulate – totul contribuie la crearea unei stări negative de tristețe, atacuri de panică și diverse simptome care diferă de la o persoană la alta. Împreună formează anxietatea, o afecțiune intens explorată în ultimele luni. Anxietatea este o afecțiune psihică ușor de controlat cu metodele potrivite.
Este anxietatea tratabilă?
Cu siguranță DA. Din familia emoțiilor negative, anxietatea este cea mai mică soră. Necesită terapie, grijă și poate fi tratată, în special prin terapie.
Un psihoterapeut cu experiență îți poate fi aproape pas cu pas pentru ca tu să fii bine cu tine.
Totuși, anxietatea poate fi tratată în mai multe feluri:
- Abordări holistice
- Abordări tradiționale ca ultimă soluție: medicamentație.
De ce spunem ultimă soluție?
Cei mai mulți dintre pacienții care ajung la psihiatru primesc o medicamentație strictă, destinată unei perioade lungi de timp care poate crea în cele mai multe dintre cazuri ceva mai grav: dependența. Medicamentația își reduce efectele în timp, fapt ce duce la creșterea dozei sau schimbarea acesteia cu alte pastile mai puternice.
De aceea, abordarea holistică este mult mai potrivită pe termen lung. Chiar dacă efectele se pot vedea mai greu, după o perioadă mai lungă de timp, psihoterapia este recomandată pentru oricine. Până la urmă, psihoterapia este un proces de autocunoaștere.
O abordare terapeutică a anxietății: hipnoza clinică
Poate nu știai, dar anxietatea se poate trata prin hipnoză clinica. Este o metodă profundă de tratare a anxietății deoarece tinde să ajungă la rădăcina problemei, chiar în inconștientul pacientului. Aici se află cele mai adânci răni, cele mai bine ascunse probleme și traume din copilărie. Ajungând atât de aproape de momentul declanșării stărilor de anxietate și atacuri de panică, terapeutul și clientul pot identifica adevăratele cauze și apoi trata problemele clientului mai ușor.
Prin hipnoză, terapeutul liniștește componenta conștientă a pacientului și navighează atent până în inconștient unde se adăpostesc multe informații, ascunse de minte din frică, de rușine, de teama de a fi judecat sau criticat și, nu în ultimul rând, din autoapărare.
Ce este hipnoza?
Hipnoza nu este un procedeu nou, ci unul vechi de un secol, dar recent a început să fie popular în rândul terapeuților. Este dovedit științific faptul că terapia prin hipnoză este eficientă atunci când vine vorba de tratarea unor probleme ce sunt cauzate de anxietate, traume, dependențe, depresie. În situațiile optime, hipnoza este folosită în creșterea performanțelor.
Cum te ajută hipnoza?
Hipnoza utilizată în cazurile de anxietate te ajută să intri într-o stare de transă pentru a putea accesa mintea inconștientă și a lucra în mod direct cu cauza principală a problemelor tale. Toate simptomele anxietății apar ca un rezultat a trei lucruri: experiența, cuvintele pe care ți le spui și credințele pe care le ai. Fiecare persoană are putere și control deplin asupra cuvintelor și imaginilor pe care le rulează în cap în legătură cu propria persoană.
Dacă în fiecare moment te gândești la tine și la viața ta, de ce nu ai face-o în mod pozitiv în loc să te critici și să te pedepsești constant? În fond, cheia rezolvării problemelor tale este la tine. Prin hipnoză, ghidat, identifici cauza anxietății, înveți să vorbești frumos și pozitiv cu tine însuți, să ai imagini mai bune despre tine, să renunți la experiențele asociate cu o gândire negativă și în final să îți reconectezi creierul pentru a fi în armonie cu tine.
Atunci când nu simți că ai control asupra minții tale, ai nevoie de ajutor specializat. Aici intervine terapeutul care te poate ajuta să preiei frâiele vieții tale. Cel mai mic pas spre vindecare sunt să conștientizezi că ai o problemă, să admiți asta și apoi să ceri ajutor. Hipnoza te poate ajuta să te eliberezi de vechile tipare și să creezi unele noi, benefice pentru tine și sănătatea ta mintală.